Sygefravær. Regeringen handler i strid med ekspertråd


Sygefravær. Regeringen handler i strid med ekspertråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Regeringen har afsat 100 millioner kroner til at nedbringe sygefraværet blandt offentligt ansatte. Årsagen er, at offentligt ansatte er syge 12,8 dage om året, mens ansatte i det private kun er syge 6,8 dage om året - altså en forskel på seks dage om året. Men ifølge tre eksperter har regeringen tilsyneladende overhovedet ikke læst den rapport, der viser noget om sygefraværet.

Havde man det, ville man for eksempel vide, at der er langt flere kvinder ansat i det offentlige end i det private, og de har - blandt andet på grund af graviditet og menstruation - væsentlig mere sygdomsfravær end mænd. Desuden er uddannelsesniveauet lavere blandt offentlig ansatte -for eksempel er der mere end 80.000 sosu-assistenter - og alderen er højere. Og begge dele ved man giver mere sygefravær.

Embedsmændene skriver, at hvis fordelingen af køn, alder, uddannelse og arbejdsfunktion var ens i den offentlige og den private sektor, ville forskellen i sygefravær kun være 2,5 dage. Offentlig ansatte er oftere langtidssygemeldte i mere end 30 dage, og det trækker naturligvis rigtig meget op i statistikken. Årsagen til det er formentlig, at offentligt ansatte har langt mere brugerkontakt og dermed risiko for smitte - for eksempel pædagoger, sosu-assistenter (som på grund af arbejdsmiljø og tunge løft er syge langt oftere end andre), bioteknikere, sygeplejersker og -hjælpere, socialrådgivere og lærere.

Dertil kommer, at mange offentlig ansatte bliver langtidssygemeldte, fordi de har det dårligt med den elendige service, de yder borgerne - på grund af dårlige normeringer. Og hvis man korrigerer for det samt for køn, alder, uddannelse og arbejdsbelastning, ville forskellen i kortvarig sygdom ifølge seniorforsker i beskæftigelsespolitik Iben Bolvig fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd kun være 0,5 arbejdsdag om året - altså noget helt andet end de seks timer, som regeringen går ud fra.

Og endelig spiller en anden faktor ind: Inden for det private er man klar over, at man er nødt til at levere varen til tiden og i god kvalitet, hvis man vil overleve konkurencen. Det gælder ikke inden for det offentlige. Her leverer man for eksempel en elendig pasning af børn og ældre og en elendig undervisning på grund af arbejdspres - for nu blot at nævne nogle få eksempler. Og det her er kun et blandt mange eksempler på, at regeringen handler i strid med det, som eksperterne fortæller den.

Sygefravær. Regeringen handler i strid med ekspertråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce