Gensyn med dommedag

Vil du have blodig, adrenalin-pumpende action, så er det nye Doom mindst lige så leveringsdygtigt som originalen.

Gensyn med dommedag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Doom er alle skydespils moder. Og nu er det tilbage.

Min allerførste artikel til denne avis handlede om computerspillet Doom. Det var i 1994, spillet var lige udgivet - og det var en revolution.

Monstrene er ikke for smarte. Men de er mange og sejlivede.
Monstrene er ikke for smarte. Men de er mange og sejlivede.

For mange står Doom stadig som »det originale« første-persons-skydespil. Altså et spil, hvor man ser omgivelserne gennem heltens øjne, mens man skyder på alt, der bevæger sig, indtil det ikke bevæger sig længere. Doom udløste historiens første »shitstorm« om computerspil. At have en motorsav i våbenarsenalet var hård kost, selv om blodet dengang blot var en kaskade af røde kvadrater.

For 22 år siden var grafikken på et lidt andet niveau.
For 22 år siden var grafikken på et lidt andet niveau.

Nu er Doom tilbage i moderne indpakning. Flere af fjenderne ser ud, som vi husker dem fra det originale spil. Men når man så faktisk ser originalen, ligner den jo noget, der er bygget med Duplo-klodser.

Foto: Jamie O'Connell

Blodet ligner nu blod, og volden har fået en ekstra tand. Som når du hiver monstrenes legemsdele af for at bruge dem som våben. Men fair nok, for fjenden gør det samme mod dig. Det er altså ikke for sjov, der står 18 på æsken. De eksplosive og klæbrige lydeffekter understøttes af inciterende trommer og dyster korsang, der understreger modstandernes overnaturlige ondskab.

Under overfladen ligner spillet sig selv, for modsat genopsætningen af Wolfenstein (Dooms forgænger) er her ikke gjort noget forsøg på at føje ny mening til galskaben. Du er i helvede, og dæmonerne dræber dig, hvis du ikke dræber dem først.

I moderne skydespil kan man genvinde kræfterne ved at søge dækning i nogle sekunder. Så vi har vænnet os til at nedlægge modstanderne i ro og mag. Her tvinges du lige i flæsket på fjenden, mens du febrilsk spejder efter førstehjælpskasser og ammunition. Har du glemt det gamle håndværk, må du lære det forfra. Herunder kunsten at løbe i cirkler rundt om sin modstander, mens man skyder ham i småstykker.

De otte våben omfatter kendte favoritter - fra pistolen til det dobbeltløbede jagtgevær, raketkasteren, plasmariflen og selvfølgelig motorsaven. Og her er god mulighed for at opgradere våben og rustninger.

Fjenderne er forudsigelige, men til gengæld skal de ofte rammes ekstremt mange gange, før de bukker under. Det er simpelt og gammeldags. Men på den anden side: Doom med »moderne monstre«, ville ikke være særlig Doom-agtigt. Flerspillerdelen bringer ej heller meget nyt til torvs, men den enkle mulighed for at designe sine egne slagmarker redder en del.

Generelt er spilforløbet hektisk og udmattende. Eller intenst og oplivende. Alt efter humør og temperament. I hvert fald er Doom helt anderledes end det typiske skydespil anno 2016. Og netop fordi det er så gammeldags, virker spillet næsten lige så nyskabende nu, som originalen gjorde i 1994.

DOOM

Fire stjerner ud af seks

Testet til pc. Fås også til PlayStation 4 og Xbox One.

Pris: fra ca. 400 kr.

Aldersmærke: 18 år.

Mere information: www.doom.com

Gensyn med dommedag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce