Vi bruger cookies!

amtsavisen.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.amtsavisen.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Leverer til landets Michelin-restauranter: Andersen Winery har store fremtidsplaner

Frantz Maurice Scott Lundby (tv.) og Mads Groom Andersen har i løbet af en vinproduktion fat i hver enkel flaske cirka 70 gange. Blandt andet for at få bundfald væk. Foto: Kim Haugaard

Leverer til landets Michelin-restauranter: Andersen Winery har store fremtidsplaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det lille og unge vineri, Andersen Winery, ved indgangen til Nationalpark Mols Bjerge leverer allerede vine til nogle af landets fornemmeste Michelin-restauranter.

VRINNERS: Der bliver ikke drømt små drømme i det lokale vineri, Andersen Winery, der kun har eksisteret siden slutningen af 2015.

Og de tre folk bag, Mads Groom Andersen, Frantz Maurice Scott Lundby og Morten Rinder Stengaard, har da heller ingen grund til at gøre andet efter et 2016, der på alle måder er forløbet lige efter bogen for det unge vineri, der laver mousserende vine af danske æbler, stikkelsbær, solbær eller i en skøn forening.

Solbær-vinen er på vinkortet hos Kong Hans Kælder, der har én Michelin-stjerne og æblevinen Ingrid har den tre-stjernede Michelin-restaurant Geranium taget på sit vinkort. Samtidig forhandles æblevinen hos Salling i Aarhus og Aalborg, hos flere vinforhandlere på Sjælland og hos lokale Meny Rønde og Hos Walter i Ebeltoft samt den eksperimenterende restaurant Moment i Friland.

- Vi går ikke efter stjernerne på restauranterne. Men vi går efter de steder, hvor man ved noget om at sætte mad og vin sammen. Men indtil videre er der ikke nogen, der har sagt nej endnu. Vi startede med Kong Hans, der fik vores solbær-vin tilsendt og så er resten kommet på løbende, fortæller Mads Groom Andersen, der startede vinproduktionen i privaten ved Hadsten, før de to øvrige i sommers kom med på vognen og Andersen Winery var en realitet.

Vinmagere: Drik ikke Ingrid til kransekagen
 Vores temperament er ikke til at balancere tingene og se, hvor det ender henne. Vi vil gerne gøre det her til et stort projekt. Derfor laver vi også 15.000 flasker næste år mod 3.000 i år.Mads Groom Andersen, Andersen Winery

Nordisk smag er populært

Det skete efter en køretur i efteråret 2015, hvor de tre besøgte vinproducenter over hele landet og smagte på en lang række vin for at få ideerne til boble. Og da de besluttede sig for at lave mousserende vin på nordiske frugter eller bær, var det bare med at komme i gang.

- På den tur får vi fundet frem til, at vi skal gå væk fra druer og gå maksimalt ind på æblerne, for det er det, som vi kan, og det er Nordens styrke. Det er ikke druer, siger Frantz Maurice Scott Lundby, der til dagligt udviler smagskoncepter og opskrifter til virksomheder i firmaet Smagsløg.

Og med den stigende interesse for nordisk mad, var der ingen grund til at vente.

- Vi har fremskyndet processen for at komme med på bølgen med nordisk mad, så vi besluttede os for at komme i gang med det samme. Vores temperament er ikke til at balancere tingene og se, hvor det ender henne. Vi vil gerne gøre det her til et stort projekt. Derfor laver vi også 15.000 flasker næste år mod 3.000 i år, siger Mads Groom Andersen.

Alt har en plan

Andersen Winery holder til i erhvervsområdet på Vrinners Bygade 45 og her er der allerede godt gang i produktionen af næste års vine, hvor den unge virksomhed går fra to slags vin til seks-otte forskellige slags.

- Vi er ikke så konservative, at vi kun vil bruge æbler og frugter. Vi vil også gerne bruge druer, så hvis vi gerne vil have noget smag, der passer godt sammen med de andre ting, så bruger vi faktisk bare, hvad der er tilgængeligt af gode råvarer. Men hele tiden med en plan for øje, fortæller Frantz Maurice Scott Lundby.

Æblerne henter de primært hos én storproducent, der kan levere den mængde æbler, som de har brug for. Men også Søby Frugtplantage ved Hornslet er leveringsdygtig i en begrænset mængde.

- Vi vil rigtig gerne købe så meget som muligt lokalt. Men vi er afhængige af at finde nogle producenter, der gerne vil lade æblerne hænge så lang tid som muligt. Normalt høster man æbler tidligt og lader dem ligge, så de kan holde. Vi vil gerne have æbler med perfekt samspil mellem sukker og syre. Vi får høstet æbler på forskellige tidspunkter efter, hvilken vin der skal laves, så syren passer til det, som vi gerne vil lave. Det kræver lidt overtalelse at få producenterne til at lade æblerne hænge, forklarer Mads Groom Andersen.

Det er ikke cider

Og selvom den unge virksomhed allerede har fået deres eksklusive vine ind på Michelin-markedet, så er det ikke ensbetydende med, at alle Michelin-restauranter i landet skal have vine fra Andersen Winery på menukortet.

- Der vil næste år kun være de forhandlere i Danmark, som vi allerede planlægger efter. Vores store forøgelse i produktion er tilpasset strategien om, at vi skal til udlandet med vinene. Ellers giver det ikke mening for os, forklarer Frantz Maurice Scott Lundby, der understreger, at Andersen Winery ikke laver æblevin som mange andre efter cider-metoden.

- Vores vin er ikke cider. Det er æblevin lavet på samme måde, som man ville lave en druevin. Vi har koncentreret æblemosten, så vi har en højere alkoholprocent end cider. Vi laver vin på samme måde, som man laver champagne og andre mousserende vine.

I 2017 er vineriet inviteret på en stor frugtvinsmesse i Tyskland, mens man også skal have investeret i nyt udstyr, der kan forøge produktionen samt føre samtaler med mulige investorer.