Vi bruger cookies!

amtsavisen.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.amtsavisen.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Containere med affald er deres spisekammer

Ægteparret Michael og Joan Petersen skralder fast to gange om ugen ved de randrusianske dagligvarebutikker. Her i containeren var der ekstra gevinst - en pakke flødeboller. Foto: Lars Rasborg
Foto: Lars Rasborg

Containere med affald er deres spisekammer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skraldning er populært i Randers, og det betyder, at mad fra butikkernes containere ender på spisebordet i flere randrusianske hjem.

Når roen hver aften sænker sig over de randrusianske dagligvarebutikker efter lukketid, begynder en ny form for travlhed. Ikke over kølediskene, men derimod i baggårdenes affaldscontainere. Her findes alle former for fødevarer, der er smidt ud. Kød, grøntsager, kage og slik. Det store udbud af kasseret mad er et mekka for mange mennesker i Randers.

Selvom meget af maden ikke kan bruges, er der tilsvarende meget af det, som stadig kan spises. Derfor tager skraldere rundt fra butik til butik og fra container til container for at finde mad, som de kan tage med hjem. Alene i facebookgruppen »Skraldere i Randers« er der i skrivende stund 299 medlemmer, og antallet stiger løbende. En af dem, der skralder sig til mad i Randers, er Joan Petersen.

Hun skralder fast to gange om ugen, hvor hun kører rundt mellem butikkerne indtil ud på natten. Det gør, at hende og familien næsten ikke behøver at handle ind. Faktisk er familiens madudgift mere end 10 gange mindre, end de er vant til. Det er ikke kun familien selv, der får glæde af det mad, Joan Petersen skralder. Overskudsmaden bliver delt ud til andre familier, der har brug for det. Selv er Joan Petersen meget begejstret for at skralde, og hun vil ikke kunne forestille sig at stoppe igen. Men det er ikke alle, der deler hendes begejstring. Flere dagligvarebutikker vælger at sætte lås på containerne.

»Vi har også oplevet en butik, der sprætter alt op, før de smider det ud. Så man kan sagtens stå med en helt fin flæskesteg, men hvor der er kørt en hobbykniv igennem. Andre steder hælder personalet noget udover maden, for eksempel vaskemiddel, så det ikke kan bruges. Det er skuffende, og jeg forstår ikke meningen med det,« siger hun.

Selvom hun løbende bliver stoppet af politiet til tjek og møder modstand fra butikkerne, der låser containerne af, bliver hun ved. Hun vil ikke kunne undvære det igen.