Trafikmoral i frit fald


Trafikmoral i frit fald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktør Knud Mogensen
Annelene Petersen
Leder. 

I tegneserien "Livets gang i Lidenlund", som læserne af nærværende avis jo kan glæde sig over hver dag, selv om dens skaber, Henning Gantriis (1918-1989), ikke lever mere, findes en stribe, hvor to kommunalarbejdere fra deres varevogn truer ad udenbys bilister og beder dem forføje sig væk fra byen.

Da striben blev til, kunne man stadig se på nummerpladerne, fra hvilken politikreds biler kom. Mange husker formentlig, at Randers oprindelig havde bogstavet V, men boede man i for eksempel Hornbæk, Langå eller Tånum, var det et T, for så var man i Viborg Amt.

Pointen i striben fra Gantriis er, at man ser de to kommunale folk sætte et medbragt skilt op med teksten "Velkommen til Lidenlund".

Altså en solid gang dobbeltmoral.

Det er ikke dobbeltmoral, men mangel på moral i det hele taget, der ofte præger trafikbilledet. Vi har her i avisen kunnet fortælle om bizarre episoder, hvor der direkte er udøvet vold fra trafikanter, der føler sig generet af andre. Og man skal ikke betragte en tilfældig rundkørsel ret længe, før man ser og hører vrede reaktioner i form af tudende horn og truende fagter. I gårsdagens avis kunne tidligere politimand Frank Christensen give eksempler, der handler om ældres adfærd i trafikken.

Alt sammen kedelige tegn på en trafikkultur, der først og fremmest er selvisk: Vi vil frem, vi pukker på vores ret, jeg kom altså først ind i den rundkørsel, og ham foran mig må have trukket sit kørekort i en automat, eftersom hun/han stopper for gult. Og så videre.

Udrykningskøretøjer må jævnligt sætte farten ned, fordi andre trafikanter, her primært jo bilister, ikke vil holde ind til siden, så de kan passere. I værste fald kan en sådan adfærd koste menneskeliv. Under alle omstændigheder er adfærden tåbelig - også hvis den skyldes, at der er skruet op for samtlige højttalere i bilen. Eller at føreren imod alle regler taler i håndholdt mobiltelefon. Den sidste kategori er der virkelig mange af.

Trafikanterne på Aarhusvej vil endnu i mange år skulle indstille sig på at give plads til sammenfletning, hvilket langtfra alle dog er indstillet på. De holder på deres ret, men høster som regel kun den tvivlsomme gevinst at komme til at holde først i køen ved næste røde lys.

Man kan undre sig over, at normalt besindige mennesker tilsyneladende skifter karakter, når de sætter sig ind i deres biler. De forvandler sig til vrede mænd, der ikke finder sig i, at andre trafikanter også har lov til at være der. I hvert fald foreløbig synes kvindelige bilister at være mere forstående, men man kan frygte, at en uønsket form for ligestilling også finder vej her.

Adskillige mennesker opholder sig i en bil i mange af døgnets timer. Lad dog ikke den tid være præget af surhed og vrede. Livet er for kort til trafikegoisme.

Trafikmoral i frit fald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce