Broen IV: Hæsblæsende god optakt

I første afsnit af "Broen IV" har Henrik (Thure Lindhardt, t.h.) fået en ny makker, Jonas (Mikael Birkkjær), der er en prototypen på en hårdkogt og klichéfyldt efterforsker. Foto: Jens Juncker, DR

Broen IV: Hæsblæsende god optakt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I første afsnit af "Broen IV" bliver direktøren for Udlændingestyrelsen stenet til døde. Nye personer og sidehistorier fænger, men uden at tage fokus fra forholdet mellem de to splintrede sjæle, Henrik og Saga.

TV: Glem alt om metaltræthed, flad rutine eller forudsigelighed. Fjerde sæson af "Broen" er fra første sekund endnu mere veloplagt og hæsblæsende godt skruet sammen end forgængerne.

Omstændelige omsvøb er der ingen af. Margrethe Thormod, direktøren for den danske udlændingestyrelse, er blevet stenet ihjel. En iransk homoseksuel, der er blevet udvist til sit hjemland, hvor han risikerer dødsstraf, er gået under jorden. I Udlændingestyrelsen har medarbejdere fejret nye stramninger på ekstravagant vis, som vækker mindelser om virkeligheden og Inger Støjbergs kage-gate. Den venstreradikale gruppe Red October protesterer mod det, der i folkemunde er blevet døbt Champagneskandalen.

Om tv-serien
"Broen IV"DR 1, mandag 1. januar: "Broen IV", afsnit ét af syv. De resterende afsnit sendes søndage kl. 20.

Medvirkende: Thure Lindhardt, Sofia Helin, Mikael Birkkjær, Thomas W. Gabrielsson, Elliott Crosett Hove, Lars Ranthe, Pontus T. Pagler m.fl.

Hovedforfattere: Camilla Ahlgren og Hans Rosenfeldt. Konceptuerende instruktør: Henrik Georgsson. Produceret af Nimbus Film og Filmlance International i samarbejde med DR og SVT.
Efterforskeren Henrik (Thure Lindhardt) har svært ved at acceptere, at han må undvære sin faste - og alt andet end ukomplicerede - makker, Saga,  der er i fængsel for drabet på sin mor. Foto: Jens Juncker, DR
Efterforskeren Henrik (Thure Lindhardt) har svært ved at acceptere, at han må undvære sin faste - og alt andet end ukomplicerede - makker, Saga, der er i fængsel for drabet på sin mor. Foto: Jens Juncker, DR

Flere spor

Da jagten går ind, må Henrik (Thure Lindhardt) undvære sin faste makker, den socialt afvigende Saga (Sofia Helin), der er sat i fængsel for drabet på sin mor. Sammen med sin nye makker, Jonas (Mikael Birkkjær), forfølger han mulige gerningsmænd, og sporene peger i flere retninger. Centralt i søgelyset står Red October, der hidtil kun er gået efter multinationale selskaber og banker. Men hvad med den iranske homoseksuelle? Og er der ikke også noget uldent ved Margrethe Thormods ægtemand og hans lidt for tjenstvillige, kvindelige assistent?

Der klippes snapt og effektivt mellem de mange historier og personer, som uden tvivl fletter sig forklarende sammen, inden serien slutter. Journalisten Richard forsøger at etablere kontakt til Red October, samtidig med at hans tvillingebror Patrick scorer damer på at udgive sig for at være sin feterede bror. Et par hjemløse teenagepiger lever af tricktyverier. Og en mor og hendes teenagesøn bliver under endnu en flugt fra den voldelig ægtemand og far tilbudt ophold i en landsby, som burde få alle advarselslamper til at morse "kult".

Forsidehenvisning:
Forsidehenvisning: "Broen IV" er endnu bedre end sine forgængere. Fem stjerner. Foto: Carl Sundberg, DR

Macho-hankat

Selv om nye personer bliver introduceret, bruger manuskriptforfattere og instruktør ikke unødig tid på at præsentere dem, så første afsnit drukner ikke i persontegning og omstændelige forklaringer. Mest fokus er der på Henriks nye makker Jonas. I Mikael Birkkjærs skikkelse er han en brovten macho-fyr, som altid har en alt andet end politisk korrekt betragtning inden for rækkevidde. Der er lagt op til, at Jonas - med en bevidst omskrivning af udtrykket - er "hankatten i hyttefadet", der ikke giver en snus for Henriks følen sig ind på gerningsmanden, og som trods Sagas indespærring opfatter hende som en trussel i et i forvejen voldsomt matriarkalsk politimiljø.

Gamle kendinge stivner heller ikke i stereotypier. Famlende forsøger Henrik gennem et terapiforløb at distancere sig fra mindet om sine forsvundne døtre. Splittet mellem rollen som forhenværende kollega og en form for kæreste er Henrik den eneste, der besøger Saga i fængslet, hvor den socialt- og følelsesmæssigt inkompetente efterforsker med den ikke-diagnosticerede autisme eller asbergers syndrom lægger nye alen til sin besættelse af orden og system.

Selv om jeg blev øjeblikkeligt indfanget af krimiplottet, er det stadig historien om Henrik og Saga, de to forkomne sjæle, som på hver deres vis er ved at splintres, der får mig til at sidde klinet til skærmen de kommende syv søndage.

Broen IV: Hæsblæsende god optakt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce