Gyngeophæng af metal kan skade børns syn

Det er specielt helt små babyer, der kan få skader på synet, hvis de får metalsplinter i øjet, mens de ligger i f.eks. en sansegynge eller en hængevugge, hvor de ligger på ryggen og kigger op. Foto: Iris/Scanpix
Foto: Dessie/Scanpix Denmark

Gyngeophæng af metal kan skade børns syn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Metalophæng på børnegynger kan afgive farlige splinter, når metalfladerne gnider mod hinanden.

Det kan være farligt for børn at gynge - også af andre grunde end de oplagte.

Sikkerhedsstyrelsen har i alt kendskab til 13 tilfælde, hvor helt små børn er blevet indlagt med metalsplinter i øjnene på grund af gyngeophæng. De sidste tre tilfælde er sket indenfor de seneste måneder.

»Det drejer sig både om sansegynger, fugleredegynger, motorikgynger, hængekøjer og hængevugger til børn. Problemet er, at ophæng og kroge af metal kan afgive metalsplinter under brug,« siger Lone Saaby, der er direktør i Sikkerhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Hun anbefaler, at forældrene jævnligt tjekker beslagene. Hvis du får gråt støv på fingeren, når den stryges over ophænget, kan der være risiko for metalsplinter, og så skal beslagene skiftes f.eks. til kroge med en ekstra gummibelægning, så metalfladerne ikke rammer hinanden, når gyngen bliver brugt.

Kan være permanent

Det kan skade børns syn permanent, hvis de får en metalsplint i øjet, og risikoen er større, jo mindre barnet er. Hvis et barn ligger på ryggen i en gynge eller vugge, kan splinter fra beslaget let falde ned i barnets øjne.

»Børns synsudvikling er specielt følsom, når de er under tre-fire måneder, og det er netop i den alder, de ligger stille på ryggen i gyngen. I starten er der ikke mange symptomer, udover en lille sort plet i øjet, eller at øjet løber lidt i vand på grund af generne fra splinten. Det er nemt at overse, og vi har derfor også gjort praktiserende læger og sundhedsplejersker opmærksomme på denne problematik,« siger Regitze Bangsgaard, overlæge på Rigshospitalet.

Tjek selv gyngeophæng

En af de ting, som man selv kan gøre, er at tjekke med jævne mellemrum, om metalophængene afgiver metalsplinter eller om en gummibelægning er slidt i stykker.

»Vi ved, at meget legetøj går i arv eller bliver købt brugt. Og det gælder selvfølgelig også for gynger. Men her er det vigtigt at være ekstra opmærksom for at undgå, at slitage giver børnene øjenskader,« siger Lone Saaby.

Følger der ikke et ophængsbeslag med en sansegynge, bør man sikre sig, at man køber et egnet beslag. Ophænget skal kunne holde til det slid, der kommer fra en ophængt gynge, uden at der sker afskalninger f.eks. fra galvanisering, maling eller anden form for overfladebehandling.

Gyngeophæng af metal kan skade børns syn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce