Arbejdstøjet trænger til at komme ud af skabet


Arbejdstøjet trænger til at komme ud af skabet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Advokat, Randers, Hans Sønderby Christensen
Richard Sylvestersen
Debat Kronik. 

Det er fremragende, at der er en bedre stemning blandt politikerne i Randers Byråd. Det er vi mange, som håber på vil gøre livet bedre for vores by, og de næste fire år er der plads til at vise forbedring. Imens vort byråd har været optaget af interne fights, har projekter og befolkningsudvikling i andre kommuner taget fart. Det må være vores tur nu. Byggetilladelser og erhvervsskatter kan byrådet selv regulere på, og vi trænger til at høre fra det samlede hold af progressive og fremadrettede byrødder, at det går den rigtige vej. Det vil sige lige bortset fra de personer, som aldrig har villet arbejde progressivt for fremtiden for os almindelige erhvervsfolk. De ved selv, hvem de er. 

Men det er ikke gjort med det. Vort byråd må vise øjenhøjde. Man behøver bare at tage en tur på motorvejen for som randrusianer at føle sig overset af andre offentlige instansers manglende skiltning efter den kronjyske hovedstad, og tager man toget, overraskes man over, at DSB's banearealer lige ud for kronjydernes på- og afstigning i Randers absolut skal ligne et halvtilgroet morads. Den var aldrig gået i Aarhus, hvis banelegemer ud for banegårdens perroner er sirligt friseret for ukrudt og flot anlagt med skærver og grus, selv om reglerne for vedligehold vel må være de samme, og selv om statskronerne til det vel også kommer fra samme kasse. Det er vel også derfor, Steffen Brandt netop bruger os som trædesten og hiver os frem forrest i sit billedsprog, når han i bedste "kærlige" aarhusianske tredjegenerationsakademikerstil tillader sig at synge om vores Randers Banegård som Randers Station uden fremtid i sigte. 

Min pointe er, at hvis et byråd og en by står op for sig selv, kan den ikke knækkes. Om det fungerer i toppen, ses i bunden. Hvis ikke bystyret samlet arbejder for en forskønnelse i øjenhøjde, kommer vores by til at ligne et levn fra det hedengangne betonkommunistiske Østeuropa, og når den slags sker, kan man jo ikke tillade sig at kritisere sin aarhusianske nabos "kærligste" spidser, såsom Brandt, for at kalde vor by det, den så ligner. Det hjælper i nabokærlighedsdysten at gøre sig smuk og lækker.

Vore indfaldsveje er vort kendemærke, og vi trænger til at se, at hele strækningen på Aarhusvej tager sig ud som det, den er, nemlig indgangsportal til den kronjyske hovedstad. Et bystyre kan meget - og den bør ikke tøve med at tilskynde de rette i den gode retning, ligesom bystyret må sikre, at vor bys varemærke, den gamle middelalderby, åbnes for envejssivetrafik på brosten, så udefrakommende - enten ind eller ud - får lejlighed til at hilse på en af landets mest charmerende middelalderbyer. Den væsentlige historie for alle danskere om Niels Ebbesen bør frem - ikke gemmes væk. Bystyret bør vise vort væsentlige bidrag til historiens vingesus frem for Danmark. Det havde set helt anderledes ud, om ikke netop Ebbesen havde effektivt bidraget til at gøre en ende på den sørgelige periode i danmarkshistorien ved nødværgedrabet på den kullede greve.

Det er også dårlig erhvervspolitik, når erhvervsfolk eller deres ansatte får besked om, at deres børn ikke kan spille fodbold til vinter, fordi der ikke er plads i hallen. Der skal være en fantastisk harmoni imellem befolkningens ønsker til bosætning og byens udvikling. Embedsmændenes fokus er der her berettiget spot på over hele landet - også i Randers. Rigtig mange af dem kommer tilrejsende hver morgen, og foretrækker altså at bidrage med deres private skattebetalinger til andre kommuners velfærdssystemer end til det randrusianske, som de ellers selv er med til at udvikle og vedligeholde. Hvem stiller krav til disse hundredvis af veluddannede mennesker, mens deres chefer i byrådet har arbejdsknappen indstillet på pause? Måske det var en idé nu at tage dem ved hånden rundt i kommunen - ud til de borgere, som får beskeden netop om, at deres børn ikke kan få lov at spille fodbold til vinter, fordi der ikke er plads i den lokale hal. Var den den mon også gået i Risskov ?

God erhvervspolitik er øjenhøjdepolitik. Noget som vi forstår, og som er håndgribeligt uden for mange dikkedarer. En by er - ligesom med mennesker - smuk, hvis den er flittig, og hvis den vil stå op for sig selv, og især hvis den ikke er for fin til at bukke sig ned og fjerne ukrudtet ved de 13 randrusianske indfaldslandeveje. God erhvervspolitik er også at sende et budskab om ro til udvikling. Vi borgere ønsker et rigt udbud af boliger i alle prisklasser. Glem alt om at skræmme ejendomsinvestorer ud af byen med bystyrets retssager mod erhvervspersoner, hvis eneste "synd" var, at de byggede og indrettede boliger til randrusianerne. Det var dårligt givet ud, da man besluttede at bruge kommunekassen til at sagsøge udlejere for at opkræve den husleje, de har aftalt med deres lejere. De få kroner i sparet boligstøtte er for intet at regne mod hvad der tabes ved, at investorer og udviklere foretrækker at udvikle og opkræve husleje i andre byer. Vi vil have en by i udvikling. Ikke i afvikling. Og udvikling koster penge, og derfor skal der holdes på og passes godt på dem, der har pengene, og som vil bruge dem på investering i boliger. Byrådet skal sende præcist det modsatte signal til dem, der hellere vil udvikle boligerne end retssager og tummel.

Juvelen i den kronjyske kongekrone - det, der samler os - viljen til at arbejde og skabe på trods af, at man rundt i det øvrige land flere steder forlængst ser ned på flittige hænder og på både landbrug og industris betydning for det fælles samfund. Tak til avisens chefredaktør Præstmarks leder om den bedre tone - så er det tid til at få smøget ærmerne op.

Arbejdstøjet trænger til at komme ud af skabet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce