Folkets filmfestival i Oscars skygge: Berlinalen spises af med mindre gode film fra perifere lande

Rasmus Videbæk med sin Sølvbjørn ved den 69. Berlinale. Foto: Odd Andersen/AFP

Folkets filmfestival i Oscars skygge: Berlinalen spises af med mindre gode film fra perifere lande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk fotograf fik Sølvbjørn for norsk film i Berlin.

Berlinalen: Kender du Rasmus Videbæk? De fleste vil nok sige nej. Men ham kommer du til at høre om, hvis du interesserer dig for film. Den dansk filmfotograf fik nemlig en Sølvbjørn ved filmfestivalen i Berlin for sine utroligt flotte billeder af natur og mennesker i den norske film "Ut og stjæle hester" af Hans Petter Moland.

Familiedramaet, hvor nutid og fortid blandes sammen på blændende vis, er delvist produceret af det danske filmselskab Zentropa og støttet af blandt andre Det Danske Filminstitut og DR og har danskerne Kasper Kaae og Nicolaj Monberg som henholdsvis komponist og klipper. Svenskeren Stellan Skarsgaard og danskeren Danina Curcic ses i de bærende roller. Den fornemme pris til Rasmus Videbæk åbner nu døre til flere spændende arbejdsopgaver i en branche i evig bevægelse.

Der var desværre ikke meget bevægelse over den 69. udgave af filmfestivalen i Berlin. Familiedramaer og nære relationer var i fokus, men filmenes kvalitet stod langtfra mål med intentionerne. Årets vinderfilm af Guldbjørnen blev den israelske "Synonymes", som handler om en israeler, der i Paris søger efter sit ståsted. En film, der næppe sælger mange billetter i de europæiske biografer.

Lone Scherfigs danskproducerede åbningsfilm "The Kindness of Strangers" blev i hovedkonkurrencen forbigået på alle prisparametre af juryen, der havde den franske skuespiller Juliette Binoche som formand, mens der på det kommercielle område er dansk trøst at hente i tv-sektionen, hvor tredje sæson af "Bedrag" blev solgt til flere lande.

Filmpriserne i Berlin
Guldbjørn for bedste film: "Synonymes" af Nadav Lapid (Israel)

Sølvbjørn: "Grâce à Dieu" af François Ozon (Frankrig)

Sølvbjørn til en film, der giver nye perspektiver: "Systemsprenger" af Nora Fingscheidt (Tyskland)

Sølvbjørn for bedste instruktion: Angela Schanelec for "Ich war zuhause, aber ..." (Tyskland)

Sølvbjørn for bedste skuespillerinde: Yong Mei i "Di jiu tian chang" ("So Long, My Son") af Wang Xiaoshuai (Kina)

Sølvbjørn for bedste skuespiller: Wang Jingchun i "Di jiu tian chang" ("So Long, My Son") af Wang Xiaoshuai (Kina)

Sølvbjørn for bedste drejebog: Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi og Roberto Saviano for "La paranza dei bambini" af Claudio Giovannesi (Italien)

Sølvbjørn for en fremragende kunstnerisk præstation: Rasmus Videbæk for fotograferingen af "Ut og stjæle hester" af Hans Petter Moland (Norge)
Rasmus Videbæks flotte fotografering af den norske film
Rasmus Videbæks flotte fotografering af den norske film "Ut og stjæle hester" blev belønnet med en Sølvbjørn ved filmfestivalen i Berlin. Foto fra filmen

Den lange skygge

Berlinalen, som filmfestivalen i Berlin kaldes, er med årene blevet en folkefest med flere end 300.000 solgte billetter til de flere end 400 film, men den skal hele tiden skele over Atlanten. Oscaruddelingen i slutningen af februar kaster lange skygger, for ingen amerikansk filmproducent ved sine fulde fem vil præsentere sin film i Berlin så tæt på oscaruddelingen, og så spises Berlinalen af med mindre gode film fra perifere lande. Næste år er det ekstra grotesk. Berlinalen, der ellers får nye festivaldirektører og dermed håb om et nyt og mere spændende liv, flyttes ganske enkelt fra 20. februar til 1. marts, fordi oscaruddelingen er fremrykket til 9. februar.

Tysk film har med tre ud af 16 film været overpræsenteret i en svag hovedkonkurrence med alt for megen alvor og alt for få grin, men man har dog kunnet fryde sig over fantastiske skuespilpræstationer af Jonas Dassler som kvindemorder i Fatih Akins ellers på alle andre områder frastødende "Der goldene Handschuh" og den blot tiårige Helena Zengel som uregerligt problembarn i den prisbelønnede "Systemsprenger".

Danske tv-seere kan i dette forår i øvrigt se frem til en tre timer lang halvdokumentarisk serie i to dele på DR K om den tyske dramatiker Bertolt Brecht med Trine Dyrholm i rollen som den dameglade og i øvrigt ikke særligt sympatisk fremstillede Brechts danske elskerinde, Ruth Berlau.

Serien havde verdenspremiere ved Berlinalen og blev godt modtaget af både publikum og presse.

"Ut og stjæle hester". Foto fra filmen

Folkets filmfestival i Oscars skygge: Berlinalen spises af med mindre gode film fra perifere lande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce