Petersen Consult


Petersen Consult

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jan Petersen havde arbejdet elleve år som lærer på Esbjerg Ungdomsskole og på forskellige institutioner, da han for fire år siden begyndte at arbejde selvstændigt med at hjælpe børn og unge, der er havnet i stofmisbrug og kriminalitet, tilbage på ret køl.

De første år arbejdede Jan alene, senere kom hans kone Jane Nørvald til som direktør for "Petersen Consult", der i efteråret 2016 kunne åbne dørene til firmaets hovedkvarter i Jyllandsgade i Esbjerg.

Mens Jan var ansat som lærer, brugte han sin fritid på børn og unge med ondt i livet. Han har altid brugt meget uortodikse metoder og har været og er stadig ofte på kant med det etablerede system.

Allerede inden firmaet var helt etableret, var Jan da også ved at køre det økonomisk i sænk:

- Jeg tog alt for mange ind. Når jeg havde fem sager på papiret, havde jeg seks, jeg selv betalte for. Det regnestykke holder ikke, så jeg blev nød til at ansætte en daglig leder, der kunne få lidt struktur på tingene.

I dag er der ansat 15 ungekonsulenter i "Petersen Consult", der opererer over det meste af landet. Tre af dem har selv været gennem et forløb i firmaet, mens seniorkonsulent Lars Reimann er Jans tidligere chef på Esbjerg Ungdomsskole.

"Petersen Consult" får primært kunder via mund til mund metoden, der også var metoden, da idéen til firmaet så dagens lys.

Fakta
I 1991 brød Jugoslavien sammen, intensiveredes de interne modsætninger i det etnisk sammensatte Balkanområde. Borgerkrige mellem bosniere, serbere og kroater blev ved med at blusse op med fornyet intensitet i hele tiåret frem til 2001.I 1992 begyndte Danmarks Deltagelse i den fredsbevarende styrke UNPROFOR i ex-Jugoslavien, da den første styrke blev sendt til Bosnien. De danske styrker blev fælles benævnt som DanBatt.

18-19. september 1995: Kroatiens angreb i Krajina-provinsen. To danske soldater, konstabel Robin Bargholz og konstabel Michael Madsen bliver dræbt og yderligere 14 såret som følge af serbisk artilleri-angreb på de danske lejre.

26. september 1995: Hovedparten af Danbat nedlægges og returnerer til Danmark. En del af styrkerne samt Leopard-enheden overgår til den NATO-styrende Implementation Force (IFOR) mission, der igen overgår til Stabilisation Force (SFOR).

Efterværnet er vigtigst

Firmaet arbejder med private kunder og samarbejder også med flere kommuner. I Holstebro Kommune er "Petersen Consult" blevet en del af kommunens faste tilbud til unge med misbrugsproblemer, mens andre kommuner henvender sig, når de har en opgave, de mener, Jan kan løse.

Gennem de seneste par år har over 30 unge været gennem forløb af kortere eller længere varighed.

Opskriften hedder: Samtale, vurdering, handlingsplan, afrusning og efterværn.

Det er Jan, der koordinerer og er massivt på i begyndelsen af et forløb. Bagefter overtager konsulenterne indtil den unge er selvkørende.

I stort set alle sager spiller stoffer en stor rolle, og i de forløb indgår en "afrusningstur" på 14 dage, hvor den unge mandsopdækkes af en eller flere konsulenter.

Herefter tilbyder "Petersen Consult" forløb, der strækker sig fra seks måneder til seks år. Efterværnet er kongstanken i "Petersen Consult" og er det, der fik Jan til at forlade Esbjerg Ungdomsskole.

I mange år kæmpede jeg for, at vi skulle etablere et efterværn indenfor det offentlige system, men det skete bare ikke. Derfor gjorde jeg det selv. I dag er vi et tværfagligt hus med et kæmpe netværk, og det giver en interessant dynamik.

Vi husker kerneopgaven

Når en familie henvender sig til "Petersen Consult", er første skridt et vederlagsfrit møde med Jan, hvorefter firmaet giver familien et tilbud. Hvis familien slår til, bliver der oprettet en kontrakt.

Jan besøger familien i dens eget miljø, så begge parter har lejlighed til at føle hinanden på tænderne.

De forældre, der går ind i arbejdet, får i første omgang den opgave at komme i overskud.

Når Jan går i gang med at "hente børn og unge hjem", som er den betegnelse, Jan bruger  om sit arbejde med at få dem ud af deres usunde løbebane, har han nemlig brug for forældrenes indsats.

- Det hælper jo ikke noget, at jeg får hentet børnene hjem, hvis forældrene stadig er i underskud. Det er en del af konceptet: Med ressourcestærke forældre i ryggen rykker vi. Min opgave er at hente så mange hjem som muligt.

Hver gang, jeg tager en opgave, handler om det et barn eller en ung, der har det ad helvede til. Børn, der er blevet frarøvet en barndom, børn og unge, der har opgivet livet. Det er et kæmpeansvar. Så det gælder da om at kæmpe røven ud af bukserne, så de får lysten til livet tilbage.

Jan er en intens herre.

- Når vi bærer håbet ind i en familie, så leverer vi også, og jeg er til rådighed 24 timer i døgnet. Det giver resultater. Det er ikke "systemet", der er noget galt med, men man skal holde, hvad man lover. Og kan man det mellem 9 og 16, er det fint.

Det jeg bare lærte, da jeg var lærer var, at vi gjorde det alt for kompliceret. Vi snakkede ting i stykker. Lange samtaler og lange rapporter - lange det ene, andet og det tredje. Det var måden, vi kommunikerede på. Vi glemte kerneopgaven: at få et barn eller en ung til at fungere.

Petersen Consult

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce