Disse utrolige synsbedrag hitter på nettet

Du skal ikke tro det, bare fordi du ser det! Modelfoto: Iris/Scanpix


Disse utrolige synsbedrag hitter på nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Optiske illusioner får de sociale medier til at koge. Her er en bunke af de bedste.

Den kjole er blå! Nej, den er da hvid? Et ellers ligegyldigt foto vækker pludselig så stor forbløffelse, at alle deler det på nettet. Og med et er mysteriet på alles skærme og læber. Den mystisk-farvede kjole er et eksempel blandt mange, for optiske illusioner har i årevis bredt sig som en løbeild via nettets sociale medier.

Her har vi samlet en bunke af de bedste. Nogle af dem består af levende billeder, og fotografierne fungerer ikke optimalt på avistryk. Så gå til den anviste hjemmeside for den bedste oplevelse. Og husk, at du ikke skal læse for langt ned i teksten, hvis du vil opleve magien med friske øjne.

http://www.kortlink.dk/m9x7" target="_blank">Se min kjole... Af alle nettets optiske illusioner er det her nok den mest berømte. Kjolen er enten hvid og gylden eller blå og sort/brun. Så hvorfor ser folk to forskellige versioner af samme kjole?
På en uge blev mysteriet nævnt ti millioner gange - alene på Twitter, hvor flere beskyldte hinanden for at være både blinde og dumme. Billedets lysindfald og tætte beskæring snyder øjet, og nogle gange skifter kjolen endda farve, mens man betragter den.
Fænomenet satte gang i ny forskning om synsindtryk, og mange reagerede ved at købe kjolen til sig selv. De kunne så konstatere, at den faktisk er blå og sort.

http://www.kortlink.dk/m9x9" target="_blank">Magiske togskinner. To skinner til et Brio-tog - mere skal der ikke til for at skabe storm på de sociale medier. Sidste måned delte britiske Marc Blank-Settle denne video på Twitter med kommentaren: »Mit barns togskinner gør mig vanvittig. Hvad foregår der?«.
Den ene togskinne er tydeligvis langt større end den anden - indtil de pludselig viser sig at være helt identiske.
Dette er et eksempel på den såkaldte Jastrow-illusion, som først blev http://www.kortlink.dk/m9xb" target="_blank">beskrevet i 1892.
Gad vide hvor mange småbørn, der gennem årene har stenet over dette fænomen.

http://www.kortlink.dk/m9xz" target="_blank">Hvad muren gemte. Den her spreder sig hastigt på nettet i disse uger: Tilsyneladende et kedeligt udsnit af en gammel mur. Men der gemmer sig noget mellem stenene.
Det kan tage flere minutter at få øje på, og nogle giver helt op. Så her et lille tip: Lad øjet følge de vandrette sprækker mellem stenene - og se hvad der stikker ud.
Når man først har opdaget det, kan man slet ikke få det til at forsvinde igen.

http://www.kortlink.dk/m9x4" target="_blank">Bolden gennem spejlet. Kan man spille bold med sit eget spejlbillede? En ung amerikaner ved navn Kevin Parry synes at gøre netop dette.
Videoen indtog YouTube i april - og affødte den ene teori efter den anden om, hvordan det mon lader sig gøre. Måske er der to personer - og slet ikke noget spejl? Måske springer bolden bare tilbage fra spejlets overflade? Vi hælder til det sidste - kombineret med effektiv kameraføring og diskret videoredigering.

http://www.kortlink.dk/m9xd" target="_blank">Over eller under vandet? Her er et billede, der - nærmest bogstaveligt - delte vandene sidste efterår. Befinder den lille pige sig over eller under vandets overflade?
Millioner af internet-brugere har nærstuderet hver en boble og bølgesprøjt for at finde svaret, men de er langt fra enige.
Håret ser ud til at være tørt, så vores teori er, at pigen hopper i vandet og herved fremkalder sprøjt, der ligner undervands-bobler.

http://www.kortlink.dk/m9xe" target="_blank">Se jorden »ånde«. Da canadiske Brian Nuttal sidste efterår gik tur i skoven, fik han en forskrækkelse: Pludselig begyndte skovbunden at bevæge sig op og ned i rytmiske bevægelser - som om jorden åndede.
Brian fangede fænomenet på sin mobiltelefon, og da optagelsen ramte YouTube, tog diskussionen fart. Nogle mente, det var fup, men efter alt at dømme er dette et helt almindeligt naturfænomen: Når stormen rusker i de store trætoppe, forplanter bevægelsen sig til rødderne, som sætter den bløde skovbund i bevægelse. Men vildt ser det ud.

http://www.kortlink.dk/m9wu" target="_blank">Hund eller bjørn? »Nogen afleverede denne bjørn i dag«, lød beskeden fra et amerikansk hundeplejecenter. Det ledsagende foto bredte sig hurtigt på nettet. Som en skrev: »Det her er kjole-kuløren om igen!«.
For er dyret med den uldne pels og de runde øjne virkelig en bjørn - eller er det en hund?
Kræet ligner begge så meget, at det knap kan være blot en af delene.
Efter lange debatter på Twitter, Facebook, Instagram mm., afslørede fotografen, at bjørnen altså er en hund (Pomeranian-blanding).

http://www.kortlink.dk/m9ya" target="_blank">Pigerne på bænken. Nogle gange tager man sig bare til hovedet over, at man overså noget helt åbenlyst.
Tag nu dette billede af tre unge kvinder på en bænk. Selv når man ved, der er noget galt, ser man det ikke.
Kunne det være noget med benene på hende til venstre? Armen på hende til højre? Så ser man det pludselig - og undrer sig over, hvor blind man kan være. Tip: Hvad sidder de på?

http://www.kortlink.dk/m9yg" target="_blank">Hvis er kaffen? Når venindeflokken indtager Starbucks, er det praktisk med navne på krusene, så Anne ikke kommer til at drikke af Julias latte eller omvendt.
Lige indtil det viser sig, at påskriften »Anne« forvandles til »Julia«, når man ser kruset fra modsatte side af bordet!
Her er tale om simpel spejlvending, måske kombineret med rillerne i kruset. Men man forstår den overrumplende oplevelse.

http://www.kortlink.dk/m9yh" target="_blank">Kan du tælle tallene? »Visuel udfordring: Del, hvis du kan se mere end fire tal. Ikke mange kan!«.
Sådan skriver den danske tegner, der på Facebook kalder sig Lennart Tegner. Midt mellem smukke portrætter af kendte danskere har Lennart tegnet denne talgåde, som hurtigt »gik viralt« på nettet, hvor den har givet anledning til ophedet diskussion.
Heldigvis hjælper tegneren selv med at løse mysteriet i videoen http://www.kortlink.dk/m9yk" target="_blank">her.

http://www.kortlink.dk/m9yc" target="_blank">Dinoen ser dig. Enhver kan bygge en papfigur af en dinosaurus. Men hvordan får man bæstet til at dreje hovedet og kigge længselsfuldt efter dig, mens du går forbi?
Svaret får du, hvis du ser denne video til ende. Og hvis du kunne tænke dig din egen nysgerrige dino derhjemme, kan du printe og folde kræet med de skabeloner og opskrifter, du finder http://www.kortlink.dk/m9ye" target="_blank">her.

http://www.kortlink.dk/m9yp" target="_blank">Trænger du til briller? Dette billede kan angiveligt afsløre, om du trænger til (nye) briller.
Folk med nogenlunde normalt syn vil se Albert Einstein. Ser du i stedet Marilyn Monroe, bør du straks søge optiker eller øjenlæge.
Ved at tage brillerne af, knibe øjnene sammen eller øge afstanden til billedet, kan man selv skifte mellem de to ansigter.
Videoen illustrerer effekten, så alle kan opleve den - uanset syn.

http://www.kortlink.dk/m9yq" target="_blank">Ting, som ikke er der. På bordet ligger en sko, en rulle tape og en Rubiks terning. Ingen kan være i tvivl: Disse er ægte, fysiske genstande.
Indtil en hånd griber fat og afslører, at det bare er billeder på flade papirark.
Hvis du klikker på »Vis mere« under videoen, finder du links til de tre fotos, du skal bruge for at printe og klippe disse utrolige synsbedrag.

Disse utrolige synsbedrag hitter på nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce