Brug for omstilling


Brug for omstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Bo Hovgaard , hov@amtsavisen.dk
Annelene Petersen
Leder. 

Fra tarmrenser til metalarbejder. Ronnie Nielsen har med Jobcenter Randers Erhverv som mellemled foretaget et markant brancheskifte. Slagteriarbejdet er skiftet ud med et job som metalarbejder hos virksomheden Sekura Cabins, hvor han udfører et stykke arbejde, der gør det muligt for virksomheden at lade sine faglærte folk arbejde med det, som kræver faglært ekspertise. En yderst fornuftig og nødvendig løsning i en tid, hvor virksomheder indenfor især metalbranchen har svært ved at skaffe faglærte.

For den enkelte, som Ronnie Nielsen, og for virksomhederne er det nødvendigt, at vi er klar til at omstille os. Behovet for omstilling vil kun vokse i de kommende mange år. Udviklingen går i dag så stærkt, at det for rigtig mange uanset uddannelsesmæssig baggrund er ganske svært at spå om, hvorvidt der er brug for ens kompetencer om bare få år. Lige nu mangler vi faglærte indenfor en række håndværksfag, for eksempel i metalbranchen, og derfor opfordrer vi vores unge til at gå den vej. Fordi der er brug for dem. Men reelt er det vanskelig spådomkunst at forudse, hvad den teknologiske udvikling vil betyde for behovet for for eksempel klejnsmede og andre erhverv i metalbranchen. Nye materialer, 3D-print og robotter kan ændre virkeligheden i løbet af forbløffende få år. Langt færre år, end et normalt arbejdsliv består af. Sådan kan vi pege på en stribe andre erhverv - og nye vil komme til. Netop derfor er viljen til og muligheden for omstilling så vigtig.

Omstillingskravet kan være svært at forholde sig til for den enkelte. For den, der har været i et fag i 20 år - er der brug for mig og min kunnen og viden i de næste 20-25 år? For den unge, der skal vælge en uddannelse - hvad skal jeg vælge, hvis jeg vil have en fremtidssikret uddannelse? Men vi kan hjælpe os selv ved at se på omstillingen mere som en mulighed end en risiko. For meget, meget ofte optjener vi gennem vores arbejdsliv en masse erfaring og viden, og det kan bære rigtig mange videre i en ny branche. Når vi får mulighed for det.

Men det er også vigtigt, at vi ikke lader folk danse forvirrede rundt på gulvet, når udviklingen blæser afsted omkring dem. Virksomheder, uddannelsessteder samt kommuner og stat har medansvar for og interesse i at hjælpe folk videre. Der skal være råd og vejledning, og så skal videreuddannelse, omskoling og karriereskift være attraktivt. Gevinsten kan være øget jobsikkerhed, økonomi og anerkendelse. Hvis ikke det er på plads, vil mange vente (for) længe med at foretage det nødvendige skifte. Derfor er det afgørende, at vi ikke læsser hele ansvaret for videreuddannelse og nødvendige karriereskift over på den enkelte - i hvert fald skal vi sørge for, at rammerne er i orden, så det bliver overkommeligt og meget gerne også attraktivt.

Brug for omstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce