Toldvæsnet skærper kontrol af hjemtagne planter fra ferien, skriver avisen Danmarks haveekspert Lars Lund.
Både Naturstyrelsen og plantebranchen appellerer nu til, at vi tænker os godt om, inden vi tager planter med hjem fra udlandet. I værste fald kan det være som at slæbe en dræbersnegl med hjem i kufferten.
Direktør Per Boisen Andersen fra Danske Havecenter er dybt bekymret for de mange små stiklinger, danskerne hvert år tager med hjem fra udlandet. Det handler ikke om, at der går salg fra de danske plantecentre, men om at vi i stigende grad bringer plantesygdomme med hjem, som truer vores haver og natur. Det er sygdomme, som ikke tidligere har været kendt her i landet, men som i takt med klimaforandringer trives på vore breddegrader og derfor også smitter vores hjemlige planter.
- Vi kender det nok alle sammen. Vi ser en plante, som vi ikke umiddelbart kender fra vores egen have, og så sniger vi os til at tage en stikling ned i en plastpose med et stykke vådt køkkenrulle. Hvad vi ikke er opmærksomme på er, at vi meget let kan bringe sygdomme og skadelige insekter med hjem, siger Per Boisen.
Også landbrugs- og fiskeristyrelsen er bekymret. Plantesygdomme rammer nemlig ikke alene privathaverne, men også landbrug og gartnerier, og det kan få fatale følger.
Forskere fra Exeter University i Storbritannien har siden 1960 fundet 612 nye skadedyr og sygdomme, som har bredt sig. Det er for eksempel sygdomme på ris, der har spredt sig til hvede.
Midt i den store feriesæson forrige sommer mødte kittelklædte mænd fra Landbrugsstyrelsen op i Kastrup Lufthavn bevæbnet med udstoppede biller.
Der var tale om en aktion, der skulle sætte fokus på problemet over for de mange ferierejsende. Samtidig fik de rejsende det gode råd, at hvis man tænkte på at tage en plante med hjem, skulle man komme på andre tanker. Det gælder også for så almindelige planter som timian.
Lad dem være, siger styrelsen. De kan sagtens have sygdomme, vi endnu ikke kender i Danmark. Der kan også være insekter eller deres æg på de planter, vi tager med, og som kan være en ny trussel for vores natur. Vi har allerede sygdomme, der gør det af med buskbom, elm og kastanje, og dræbersneglen behøver næppe en præsentation.
En af de nye frygtede insekter, som endnu ikke er nået til Danmarks grænser, er den asiatiske citrustræbuk. Den angriber en lang række af vore danske landskabsplanter. Citrustræbukken gør kun mindre skade, men dens larve gnaver i stammer og rødder og ødelægger vandtransporten i planterne.
Citrustræbukken stammer fra Østasien og er ved flere lejligheder dukket op i Europa sammen med bonsaiplanter og japansk løn. I Norditalien har den allerede gjort store ødelæggelser. De sidste fund tættest på den danske grænse er i Holland.
- Der er regler for det enkelte land om, hvad man må tage med ud af landet og ikke må tage med ud, og selv om man må tage en plante med ud, er det ikke givet, at man må tage den med ind i Danmark, siger Per Boisen Andersen.
I takt med de stigende alvorlige plantesygdomme er styrelsen i samarbejde med Skat i højere grad begyndt at undersøge kufferten for andet end cigaretter og spiritus. Nu tjekker man også for planter, og har man taget en plante med, man ikke må, vanker der bøder.
Hvert år fører stikprøvekontrollerne til en række sager om import af ulovlige planter. Oftest skyldes overtrædelserne ubetænksomhed eller uvidenhed om reglerne. Enkelte sager ender med politianmeldelse.
Antallet af sager, hvor privatpersoner bliver taget i importkontrollen, har i flere år ligget stabilt, men i år ser det ud til at blive fordoblet. Typisk er der tale om folk, der tager frugt, grønt, frø, jord eller planter med hjem, som er ulovlige at indføre til Danmark (eller EU).
Sidste år første det til 62 sager.
Der er opstået en fejl:
Beskeden er sendt.