Før du tager på ferie: Planter fra udlandet truer haver og natur

Det er fristende at tage planter eller frø med hjem i kufferten fra din ferierejse i udlandet, men måske har du også taget en tikkende bombe med. Det kan koste dig dyrt, når tolderen tjekker kuffertens indhold. Foto: Grøn Kommunikation

Før du tager på ferie: Planter fra udlandet truer haver og natur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Toldvæsnet skærper kontrol af hjemtagne planter fra ferien, skriver avisen Danmarks haveekspert Lars Lund.

Både Naturstyrelsen og plantebranchen appellerer nu til, at vi tænker os godt om, inden vi tager planter med hjem fra udlandet. I værste fald kan det være som at slæbe en dræbersnegl med hjem i kufferten.

Direktør Per Boisen Andersen fra Danske Havecenter er dybt bekymret for de mange små stiklinger, danskerne hvert år tager med hjem fra udlandet. Det handler ikke om, at der går salg fra de danske plantecentre, men om at vi i stigende grad bringer plantesygdomme med hjem, som truer vores haver og natur. Det er sygdomme, som ikke tidligere har været kendt her i landet, men som i takt med klimaforandringer trives på vore breddegrader og derfor også smitter vores hjemlige planter.

- Vi kender det nok alle sammen. Vi ser en plante, som vi ikke umiddelbart kender fra vores egen have, og så sniger vi os til at tage en stikling ned i en plastpose med et stykke vådt køkkenrulle. Hvad vi ikke er opmærksomme på er, at vi meget let kan bringe sygdomme og skadelige insekter med hjem, siger Per Boisen.

Også landbrugs- og fiskeristyrelsen er bekymret. Plantesygdomme rammer nemlig ikke alene privathaverne, men også landbrug og gartnerier, og det kan få fatale følger.

Forskere fra Exeter University i Storbritannien har siden 1960 fundet 612 nye skadedyr og sygdomme, som har bredt sig. Det er for eksempel sygdomme på ris, der har spredt sig til hvede.

Eksempler på sygdomme alle i dag kender
Monilia i frugt som for eksempel æbler er kendt over hele verden. Det er en svampesygdom, som menes at have sit udspring i kakaoplantenBuksbom har to alvorlige sygdomme. Den seneste buskbomkvistdød er kommet til Danmark for nylig. Første gang, den blev observeret, var i England i 1994, og siden har den spredt sig til hele Europa.

Mange kastanjer er i dag angrebet af kastanjeminermøl, der kom til Danmark i 2002. Den truer hestekastanjer. De gnaver huller i bladene, så de bliver brune langt før normalt. Træerne mister så evnen til at lave fotosyntese.

Elmesyge stammer fra Sydøstasien og blev første gang observeret i Holland i 1919. Danmark blev ramt i 1955, men i 1990'erne spredte sygdommen sig med stor hast. Sygdommen påføres af elmebarkbillen, der lægger æg i barken, hvorefter larverne gnaver hul i barken. Bilerne spreder en svamp, der hindrer vandoptagelsen, men gør det lettere for barkbillen at gnave i træet.

Der er på visse egne elme, der overlevede det store angreb - og samtidig er der kommet nye resistente sorter.
Mange kender æbler, der får svampesygdommen monilia. Sygdommen menes at stamme fra kakaoplanten.
Mange kender æbler, der får svampesygdommen monilia. Sygdommen menes at stamme fra kakaoplanten.

Biller som advarsel

Midt i den store feriesæson forrige sommer mødte kittelklædte mænd fra Landbrugsstyrelsen op i Kastrup Lufthavn bevæbnet med udstoppede biller.

Der var tale om en aktion, der skulle sætte fokus på problemet over for de mange ferierejsende. Samtidig fik de rejsende det gode råd, at hvis man tænkte på at tage en plante med hjem, skulle man komme på andre tanker. Det gælder også for så almindelige planter som timian.

Lad dem være, siger styrelsen. De kan sagtens have sygdomme, vi endnu ikke kender i Danmark. Der kan også være insekter eller deres æg på de planter, vi tager med, og som kan være en ny trussel for vores natur. Vi har allerede sygdomme, der gør det af med buskbom, elm og kastanje, og dræbersneglen behøver næppe en præsentation.

5 regler du bør huske når du rejser til udlandet
1) Uanset hvor du rejser hen, skal du overholde Washingtonkonventionen officielt kaldet CITIS, der beskriver reglerne for handel med truede dyr og planter.

2) Rejser du uden for EU, skal du både holde Washingtonkonventionen og plantesundhedsbestemmelserne. Det sidste handler om, at du i mange tilfælde skal sikre dig, at planterne har et særligt sundhedscertifikat.

3) Tager du planter eller frø med hjem fra EU, skal du kun overholde Washingtonkonventionen.

4) Ved en plante forstås alle dele af en plante, herunder også frugt, frø og blomst.

5) Tjek altid reglerne inden du rejser ud - eller tjek dem på din destination, hvis du falder for fristelsen. Det kan du gøre på Miljø-og Fødevarestyrelsens kortlink.dk/u8zg
Visne buksbomhække i England, der har været år om at vokse, forsøges reddet med beskæring.
Visne buksbomhække i England, der har været år om at vokse, forsøges reddet med beskæring.

Du bliver tjekket i tolden

En af de nye frygtede insekter, som endnu ikke er nået til Danmarks grænser, er den asiatiske citrustræbuk. Den angriber en lang række af vore danske landskabsplanter. Citrustræbukken gør kun mindre skade, men dens larve gnaver i stammer og rødder og ødelægger vandtransporten i planterne.

Citrustræbukken stammer fra Østasien og er ved flere lejligheder dukket op i Europa sammen med bonsaiplanter og japansk løn. I Norditalien har den allerede gjort store ødelæggelser. De sidste fund tættest på den danske grænse er i Holland.

- Der er regler for det enkelte land om, hvad man må tage med ud af landet og ikke må tage med ud, og selv om man må tage en plante med ud, er det ikke givet, at man må tage den med ind i Danmark, siger Per Boisen Andersen.

I takt med de stigende alvorlige plantesygdomme er styrelsen i samarbejde med Skat i højere grad begyndt at undersøge kufferten for andet end cigaretter og spiritus. Nu tjekker man også for planter, og har man taget en plante med, man ikke må, vanker der bøder.

Hvert år fører stikprøvekontrollerne til en række sager om import af ulovlige planter. Oftest skyldes overtrædelserne ubetænksomhed eller uvidenhed om reglerne. Enkelte sager ender med politianmeldelse.

Antallet af sager, hvor privatpersoner bliver taget i importkontrollen, har i flere år ligget stabilt, men i år ser det ud til at blive fordoblet. Typisk er der tale om folk, der tager frugt, grønt, frø, jord eller planter med hjem, som er ulovlige at indføre til Danmark (eller EU).

Sidste år første det til 62 sager.

Kastanjers blade kan angribes af en møl, så træet dør.
Kastanjers blade kan angribes af en møl, så træet dør.
De gamle elmealleer er stort set forsvundet fra landskabet.
De gamle elmealleer er stort set forsvundet fra landskabet.

Før du tager på ferie: Planter fra udlandet truer haver og natur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce