Få mere ud af Windows

Lær dig disse tricks - og oplev, hvordan pc-arbejdet glider hurtigere og lettere. Foto: Pixabay

Få mere ud af Windows

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her er nogle praktiske kneb, alle bør kende.

De fleste anmeldere er enige om, at Windows 10 er den hidtil bedste udgave af styresystemet. Men det er nok de færreste, der udnytter alle finesserne. Derfor har vi samlet en ny bunke tips, som kan spare både tid og besvær. Alle tricks er testet med Windows 10, men flere af dem virker også i ældre udgaver.

Umiddelbart ligner startmenuen (her den engelske variant) en rodebutik. Men den kan let tilpasses dine behov.
Umiddelbart ligner startmenuen (her den engelske variant) en rodebutik. Men den kan let tilpasses dine behov.

Startmenuen, som kommer frem, når man klikker nederst til venstre, er tilbage i Windows 10. Mange ignorerer de kulørte fliser i højre side, men hvorfor ikke udnytte de nye muligheder? Hele menuens størrelse ændres ved at hive i kanterne (klik med venstre museknap og hold nede). Nye programmer føjes til flisemenuen ved at klikke på »Alle apps«, højreklikke på det ønskede program og vælge »Fastgør til Start«. Størrelsen på en flise ændres ved at højreklikke på den og vælge »Tilpas størrelsen«. Du flytter rundt på fliserne ved at klikke på dem med venstre museknap, som holdes nede, mens du hiver flisen til den ønskede placering. Fliserne kan samles i grupper, som kan navngives (klik på teksten) og flyttes rundt (hiv i de to vandrette streger) efter behag. Overflødige fliser fjernes ved at højreklikke på dem og vælge »Frigør fra start«.

Den hemmelige menu lokker med næsten guddommelige kræfter...
Den hemmelige menu lokker med næsten guddommelige kræfter...

Hvis du klikker på startknappen nederst til venstre - med højre museknap - åbnes en alternativ startmenu med mange nyttige genveje. Herfra kræves kun et enkelt klik for at komme til en række af de mest brugte indstillinger og funktioner.

Vi glemmer at bruge genvejstaster, fordi de samme opgaver kan løses på en mere indgroet - men også langt mere besværlig - facon. Hvorfor ikke bruge Windows-tasten (sidder normalt under Z-tasten) til at åbne og lukke start-menuen? Faktisk kan du starte ethvert program fra tastaturet: Tryk Windows-tasten og skriv de første bogstaver i programmets titel, indtil det markeres øverst i menuen - og tryk så return. Dette virker også med indstillinger (skriv f.eks. »printer« og vælg med piletasterne).

Til dine mest brugte programmer kan du lave endnu hurtigere genveje: Klik start-knappen, vælg »Alle apps«, rul ned til dit yndlings-program, højreklik på det og vælg: Mere - Åbn filplacering. Højreklik på den valgte genvej og vælg »Egenskaber«. I fanebladet »Genvej« klikker du i feltet ud for »Genvejstast« og trykker den ønskede tast. For eksempel kunne Word eller Wordpad jo trylles frem med tasterne: Ctrl + Alt + W.

Hvis Windows er installeret på en SSD (anbefales!), kan det være småt med lagerplads. Har du suppleret med en mere rummelig harddisk, er det oplagt at flytte de mest pladskrævende standard-mapper over på harddisken. Det gælder især mapperne »Overførsler«, »Videoer«, »Billeder« og »Musik«. For at flytte disse standard-mapper skal du højreklikke på dem og vælge Egenskaber. Vælg fanen »Placering« og klik på »Flyt...«. Vælg nu den ønskede harddisk, opret en ny mappe med samme navn (højreklik i vinduet og vælg: Ny - Mappe), marker den nye mappe og tryk på »Vælg mappe«. Svar ja til at flytte alle filerne til den nye placering.

Som standard vil Windows 10 automatisk hente og installere opdateringer uden at spørge. Det kan være irriterende, især hvis computeren genstarter på ubelejlige tidspunkter. Problemet løses ved at klikke: Start - Indstillinger - Opdatering og sikkerhed - Windows Update - Avancerede indstillinger og vælge »Giv besked for at planlægge genstart« i det øverste felt. I nogle udgaver af Windows 10 kan du også vælge at udskyde opgraderinger.

Nogle gange kan man få brug for at optage det, der foregår på skærmen. For eksempel for at vise andre, hvordan man udfører en bestemt opgave. Windows 10 har en indbygget videooptager, som egentlig er beregnet - men ikke begrænset - til spil. Hold Windows-tasten nede, mens du trykker på G-tasten, og klik på »Ja, dette er et spil«. Tryk på den røde knap for at starte optagelsen. Tryk igen på Windows + G for at standse optagelsen, som gemmes i mappen: Videoer - Skærmklip.

Når et program åbnes, dukker det op som et ikon på proceslinjen nederst på skærmen. Når du klikker med højre museknap på dette ikon, vises flere nyttige genveje, som afhænger af programmet. Men en gennemgående mulighed er, at du kan fastgøre programmet til proceslinjen. På den måde kan du altid starte det med et klik - uden at grave i startmenuen. Dette virker i alle nyere Windows-udgaver (og for den sags skyld Mac).

Det sker, at gamle programmer ikke kører optimalt på nyere Windows-udgaver. Heldigvis kan Windows 10 ofte selv løse problemet. Klik på startknappen, skriv »Brug prog« - og klik øverst i menuen på: »Brug programmer, der er udviklet til tidligere versioner af Windows«. Klik på »Næste« for at vælge det problematiske program - og se, om systemet finder en løsning (f.eks. en opdatering eller ændrede indstillinger).

De fleste har nok prøvet at ramme CapsLock tasten ved en fejl, så alt det, der skulle stå med små, blev skrevet med stort. oG VICE VERSA... Windows kan hjælpe ved at spille en lyd, når du rammer CapsLock og andre problematiske knapper. I Windows 10 aktiveres funktionen ved at åbne startmenuen og vælge: Indstillinger - Øget tilgængelighed - Tastatur - Til/fra-taster. Samme mulighed findes i Windows 7 og 8.

Mange bruger skrivebordet som rodebunke til dokumenter og andet. Du kan altid kalde det frem ved at klikke nederst til højre. Klik igen for at vende tilbage til det, du var i gang med. Eller hurtigere: Hold Windows-tasten nede og tryk D.

Prøv også at trykke nederst til venstre på ikonet lige til højre for luppen for at åbne opgavevisningen med et overblik over alle aktive vinduer, der med et klik kan maksimeres eller lukkes. Også her er der en smartere tastatur-genvej: Windows + Tab.

Du kan oprette flere »virtuelle« skriveborde (f.eks. et til arbejde og et andet til sjov) ved at klikke på »Nyt skrivebord« nederst til højre i opgavevisningen.

Tit er det nyttigt at have to vinduer åbne side om side. For eksempel en hjemmeside til venstre og tekstbehandleren til højre. Dette klares ved at tage fat i toppen af vinduet og trække det ud i højre eller venstre side af skærmen. Vinduerne springer automatisk på plads. Hvis det ene vindue skal bruge lidt ekstra plads, trækker du bare i den midterste lodrette linje. På større skærme kan du hive et vindue op i et af hjørnerne, så det fylder en fjerdedel af skærmen. Også disse funktioner klares bedst fra tastaturet - ved at holde Windows-tasten nede og trykke på piletasterne. Det kræver lidt tilvænning - men du vil snart takke dig selv for indsatsen.

Øvede pc-brugere kan have stor glæde af den såkaldte »God Mode«, som giver direkte adgang til over 200 systemindstillinger. Den hemmelige menu trylles frem ved at højreklikke et tomt sted på skrivebordet og vælge Ny - Mappe. Mappen skal gives et navn, som er umuligt at gengive på tryk. Det letteste er at kopiere teksten fra en hjemmeside såsom: www.kortlink.dk/m4yq. Du vil se, at mappen forvandles til et blåt ikon ved navn »God Mode«. Menuens punkter er selvforklarende, men du skal kun ændre disse indstillinger, hvis du ved, hvad du gør. Gude-tricket virker også i Windows 7 og 8.

Få mere ud af Windows

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce