Sundhed og forebyggelse


Sundhed og forebyggelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Læserbrev: Jeg var for nylig til rigtig god debat om sundhedsreformen på Regionshospitalet Randers og blev siden nævnt i læserbrev forfattet af Ulla Lægaard og Jørgen Winther.

Emnet i læserbrevet var forebyggelse - rygning og fedme. Jeg er bestemt heller ikke i tvivl om, at forebyggelse er bedre end behandling. Men jeg er godt nok meget splittet med hensyn til, hvor meget vi som samfund skal bestemme over hinanden. Det er ofte en hårfin balance. Vi ved jo godt, at det ikke er sundt at spise en hindbærsnitte klokken 15, men man synes jo sådan, at man trænger. Vi ved jo godt, at det er bedre at gå en tur end at ligge på sofaen. Men nogle gange kan vi bilde os selv ind, at vi har behov for at nappe et kapitel mere i bogen. Og vi ved jo godt, at det er frygteligt usundt at ryge, men det er jo så hyggeligt.

Jeg mener dog ikke, at vi vinder noget ved, at samfundet agerer politi overfor det, som jeg synes tilhører privatlivets fred. Også selvom det er dyrt for samfundet, når vi ikke udviser mådehold. Det kan være, at de ekstra kilo giver følgevirkninger, men det kan også være, at de er mindre end dem, der for eksempel kommer med knogleekspressen retur fra skiferien eller cykelturen til Paris. Hvem bestemmer egentlig, hvad der er værst og bedst - og acceptabelt.

Man hører jævnligt om overvægtige kvinder, der i forbindelse med graviditet får læst og påskrevet af lægen, eller børn, der knibes i kinderne af en voksen og lige får en uheldig kommentar med på vejen. Jeg tror, man skal være meget varsom med begge dele. Lægen skal opføre sig ordentligt og tage en fornuftig snak med den overvægtige. Og voksne skal passe meget på, at de ikke gør børnene tykkere, end de er.

Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at vi ikke kan tage en snak om sundhed i hjemmet og på den måde forebygge. Vi skal bare tænke os om, hvordan vi gør det. Efter i mange år at have arbejdet med, hvad danskerne drømmer om, længes efter og handler på, så kan jeg garantere, at det absolut ikke er en løftet pegefinger.

Se bare debatten om prisen på cigaretter. Rygere føler sig virkelig stigmatiseret. Personligt er jeg da heller ikke til flere afgifter og formynderi. Men jeg må også bare sige, at når børn og unge igen begynder at ryge i en grad, vi ikke har set længe, så må vi ikke bare lade stå til i frihedens navn. Vi skal ikke forhindre nogen i at ryge, men vi skal dæleme sørge for at knække børn og unges forbrug. Ellers ser vi frem mod generationer, der i stigende grad dør af rygning. Det kan vi ikke være bekendt.

Sundhed og forebyggelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce