Der findes mange sandheder om et andet menneskes liv

Michael Juul Eriksen, der er en af de mest højtprofilerede forsvarsadvokater herhjemme med en række spektakulære klienter, er en god historie, som Danni Travn har skrevet en biografi om.

Der findes mange sandheder om et andet menneskes liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Interessen for bøger, der handler om især kendte menneskers liv, har vist sig at være en langtidsholdbar tendens, og igen i år har forlagene udgivet en lang række bøger om alt fra kongelige til realitystjerner. Men hvad er det, biografien kan og skal?

Biografier: Hvem er manden, der har vundet den ene opsigtsvækkende retssag efter den anden og ihærdigt og dygtigt har forsvaret mennesker som Jørn »Jønke« Nielsen, Brian Sandberg, »tys-tys-kilden« i Se & Hør-sagen og en af de terrortiltalte efter angrebet på Krudttønden?

I september var der mulighed for at blive klogere på forsvarsadvokaten Michael Juul Eriksen, da »Forsvar - alle har ret til en dygtig advokat« udkom. Biografien er bare en af de mange udgivelser, der i år har givet læselystne og nysgerrige danskere mulighed for at komme lidt tættere på mennesker, de måske kun kender fra medierne, og hvis præstationer eller oplevelser, de hidtil mest har læst om i overskriftsform.

Særligt de seneste to årtier har biografien - og selvbiografien - været en vigtig del af forlagenes udgivelseskataloger, for historier om mennesker, der fascinerer, præsterer og reflekterer over deres liv, trækker læsere til.- Biografier toppede muligvis for nogle år siden, men de spiller stadig en stor rolle, og vores seneste udgivelser om for eksempel Kronprins Frederik og Troels Kløvedal er jo konkrete eksempler på, hvordan biografier kan få fat. Det handler blandt andet om, at nogle mennesker foretrækker den genre frem for fiktion, fordi man mener, at man her kommer tættere på virkeligheden, tæt på et levet liv, siger litterær direktør på forlaget Gyldendal, Johannes Riis.

Det er forfatter og journalist, Danni Travn, der har skrevet bogen »Forsvar« i samarbejde med Michael Juul Eriksen. Bogen er hans foreløbig syvende biografi, og når han skal vurdere, om han kan forvandle et menneskes historie til en god biografi, sker det ud fra tre parametre. Han kigger på, om vedkommende har udrettet eller oplevet noget, som er interessant og væsentligt. Der skal være en menneskelig udviklingshistorie, og så skal der helst være så meget stof tilgængeligt, at det er muligt at gøre fortællingen underholdende. For ham er ambitionen altid, at læserne ikke bare skal blive klogere på den konkrete person og føle sig underholdt.

- Jeg vil også gerne have, at læserne sidder tilbage med en større forståelse for, hvad det også vil sige at være menneske. Det er ikke noget, der er særligt for biografien som sådan, for det er jo kunstens rolle i det hele taget, men det kan biografien også gøre - og den gør det så ved at fortælle en nuanceret historie om et virkeligt menneske, siger Danni Travn.

Når Danni Travn skal skrive fortællingen om et andet menneskes liv, tilbringer han timevis i selskab med personen, han researcher, vælger til og fra og forsøger langsomt at arbejde sig ind på det, der ender med at være den røde tråd.

Ambitionen er ikke at lave en »flad gengivelse af et livsværk«, men derimod at tage læseren med ud på et eventyr med hovedpersonen, som han siger. I det valg ligger også erkendelsen af, at det alligevel ikke er muligt at fortælle den fulde sandhed om et andet menneskes liv. For den sandhed findes slet ikke, mener han.

- Du kan ikke skrive den fulde sandhed om et andet menneske. Du kan kun tilstræbe at give et troværdigt og fyldestgørende billede ud fra den synsvinkel, du vælger. Du kan sagtens komme langt ned i det menneskes liv, og du skal være nuanceret, men jeg tror ikke, der er nogen mennesker, der går i graven og kender den fulde sandhed om sig selv, og jeg tror da slet ikke, at noget menneske er i stand til at lægge et puslespil om en anden, der viser det fulde billede. Jeg bliver helt svimmel ved tanken, for hvor går grænsen for den fulde sandhed?

Heller ikke Johannes Riis mener, at man skal bilde læserne ind, at en biografi er lig med sandheden om det menneske, hvis historie man fortæller.

- Der findes jo flere sandheder om alle mennesker, og man får det billede frem, man dyrker. Der er mennesker, der er skrevet flere biografier om, og de giver forskellige indtryk af det menneske, for det afhænger helt af, hvem, der har skrevet, og også af, hvornår biografien er skrevet.

Spørger man litterær direktør Johannes Riis, hvad en biografi så kan og skal, lyder svaret, at det handler om både at komme så tæt på som muligt og holde den nødvendige distance. I en god biografi kan man nærme sig et andet menneske, blandt andet fordi der her er mulighed for at skrive noget, der ellers kan være svært at formulere eller sige højt.

- En dårlig biografi gør jo hverken fra eller til, men en god biografi, der er overbevisende fortalt, formår at fortælle en historie fra det sted, det er oplevet - nemlig indefra, siger han.

For Danni Travn bliver historien også først interessant og relevant, når personen, han skal skrive om og med, åbner for både de mørke og de lyse sider.

- Man kan jo ikke vide, hvad der sker i sådan en proces, hvor man over en periode taler sammen i måske sammenlagt 30 timer. Magien opstår for alvor, når den person, jeg skriver med, opdager noget nyt om sig selv i processen, så der ligger også en rejse i det for os begge, siger han.

12 gode biografier
Hvert år udkommer der mellem 200 og 300 biografier i Danmark. Her er tre anbefalinger fra hver af de fire største forlag herhjemme til, hvilke aktuelle biografier du kan bruge juleferien på at læse:

- "Solo" - en selvbiografi af kunstneren af Per Arnoldi (Gyldendal). Med bogen har Per Arnoldi skrevet sin egen krønike over de seneste cirka 60 års danske og internationale kunst- og kulturhistorie tilsat en række anekdoter fra sit eget liv.

- "Den folkekære stalinist" - en biografi om Carl Madsen (Gyldendal). Bogen er skrevet Chris Holmsted Larsen, der fortæller om juristen Carl Madsen, der også var kommunist og blev kendt som forsvarer for fristaden Christiania i to retssager mod Forsvarsministeriet og Københavns Kommune.

- "Under bjælken" - et portræt af Kronprins Frederik (Gyldendal). Portrættet af Danmarks kommende konge er skrevet af Jens Andersen og bygger på en række interviews med mennesker i Danmark og i udlandet, der kender kronprinsen privat.

- "Et lyst sind" - en biografi om Britt Bendixen (Politikens Forlag). I bogen fortæller Britt Bendixen om at vokse op på en danseskole og om sin lange karriere som danser, danselærer og koreograf inden for tv og musicals.

- "Det ensomme hjerte" - en biografi om tyskeren Hans Horn (Politikens Forlag). Historien er skrevet af Tom Buk-Swienty og handler om den unge tyskers oplevelser under anden verdenskrig og hans efterfølgende liv, hvor han emigrerer til Danmark.

- "Forsvar" - en biografi om forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen (Politikens Forlag). I samarbejde med forfatter Danni Travn fortæller forsvarsadvokaten om sine mest spændende sager og redegør for, hvorfor alle - også de mest kriminelle - har krav på et ordentligt forsvar.

- "Eventyret venter om det næste hjørne" - en biografi om Per Pallesen (People'sPress). Bogen er en fortælling om manden, der har været en institution i dansk komik, men som også har valgt arbejdet til på bekostning af familien.

- "Undskyld, jeg blander mig" - en biografi om Lisbet Dahl (People's Press). Lisbet Dahl har levet et utraditionelt med mange mænd og mange børn og en enestående revy-karriere. I bogen deler hun ud af alt det, tilværelsen har lært hende på godt og ondt.

- "Crazy Coy" - en biografi om Eskil Berger (People'sPress). Major Eskil Berger var chef for en stor gruppe unge infanterister, der stod i forreste led på missionen i Afghanistan. I bogen fortæller han om presset og om fællesskabet.

- "Som blad i høst" - en selvbiografi af Uffe Ellemann-Jensen (Lindhardt og Ringhof). Bogen er anden del af den tidligere Venstre-formands samlede erindringer og drejer sig særligt om tiden efter, han forlod politik. I bogen kaster han også et blik på de forandringer, som Danmark og verden i dag står overfor.

- "Hva' så nu?" - en selvbiografi af komikeren Geo (Lindhardt og Ringhof). I 2012 blev Geo erklæret rask efter at have været ramt af kræft af to omgange. Bogen er hans ærlige beskrivelse af de efterdønninger, der rammer de fleste kræftpatienter.

- "En lille bog om Churchill" - en biografi om Winston Churchill (Lindhardt og Ringhof). Biografen er skrevet af journalist Jan Hedegaard, der fortæller historien om Churchill, der ikke bare var en dygtig politiker, men også havde personlige erfaringer som soldat og et vist talent som forfatter og billedkunstner.
Danni Travn har fortalt historien om forsvarsadvokaten Michael Juul Eriksen.
Danni Travn har fortalt historien om forsvarsadvokaten Michael Juul Eriksen.

Der findes mange sandheder om et andet menneskes liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce