Natur. Arbejder DN for naturen eller sin egen magtposition?


Natur. Arbejder DN for naturen eller sin egen magtposition?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Læserbrev: Danmarks Naturfredningsforenings (DN) kvababbelser over Dansk Folkepartis ønske om demokratisering af fredninger fortsætter ufortrødent. Lokale DN-repræsentanter påstår hårdnakket, at der vil komme færre fredninger, hvis DF's forslag bliver vedtaget. Samme repræsentanter hævder, at DF ikke vil naturen. Ja, de går så vidt som til at påstå, at der uden DN slet ikke ville være fredninger.

Men den påstand tager unægteligt udgangspunkt i det faktum, at DN frygter at miste den magt, de har i dag. Hvorimod forslaget fra DF er baseret på et hensyn til naturen, men også til de grundejere, der har passet så godt på deres jord, at DN ønsker den fredet.

Så man kunne passende spørge, om DN er så uselviske, som de påstår? Er DN virkelig naturens stemme?

Tja, i en sag om Saltbæk Vig kan man i hvert fald let komme i tvivl.

Tilbage i 1992 gennemførte de private ejere en fredning af Saltbæk Vig. 27.000 hektar naturområde blev fredet for at beskytte det helt specielle fugleliv i området. Herefter blev området omfattet af det internationale habitatdirektiv og fuglebeskyttelsesdirektiv og lukket for offentligheden.

I 2007 åbnede DN en fredningssag for at få området åbnet for offentligheden. DN foreslog indledningsvist at oversvømme området, hvilket jo ikke ligefrem er en bevarelse af stedet, og kom efterfølgende med en række forskellige forslag, der alle indebar offentlig adgang. Jeg vil vove den påstand, at ingen af de forslag omfattede et særligt ønske fra DN's side om at bevare naturen. I stedet omfattede det i langt højere grad et ønske om at sikre offentlig adgang.

Efter seks års tovtrækkeri mellem ejerne og DN, hvor ejerne betalte mere en 800.000 kr. for advokatbistand, fastholdt Naturklagenævnet den oprindelige fredning. Men hvor mange mennesker kan betale en advokat eller konsulent så mange penge? Eller føre en sag over så mange år uden at opgive? Og hvad var det helt præcist, DN kæmpede for? Naturen? Fuglene?

DF's forslag udspringer af rigtige menneskers oplevelser med DN. Mennesker, som har oplevet, at de på grund af deres omsorg for naturen får DN på nakken. Mennesker, som skal betale advokater i dyre domme for at få hjælp, men alligevel ender med at blive hængt ud som naturhadere. Og hvorfor? Fordi DN har magt, men ikke forvalter den ordentligt.

Natur. Arbejder DN for naturen eller sin egen magtposition?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce