Vi bruger cookies!

amtsavisen.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.amtsavisen.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Weekendmad: Morten og Morten handler mad og vin i Føtex

Færdig arbejde - Vilsbæk (tv) og Guldberg kom fra Føtex med både tilbudsvin og fornuftige råvareindkøb til en weekendmiddag. Foto: Lasse Hansen

Weekendmad: Morten og Morten handler mad og vin i Føtex

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks mad- og vinskribenter, Morten&Morten, gik på opdagelse i Føtex og kom hjem med fine ingredienser.

Guldberg: Så er vi hos Dansk Supermarked og Føtex, som jo har gjort en del for at kapre smagsorienterede kunder med deres Princip-programserie og Føtex Food. Med lidt skiftende held, vil jeg mene, men der er himmel til forskel på Føtex i dag og for 10 år siden. Jeg synes, de har mange gode initiativer og forsøg på at sælge kvalitet fremfor kvantitet. Kødafdelingen har altid været et plus - og endnu mere i dag. Jeg tror, jeg kigger efter fersk lammekød.

Vilsbæk: Super, så går jeg på jagt efter noget smækker italiensk vin, måske noget på sangiovese. Druen har saftighed, og syren giver vinen spændstighed, så den trækker i mundvigene og bliver madvenlig. Føtex har mange hyldemeter med vin, så det bliver en nem sag. Måske er vi så heldige, at jeg kan finde både en juicy saftig sangiovese og en mere moden udgave med fadlagring. Men hvad har du tænkt dig at pakke lammet ind i?

Guldberg: Der er sket meget med lammeudvalget på supermarkedsplan over de seneste år, og Føtex er god til at tilbyde ferske udskæringer i mange variationer, så man ikke altid er tvunget til at forholde sig til en frossen kølle. Skanken er efter min mening det allerbedste på lammet. Den skal snurre i bouillon med krydderier og serveres med nye kartofler og en sauté af frisk spidskål, som ofte er noget af det bedste, grøntafdelingen kan byde på. Det kræver lidt tålmodighed med skanken, som skal være helt mør og til at pille af - et par timer, med mindre man har en trykkoger, som kan reducere tiden til det halve. Og det er faktisk dig, Morten, som lærte mig at bruge sådan en for cirka et kvart århundrede siden...

Vilsbæk: Ok, jeg prøver at finde en vin, som matcher krydderierne og en, som er mere afdæmpet: I sidste kategori er Agricola San Felices et fint bud med deres Vigorello fra 2010, hvor sangiovese er blandet med cabernet og sauvignon blanc. Alderen giver karakter og modenhed, og den plejer at have en fin intensitet med lidt fadpræg. En flaske står til 150 kroner, men jeg plejer at hugge til og købe nogle stykker, når den er på tilbud i Bilka eller måske Netto til omkring 110 kroner. Her er den et super tilbud. Man kan finde de samme vine til forskellige priser i Dansk Supermarkeds kæder - og så er det med at kende priserne. Et mere krydret bud er Anne Gros' og ægtemanden Jean-Paul Tollots vin på gamle stokke fra Sydfrankrig - carignan, cinsault og grenache. Den er lavet på ståltank uden fad. Så mangler vi bare forret og dessert...

Guldberg: Forretten skal være enkel og nem. Føtex har også fået de fremragende mutti-dåsetomater, som jeg bruger en 10 stykker af om ugen. De bliver basis for en straight, flødelegeret tomatsuppe med brødskiver på. Føtex har Danmarks bedste bud på en fransk baguette til en realistisk pris - 10 kr. Og så snupper vi en af kædens håndværksis til dessert - med lidt friske bær og et forsvarligt dryp ahornsirup fra Canada.

Vilsbæk: Tomatsuppe er en udfordring med sødme og syre. Jeg prøver at gå den friske vej med sauvignon blanc fra New Zealand, hvor producenten Selaks laver en klassevin. Her i Føtex koster deres sauvignon blanc 65 kroner, men i Netto er den nærmest standard på hylden til 60 kroner, og det er en fin allround-vin til lette retter, fisk eller aperitif - køb nogle flasker til kælderen, men den bliver altså ikke bedre med årene. I den billige ende har Føtex en rosé fra Lindemann's til 35 kroner. Både drue og område er sparet væk på etiketten, men lad os se, hvad vi får til de penge! Til isen prøver jeg en mousserende vin med lav alkohol, og det bliver igen en klassiker fra Dansk Supermarkeds hylder med kooperativet Vinchio-Vaglio. Et navn som La Romantica Rosé er svært at stå for, og hvis den ikke funker til isen, så må man jo bare drikke den bagefter. Den koster 75 kroner, men en flaske ligger til blot 45 kroner ved køb over Føtex' egen hjemmeside, og det understreger jo blot, at man skal se godt efter priserne i dette supermarked.

Guldberg: Spændende vinvalg, jeg kommer sgu nok til at hælde lidt af den ned til lammeskankene. Glæder mig til den mousserende til isen, jeg skal måske bare tvinges til at prøve. Vi slap billigt fra både mad og vin. Ser man sig for, kan man sagtens finde prisvenlige kvalitetsmuligheder her.

Ugens vin: En rank italiener og et godt køb fra down under
Menuen fra Føtex
Klassisk tomatsuppe2 dåser flåede tomater, 2,5 dl piskefløde, 1 stort løg (hakket fint), 1 tsk. tørret oregano, 50 gram smør, 1 spsk. mel, 2 spsk. olivenolie, et bundt purløg eller frisk basilkum, salt og peber, otte skiver baguette, 1 fed hvidløg, 50 gram reven ost (f.eks. ementaler)

Smelt smørret i en rummelig gryde og sauter løget heri et par minutter. Drys oregano over og rør videre i et minut. Rør så mel i og rør videre et minut, inden tomater og fløde tilsættes. Kog i fem minutter og blend grundigt. Varm langsomt op igen, smag til med salt og peber og server rygende varm med lidt olivenolie og friskhakkede krydderurter på toppen - og ostebrød til: Gnid brødstykkerne med hvidløg, dryp med olivenolie og bag dem gyldne i ovnen ved 200 grader på bagepapir. Når de begynder at tage farve, fordeles osten ovenpå - klar når osten er smeltet.

 

Lammeskank med spidskåls-saute og små kartofler

En bakke fersk lammeskank fra New Zealand, 6 spsk. olivenolie, to spsk. mel, 1 stort løg, to kryddernelliker, en gulerod, et helt hvidløg, et bundt persille, et par kviste frisk salvie, et laurbærblad, ½ liter lammebouillon, salt og peber.

1 pose små kartofler, tyndskallede kartofler, et spidskål, 50 gram smør, en pose tørrede tranebær.

Varm olien op i en gryde eller sauterpande og brun lammeskankene - krydret med salt og peber - grundigt på alle sider. Pil løget og stik det med nelliker, halver hvidløget, skræl guleroden, kom det i gryden og drys melet over. Rør med en grydeske, indtil melet er optaget i fedtstoffet. Hæld bouillon - og evt. et glas vin - ved og kom krydderurterne i. Skru ned for varmen, læg låg på og lad snurre et par timer eller indtil skankerne er helt køre og let slipper benet. Tag skankerne op, si saucen og varm den op med skankerne - juster evt. konsistensen med lidt bouillon, hvis den er blevet for tyk.

Imens koges kartoflerne, og spidskålet skæres ud i kvarte på langs og lægges i en gryde eller pande med låg med smørret, salt og peber og to-tre spsk. vand. Varm langsomt op under låg og damp 15-20 minutter, indtil kålen giver efter, når man stikker en gaffel igennem - men der skal stadig være lidt bid. Drys tranebærrene over.

Skær kødet fra skankerne eller server dem hele i fad i saucen med spidskål og kartofler ved siden af.

 

Is med friske bær og sirup

En bakke is fra Mejerigården/Thise, friske bær, ahornsirup.

Temperer isen og server den i skiver med bær og en stribe sirup.

 

Alle varer indkøbt i Føtex - for fire personer løb regningen op i 348 kr.

Danmark går all-in på mad og vin
Interessen for madkultur har aldrig været større, og det tager vi nu konsekvensen af. Danmark dækker derfor mad- og vinstoffet med to sider både fredag og søndag.I fredagsopslaget vil mad- og vinskribenterne Morten Vilsbæk og Morten Guldberg duellere med betragtninger, udfordringer, vurderinger og tips som forhåbentlig kan inspirere og give ideer til gode mad- og vinoplevelser for læserne.

Begge skribenter har i mange år skrevet om vin og mad på henholdsvis Fyn og i Sydøstjylland og senest i magasinet Livsstil.

Søndag anmelder vi restauranter, som vi på forhånd vurderer, er en rejse værd for læsere, ligesom vi blandt andet bringer portrætter og interviews med spændende folk, producenter og nørder, der beskæftiger sig med gastronomi eller vin.