De alt for mange skader


De alt for mange skader

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Knud Mogensen knud@amtsavisen.dk
Penge
Leder. 

En sikker - og trist - nyhed er år efter år, at landets skadestuer gør op, hvor mange mennesker, der er kommet til skade nytårsaften i forbindelse med affyring af fyrværkeri.

I år blev det officielle tal, i hvert fald i første omgang, opgjort til 117. Heraf seks alvorlige øjenskader.

Som det fremgik af nærværende avis tirsdag, talte Randers med på den gode side med færre skader end tidligere, faktisk en halvering, hvilket naturligvis er opmuntrende. Men skader var der, og i baghovedet hos mange sidder sikkert stadig erindringen om de to dødsulykker på egnen forrige nytår.

Temaet nytårsskyts har sin egen dagsorden år efter år. Op til sæsonen finder politiet ulovligt anbragt fyrværkeri adskillige steder. De regulære udsalgssteder får kontrolbesøg - som de fleste klarer uden problemer - og der trykkes artikler med gode råd om, hvordan man skal komme sikkert gennem nytårsaften, hvis man er i nærheden af fyrværkeri. Brug af beskyttelsesbriller er naturligvis et sikkert tema.

Èt af problemerne er jo, at man desværre kan komme til skade, selv om man ikke selv agerer amatørfyrværker. Tåbelige mennesker, som det f.eks. sås i Aarhus, kan finde på at rette skyts direkte mod andre mennesker. Eller man kan blive skadet af en vildfaren raket fra den ellers så skikkelige nabo. Mange har fundet efterladenskaber fra fyrværkeri betænkeligt tæt på vinduespartier. Og enhver, der bor under stråtag, vil kende til frygten for antændelse fra fyrværkeri.

Helt i tråd med ritualerne fra foregående år kommer så igen forslaget om helt at forbyde nytårsskyts. Landets hunde ville elske det. Men der knytter sig en del dobbeltmoral til forslaget - for selv om man har sparet udgiften til raketter og andet, går mange af os jo hen til vinduerne omkring midnat for at nyde det gratis festfyrværkeri.

De 117 skader er 117 for mange, og det kan forekomme urimeligt, at læger og sygeplejersker landet over skal bruge deres tid på at lappe skader sammen. Skader, der i mange tilfælde er forvoldt af, at alle gode råd er overhørt.

I grillsæsonen hedder en forbrændt patient i den interne sygehusslang "friteret kvajpande". Om lignende udtryk findes for fyrværkeriskadede skal være uskrevet.

Et forbud mod salg af fyrværkeri løser ikke problemet. Så vil ulovligt - og farligt - skyts blot florere. Ville børn og voksne blot følge de mest elementære regler for omgang med fyrværkeri, ville skaderne minimeres. Til glæde ikke mindst for dem, der med statistisk sikkerhed kan påregnes ramt i 2018.

De alt for mange skader

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce