Mørket truer, ensomheden lurer, og dele af volden er blevet mere virkelighedsnær i Michael Katz Krefelds nyeste krimi, der kalder på den indre hævner.
En pige vakler af sted i natten. Skæmmet på krop og sjæl af den voldtægt, hun netop har været igennem. Detaljer dukker op, martrer hende og også læseren, for voldtægten er indledningen på Michael Katz Krefelds nyeste krimi, "Mørket kalder".
Det er ikke så slemt, når du slår folk ihjel med sømpistoler eller skærer ørerne af skurkene. Men den virkelighedstro vold er hård kost.
- Ja, jeg har skruet op for uhyggen. Den her krimi er mere uhyggelig og universet mere sort end i min Ravn-serie, siger Michael Katz Krefeld.
Thomas Ravnholt alias Ravn har krimilæserne lært at kende gennem fem bøger. Ravn, hvis elskede er blevet myrdet, finder endelig i den femte og sidste bog ud af, hvem som slog hende ihjel, og forfatteren varslede dengang, at nu ville Ravns liv og karriere forandre sig i de følgende fem bøger. Han talte om sin Ravn-serie som delt op i en sæson 1 og 2.
Og så skriver du en bog med en kvindelig hovedperson, som hedder Cecilie Mars i stedet. Hvad er der blevet af Ravn?
- Den næste Ravn-bog kommer i 2019 - jeg er i gang med at skrive den - men jeg har holdt en pause fra Ravn, fordi jeg ikke vil have, at der går "krimi-fabrik" i den, og fordi jeg har et skab fyldt med ideer, jeg gerne vil arbejde med.
Hvorfor hedder hun Mars?
- Det er krigsguden, og hun er en kriger. Og så er Cecilie et spindelvævstyndt og fint navn med en god klang. Det passer alt sammen til hende, for hun er ikke ret stærk eller stor, kan dårligt nå billardbordet og er ikke for god til at skyde. Men hun er alligevel større end som så. Hun gør karriere inden for politiet, er dedikeret, empatisk, modig og kvik. Hvor Ravn kan tåle nogle tæsk, så må Cecilie gebærde sig med snilde, fortæller Michael Katz Krefeld.
Cecilie Mars bor som single i Nordvestkvarteret i København. Hun er tit alene og har kun overfladiske forhold til mænd. I sit belastede boligkvarter generes hun af kriminelle scooterrødder, og det gør en tur til fods gennem kvarteret i selskab med Cecilie til en nervepirrende oplevelse.
- Hvor Ravns univers er brunt, er Cecilies sort. I Ravns liv er der varme og venskaber, hund og humor som bolværk mod den ydre ondskab, mens Cecilie står midt i lorten midt i mørket. Derfor er der også en mere virkelighedsnær ondskab end i Ravn-serien. Meget af volden i Ravn-bøgerne er grotesk, men for at forstå Cecilie var jeg nødt til at være mere realistisk - også for at være sand over for hendes karakter og den smerte, hun bærer på, forklarer Krefeld.
Forfatteren forsøger i Ravn-serien at forstå sine skurke, som derfor ikke kun er onde. Men det er de i "Mørket kalder". Her finder vi de værste af de værste typer, og det gør vi, fordi Michael Katz Krefeld vil friste os. Han vil fremprovokere vores indre hævner og have os til for en stund at forstå selvtægtens væsen.
Som altid har han hentet inspiration i virkeligheden. Denne gang har han kigget på vores retssystem og fundet sager, hvor forbrydere har snydt sig uden om straffen.
- Jeg kan godt lide at lege med læserens følelser, og vi har alle en hævner i os, som kan provokeres frem, siger han.
Det bliver den hos Cecilie, for hurtigt befinder hun sig i en situation, hvor hun presses ud i selvtægtens ærinde - eller gør hun? Slutningen giver svaret, men inviterer samtidig til en ny uopklaret historie.
Kommer der flere bøger med Cecilie Mars?
- Tja. Min tanke med Mars har hele tiden været, at der kun skulle være en enkelt bog med hende, men nu synes mit forlag, der var lidt skeptiske, da jeg satte Ravn på pause, at hun kan holde til en trilogi. Vi får se, siger Michael Katz Krefeld og smiler stort.
Michael Katz Krefeld: "Mørket kalder", Lindhardt og Ringhof, 400 sider, udkommer i dag 23. november.