Ægte flerstemmighed og lækkert omslag

Skrivekollektivet BMS. Foto: Pr-foto

Ægte flerstemmighed og lækkert omslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bøger: Skrivekollektiver er langtfra noget nyt, men det er ikke så ofte, de når helt frem til mainstream-læseren. Et af de mere kendte eksempler fra nyere tid er den store fællesbog "Frit flet" fra 2014, som Naja Marie Aidt, Mette Moestrup og Line Knutzon skrev sammen. Den blev et par år senere fulgt op af den dystre "Omina", denne gang kun med Aidt og Moestrup, der netop har modtaget Beatrice Prisen af det Danske Akademi, som forfattere.

Skrivekollektivet BMS, som står for blod, måne, søndag, har ikke helt så prominente medlemmer. Endnu. Men ambitionerne er tydeligvis høje, og kvartetten Fine Gråbøl, der har været elev på Olga Ravns Hekseskole, Dorte Limkilde, Mette Kjerstein og Ronja Johansen lægger godt ud i denne første fællesudgivelse, "Knoglemarv lavendel".

Der er næsten altid noget fascinerende ved flerstemmighed i en tekst, og her er den så meget konkret og reel. Det vides ikke, om teksterne er skrevet sammen eller hver for sig og redigeret sammen senere, men flerstemmigheden er i hvert fald overbevisende. For eksempel når teksten henvender sig til mine piger: "Vi vil være den person / der glatter kjolen / for kjolens skyld". Og der er en tydelig bevidst hensigt med det: "Vi har et våben og det hedder / mine piger". Det er altså digte, som insisterer på den kollektive stemme. Som forlaget skriver i pressemeddelelsen: "Som en skrøbelig overlevelsesstrategi i en umulig verden". Det er både poetisk, finurligt, råt og morsomt - på samme tid.

Og så bliver jeg også nødt til at nævne omslaget, coveret, det er en voksdug. Eller måske et af den slags bogbind, som man kom på skolebøger i gamle dage. Fornemmelsen er helt fantastisk fysisk, og tager man det af og folder det ud, så har man en lille pink og lilla plakat - og en helt nøgen og forsvarsløs bog.

BMS:

"Knoglemarv lavendel"

136 sider, Forlaget Arena

BMS: ?Knoglemarv lavendel?. Foto: Forlaget Arena
BMS: ?Knoglemarv lavendel?. Foto: Forlaget Arena

Ægte flerstemmighed og lækkert omslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce