Negative nyheder, nej tak


Negative nyheder, nej tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Med baggrund i Amtsavisens nytårsstatistik for, hvilke artikler på netsiden der har fået flest klik, ser det ud til, at vi helst vil læse om andres ulykke. Om det er fordi historierne prikker til vores forargelse eller vores medlidenhed, melder artiklen ikke noget om. En analyse af vores holdning til indholdet er straks mere kompliceret. Jeg kan heller ikke lade være, men egentlig synes jeg, at de fleste nyhedsartikler er ret deprimerende, og jeg fortryder hurtigt, at jeg spildte min tid på læsningen.

Derfor sender jeg et stort nytårsskulderklap til opinion-sidernes serie om journalistik i avisen fra 27.-30. december. Her belyses i fire artikler netop, hvordan artikler skabes ud fra forskellige vinkler - mere eller mindre objektivt bestemt af journalisten og dennes redaktør, der før eller siden skal prioritere nyhederne i mediet. En vigtig kendsgerning, som jeg krydser fingre for, at rigtig mange dansk- og historielærere tager med i deres undervisning både i folkeskoler, gymnasier og erhvervsuddannelser.

Behovet har udviklet sig eksplosivt, siden vi har fået de mange værktøjer til kommunikation via internet, sms og sociale medier. Nu er mediernes filtre mere eller mindre blevet løbet over ende af muligheden for selv at lægge historier ud på blogs, dele video og billeder og kommentere stort og småt. Vi har brug for et nyt personligt kritisk filter, hvor vi husker at se en nyhed eller en information fra flere sider. Grav bag om historien og tænk over, hvilket formål der gemmer sig i budskabet. Ofte kan det være en ret omfattende opgave (og man skal ikke forvente at få svar, hvis man drister sig til at spørge forfatteren/journalisten. Jeg taler af erfaring).

Selv har jeg læst mange artikler, hvor jeg ikke kunne genkende billedet qua den interne baggrundsviden, jeg havde i det aktuelle tilfælde. Derfor har jeg selv udviklet en ret stor skepsis over for nyheder generelt, og jeg forstår udmærket, at journalisters troværdighed er havnet på niveau med politikere og brugtvognsforhandlere.

Måske er der håb om, at feltet vil udvikle sig positivt fremover? Det var de fire artikler i hvert fald et tegn på i mine øjne. Først den dag, jeg indser, at jeg er subjektiv, har jeg mulighed for at være objektiv.

Godt nytår.

Negative nyheder, nej tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce