Liberal Alliance ønsker huslejen i Randers fordoblet


Liberal Alliance ønsker huslejen i Randers fordoblet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Kim Kristensen, formand for Randers Lejerforening, byrådsmedlem for Beboerlisten, Niels Ebbesensgade 9, Randers
Richard Sylvestersen
Læserbrev. 

I et læserbrev i Randers Amtsavis 10. august fremlægger Anders Burlund fra Liberal Alliance en plan for, hvordan huslejen i de ældre udlejningsejendomme i Randers uden videre kan fordobles. Vi skal nemlig bare afskaffe reglerne om omkostningsbestemt leje.

Beundrende kan han oplyse, at den gennemsnitlige leje i Århus er 111 kroner pr. kvadratmeter (jeg går ud fra, at det er prisen pr. kvadratmeter om måneden), og at den i København er hele 136 kroner. I Randers er den 62 kroner.

Det vil Liberal Alliance gerne have gjort noget ved, så det kan blive lige så dyrt at bo i Randers. Og erfaringen viser, at metoden virker. Hvis byrådet afskaffer reglerne om omkostningsbestemt lejefastsættelse, vil lejen typisk stige til det dobbelte - uden at der i øvrigt er gennemført forbedringer på det lejede. Det kan vi for eksempel se i Herning.

Hans argumentation er, at udlejerne mangler incitamenter til at forbedre lejemålene, renovere dem og bygge nyt. Det er imidlertid helt forkert. Af lejelovens §53 stk. 3 - 5 fremgår det udtrykkeligt, at omkostningsbestemt leje ikke gælder for:

  • Beboelseslejemål taget i brug efter 31.12.1991
  • Erhvervslejemål, der er ombygget til beboelse efter 31.12.1991
  • Lejemål indrettet i taglejligheder efter 1.9.2002

Af boligreguleringslovens § 5 stk. 2 fremgår det, at lejen i lejemål, der er gennemgribende moderniseret, ikke skal fastsættes efter omkostningsprincippet.

Alt det kan man læse sig til, Anders. Det kan anbefales.

Det betyder, at alle de lejemål, som Burlund taler om, allerede er undtaget fra reguleringen. Derfor har hans forslag ikke den fjerneste betydning for nybygninger, nyindretninger eller renoveringer - til gengæld er der en voldsom belønning til de udlejere, der intet foretager sig og intet har foretaget sig i årevis.

Det hænger slet ikke sammen, at man på den ene side fører en fattigdomsskabende politik, samtidig med at man fjerner de billige lejligheder.

Måske ville det give et større udbytte for hele kommunen, hvis vi kunne udnytte Randers' lave boligpriser til at trække mennesker - specielt de unge - til byen.

Liberal Alliance ønsker huslejen i Randers fordoblet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce