Drama: Bristede drømme i livets pariserhjul

Kate Winslet som servitricen Ginny, der er tidligere skuespiller med tendens til både ekstrem begejstring og stille melankoli. Foto: Scanbox

Drama: Bristede drømme i livets pariserhjul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nostalgi, bitterhed og melodrama fusioneres i Woody Allens metaagtige fortælling om en række skæbner, der er strandet i Coney Islands forlystelsespark.

Mickey er livredder på Coney Islands strand, mens han sideløbende læser litteratur og drømmer om at skrive mesterværket, der vil overstråle dem alle. Det er den historie, vi nu skal være vidne til, forstår vi, da Justin Timberlake skælmsk og opmærksomhedskrævende kigger ind i kameraet og henvender sig direkte til publikum fra Mickeys livreddertårn.

Samtidig knuser han også hjerter og er på metaagtig, selvreflekterende facon selv en del af den historie, som udfolder sig i Woody Allens "Wonder Wheel". Et værk, der snor sig nostalgisk og længselsfuldt omkring 50'ernes filmklassikere, samtidig med at det serverer en tragisk fortælling om en lille håndfuld mennesker, som på hver sin måde slår sig på livet og forsøger at tackle følelserne, når luftkastellerne brister.

Terrænet er ikke nyt for Woody Allen, der nyder at forme små, vittige tragedier omkring det illusionsfyldte liv, som render panden mod realiteterne i de forskellige amerikanske guldaldre. Denne gang er det Coney Islands solbeskinnede strandpromenade og forlystelsespark, som skaber rammen for skæbnefortællingen om servitricen Ginny. Lovende skuespillerinde på fyrre, hvis karriere strandede i druk og et gnidningsfyldt ægteskab med karruselføreren Humpty. Nu serverer hun, uden fremtidsudsigter, skaldyr i en af parkens restauranter. Men pludselig lysner det, da hun møder Mickey, som hun indleder en affære med. Mickeys talent skal sende hende tilbage i rampelyset, men det hele spoleres, da Humptys datter pludselig dukker op med gangstere i hælene.

Engelske Kate Winslet giver den fuld gas i rollen som Ginny. En falden stjerne, der desperat griber ud efter en illusion, mens hun ædes op af jalousi i den nedgående sols glødende lys. Strålende på sceneriet gennem pariserhjulets evige rundgang. Det er heftigt melodrama med skabet kunstighed og store armbevægelser, og på trods af, at alle fanger tonen fra Elia Kazan og beslægtede filmfolks værker godt, så synes Allens "Wonder Wheel" at strande et sted - nærmest i tomgang - inden den når i mål.

Allen er på trods af alderen og knap 50 spillefilm som instruktør på CV'et stadig ufatteligt produktiv, og det giver næsten sig selv, at langtfra alle værkerne kan være funklende, vittige og begavede perler. Som en længselsfuld lille, karakterdreven film, der drømmer sig tilbage til gode, gamle Hollywoods virkelighedsflugt, samtidig med at den metaagtigt afslører fortællingens konstruktion og som en diabolsk tragedie lystigt prikker hul på de evige, amerikanske luftkasteller, fungerer den fint. Men årgangs-Woody, hvor han selv medvirker og tilsætter værket kant, vid og vidunderlig febrilsk nervøsitet, er "Wonder Wheel" desværre ikke.

Hovedværkernes tid er forbi.

"Wonder Wheel"

Drama, amerikansk, 101 minutter, tilladt for alle, men frarådes børn under syv år.

Drama: Bristede drømme i livets pariserhjul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce