Mariager anbefaler små perler: Julen er da ikke noget man skriver bøger om

Martin A. Hansen, et af de største talenter i dansk litteratur, overhovedet. Han blev desværre kun 44 år.

Mariager anbefaler små perler: Julen er da ikke noget man skriver bøger om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danske forfattere er tilbageholdende med julefortællingerne, men "Bogkassen" peger alligevel på små litterære perler om jul - små, men perler!

Filmbranchen, både herhjemme og i udlandet, har gennem årene satset på julen. Det vrimler med julefilm. Nogle af dem er blevet klassikere, ikke som stor filmkunst, men fordi de er indbegrebet af den ideelle jul - eksempelvis "Nøddebo Præstegård".

Sådan er det ikke i litteraturens verden. Julen er ikke noget, forfatterne skriver om. Jo, de største danske digtere har skrevet vidunderlige salmer og sange om julen. Men det er længe siden - og i prosaen får julen ikke meget lys.

Måske er julen i sin moderne form blevet så kommerciel, at den ikke inspirer digterne. Måske har de moderne familieforhold - med skilsmisserne, bonusbørn, bonusfar eller mor og ændrede familierelationer pillet for meget ved julehyggen.

Måske har julen simpelthen tabt i betydning, fordi de forfattere, der skriver i dag, ikke er opvokset i en tid, hvor fattigdom og lavere levestandard var med til at løfte julen og gøre den til noget helt særligt. Måske er julen blevet et glansnummer, mere prægtig end nogensinde - men uden indre styrke, uden substans. Uanset hvad - det er småt med julelitteratur, hvis man ser bort fra ren triviallitteratur. Men "Bogkassen" har rodet i reolerne og fundet nogle eksempler på stor, dansk litteratur, hvor julen spillere en rolle.

Ida Jessen, en af de få nutidige danske forfattere, der har givet julen en hovedrolle i en historie. Det sker i ?Jul på Brogård? fra 2007. Historien er med i novellesamlingen ?En mand kom til byen?.
Ida Jessen, en af de få nutidige danske forfattere, der har givet julen en hovedrolle i en historie. Det sker i ?Jul på Brogård? fra 2007. Historien er med i novellesamlingen ?En mand kom til byen?.

Sandheden i midten

En af vor tids store, danske forfattere, som har beskæftiget sig med julen, er Ida Jessen.

I novellesamlingen "En mand kom til byen" fra 2007 bringer hun novellen "Jul på Brogård". Titlen er traditionel. Det er tanken sådan set også.

En mand kommer tilbage til den lille landsby i provinsen, hvor han er vokset op, for at fejre julen på slægtsgården. Men Ida Jessen fortæller ikke en Morten Korch-historie. Det er heller ikke en ny "Nøddebo Præstegård", hun lancerer.

Hun erkender, at livet går videre, selv om det er jul. Vi har de sympatier - og antipartier - som vi nu en gang har. Selv om vi går rundt om et juletræ.

Omvendt: Ida Jessen gør ikke julehistorien til et psykisk drama. Hun er en forfatter i balance - som hele hendes forfatterskab er præget af. Hun fortæller om livet inde i midten, som det er for langt de fleste af os.

Og når vi nu er ved de nyere, danske digtere, så lad os lige nævne en af de allernyeste, en af de yngste. Nemlig ord-geniet og problembarnet, ballademageren Yahya Hassan.

I 2013 udgav han sin hidtil eneste digtsamling, opkaldt efter sig selv, og den mest sælgende digtsamling på dansk, nogensinde. Og midt i det hele, mellem bandeordene, de afslørende historier fra en indvandrerdrengs verden, er der fortællingen om tiden ind under jul - i børnehaven.

En lille julefortælling, en lille helle midt i Hassans hverdagsdramaer. Han husker appelsinerne med nelliker, der hænger fra loftet i røde bånd. Julehygge. Men så tilsættes der noget Yahya Hassen igen: For han skriver at appelsinerne mindede om gennemhullede voodoo-dukker.

?Mandelgaven? er en lille, temmelig skarp bog om, hvad danskere kan finde på for at få en mandelgave. Forfatteren, Erik Valeur, brød igennem med den store roman ?Det syvende barn? i 2012.
?Mandelgaven? er en lille, temmelig skarp bog om, hvad danskere kan finde på for at få en mandelgave. Forfatteren, Erik Valeur, brød igennem med den store roman ?Det syvende barn? i 2012.

Nobelpristagerens julehistorie

Tre danske forfattere har gennem tiderne modetaget Nobelprisen i Litteratur, nemlig Karl Gjellerup, Henrik Pontoppidan og Johannes V. Jensen.

De to førstnævnte delte prisen i 1917. Johannes V. Jensen modtog prisen i 1944. Johannes V. Jensens huskes især for de store romaner "Kongens fald" og for "Den lange rejse" - og som manden, der skrev den vidunderlige sang "Hvor smiler fager".

Men i forfatterskabet er også den herlige novellesamling "Himmerlands-historier", noget af det bedste, en dansk forfatter har skrevet.

I denne samling optræder novellen "Mortens juleaften". Det er en julehistorie befriende renset for overdreven sentimentalitet. Men trods sin atypiske handling er det en herlig historie, skrevet eminent. Og proppet med humor.

Det er juleaftensdag. Morten er en ung, brølstærk karl på en stor gård. Han vil gerne ind til byen og købe lidt inden juleaften. Han beder husbond om et lønforskud - for pengene skal først udbetales dagen efter. Bonden er en gnier, men giver sig. Men har ikke lige penge, så han må lade Morten få en øre for meget.

- Den kan du så skylde, siger han.

Men så beder han Morten om at tage nogle varer med tilbage - når han nu alligevel skal til byen. Morten kan dårligt sige nej. Så han begiver sig på vej - til fods naturligvis. Vejret bliver elendigt. Det bliver frostvejr og snestorm. Og blandt varerne, bonden skal have, er en stor, tung zinkrulle.

Morten er ved at dø, mens han kæmper sig vej gennem snestormen. Han får forfrysninger i tæerne og på hænderne. Men han kommer tilbage til gården - ud på aftenen. Han er helt færdig. Og bedre bliver det ikke, da bonden fortæller, at den tunge zinkrulle er en fejl. Den skulle han aldrig have haft. De juleeglade piger og karle griner. Og Morten går til køjs. Men han kommer over det med godt humør. For i Johannes V. Jensens vikinge-univers bliver man stærkere af alt det, man overlever. En dejlig historie om jul - og om vejret.

?Julekalender for voksne? er Halfdan Rasmussens poetiske og erotiske fortælling, ledsaget af Ib Spang Olsens sanselige tegninger. Der er måske ikke så meget jul i bogen - men alt muligt andet godt.
?Julekalender for voksne? er Halfdan Rasmussens poetiske og erotiske fortælling, ledsaget af Ib Spang Olsens sanselige tegninger. Der er måske ikke så meget jul i bogen - men alt muligt andet godt.

Skønheden og underet

"Agerhønen" er titlen på en af Martin A. Hansens mest formidable historier. Det er en fortælling om den fattigdom, Martin A. Hansens kun kendte alt for godt. Han blev født i 1909 og voksede op i et lille husmandsbrug på Stevns. Barndomsminderne er fundamentet under den gribende historie om agerhønen.

Det er i juledagene. Vinden "slider sig gennem haven", som Martin A. Hansen skriver. Sneen ligger i dynger. Det er rædsomt vintervejr, og familien ejer ikke salt til et æg - og det gør måske ikke så meget. For de har heller ikke noget æg.

Det er fattigdom, som når det er værst. Som det kunne være på landet i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet. Og så er det, midt i det hele, at der lyder et lille dunk mod døren, og Martin ser noget mørkt bevæge sig væk ude mellem træerne og sneen, der vælter ned.

Det mørke er en slags skikkelse, men større end et menneske. Familien åbner forsigtigt døren og der, i sneen, ligger en død agerhøne, der er varm endnu. Middagen er reddet. En agerhøne er ikke meget til en sulten familie, men den kan give en mættende suppe til mange.

En nænsom fortalt og utrolig smuk lille historie efterladende et spørgsmål: Hvor kom agerhønen fra? Det enkle svar vil være, at den i snestormen er fløjet mod døren. Men Martin så noget mørkt, større end et menneske, gå væk fra huset. De højere magter er måske på spil.

"Agerhønen" er en mesterfortælling.

Og når vi nu er ved danske mesterfortællinger: I december 1912 skrev Henrik Pontoppidan en dedikation til sin store roman "De dødes rige". Dedikationen blev gengivet i dagbladet Politiken den 19. december 1912 - en stor digters på én gang enkle, muntre og gribende hilsen.

Den så således ud:

Til "Politikens" jul.

Fra Henrik Pontppidan

Ved lygtens skin, imellem får og stude,

blev jesusbarnet født og svøbt i klude.

To æsler lagde ørerne tilbage

og hilste lydt den lilles første klage.

Det var i Betlehem for længe siden,

og drengens ry er vokset stærkt med tiden.

Men endnu gennem juleaftens glæde

jeg hører æsler skryde, barnet græde.

?Jul i Nøddebo Præstegaard? er blevet en klassiker. Ikke på grund af stor filmkunst, men fordi det er beretningen om den ideelle, gode, gammeldags jul. Filmen er indspillet tre gange. Her en scene fra den seneste udgave - fra 1974. Poul Bundgaard i rollen som pastor Blicher, der modtager sine unge julegæster.
?Jul i Nøddebo Præstegaard? er blevet en klassiker. Ikke på grund af stor filmkunst, men fordi det er beretningen om den ideelle, gode, gammeldags jul. Filmen er indspillet tre gange. Her en scene fra den seneste udgave - fra 1974. Poul Bundgaard i rollen som pastor Blicher, der modtager sine unge julegæster.

Andre bud på julehistorier

Blandt de forfattere, der har skrevet decideret om julen er Jeppe Aakjær. I bogen "Mod jul" skriver Aakjær en række noveller, der foregår i årene lige efter det forrige århundredeskifte, altså i begyndelsen af 1900-tallet. Det er faktisk en række skarpe historier, båret af Aakjærs indignation over klasseforskellene i samfundet. Men der er masser af julestemning, hygge og humor i novellerne. Bogen kom for et par år siden i en ny udgave fra forlaget "Hovedland".

Halfdan Rasmussens "Julekalender for voksne" er et mesterværk, og Ib Spang Olsens ledsagende tegninger er vidunderlige. Men bogen er reelt set mere en række varme, stærkt poetiske og erotiske digte om voksen kærlighed. Der er kun begrænset jul i den bog. Men der er så meget andet.

Det samme kan siges om et par af de nye bud på bøger om jul. Peter A. G. Nielsen - Mr. Gnags - har skrevet den dejlige "Julekalender", hvor hver dag i kalenderen er en historie om og med et menneske. Ikke alle "kendisserne", som litteraturen ellers overrender i disse år - men danskere fra skyggesiden. God læsning.

Og så er der den lille bog "Mandelgaven", der er noget for sig selv. Journalisten og forfatteren Erik Valeur fortæller historier fra virkelighedens juleaftener om alt det, en lille mandelgave kan udløser af snyd, glæde, sorg, vrede, raseri og jalousi.

?Agerhønen? er en gribende social fortælling, men den rummer også et strejf af under. For ude i haven forsvandt en mørk skikkelse, større end et menneske, mellem træerne.
?Agerhønen? er en gribende social fortælling, men den rummer også et strejf af under. For ude i haven forsvandt en mørk skikkelse, større end et menneske, mellem træerne.

Mariager anbefaler små perler: Julen er da ikke noget man skriver bøger om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce