Vi må jo på den igen


Vi må jo på den igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef Bo Hovgaard
Svinkeød i institutioner
Leder. 

Mon ikke ganske mange i Randers og omegn vil mene, at der er snakket nok om den sag? Om frikadeller, spegepølser og medisterpølser i vores kommunale institutioner. Mon ikke mange gerne vil lægge den famøse frikadellesag bag sig. Så vi kan komme videre. Men sådan går det ikke. Vi er nødt til at tage en runde mere.

Debatten var nærmest vild og blodig, da Venstre og DF i det gamle byråd i Randers Kommune vedtog et regelsæt, hvor de kommunale institutioner fik påbud om at sætte svinekød på menuen, når og hvis de tilbyder borgerne mad. Lokalt blev den såkaldte frikadellesag vendt så mange gange på den glohede stegepande, at stegefedtet var stegt væk, helt væk. Flere Christiansborg-politikere følte sig også kaldet til at kommentere sagen, som i selve sin substans egentlig er et 100 procent kommunalt anliggende.

Det burde egentlig være nok. Men er det ikke. Nu er de store Christiansborg-partier, nemlig Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti, i fuld gang med at blande en ny stor portion frikadellefars. Budskabet er klart fra de tre store: Kommunerne og deres institutioner må ikke bøje sig for et religiøst pres om at fravælge svinekød.

Lokalt står vi i den paradoksale situation, at Velfærdslisten har øjnet en mulighed for at slippe af med det regelsæt, der satte gang i hele debatten. Årsagen er, at de lokale socialdemokrater talte imod frikadelle-påbuddet, da de var i mindretal. Nu hedder borgmesteren Torben Hansen og er socialdemokrat. Han kan - hvis han vil - formentlig mønstre et flertal for at fjerne frikadellerne som en obligatorisk del af de kommunale madplaner. Men gør Hansen det, kommer han til at stå i et modsætningsforhold til sit parties officielle politik.

Foreløbig har Torben Hansen og byrådet sendt sagen til hjørnespark ved at spørge forældrebestyrelserne om, hvad de synes om det gældende regelsæt, der påbyder svinekød på menuen. Men stegepanden er ved at varme op, og vi kan godt forvente os nogle måneder, hvor vi igen skal vende frikadellerne i en uendelighed.

Men er frikadellesagen så vigtig, at den kan berettige en ny runde? Det er der to svar på, som stritter i hver sin retning.

Ja, det er den, fordi vi i en stadig mere globaliseret verden er nødt til at forholde os til, hvad der er dansk, hvilke værdier vi vil holde fast i, og hvornår vi vil lade os påvirke af de normer og vaner, som konstant møder de danske - uanset om de har rødder i andre religioner, kulturer eller skikke. Og den snak handler langt fra kun om frikadeller.

Det andet svar er nej, fordi det i bund og grund er symbolpolitik uden den store reelle betydning. Vi har forældrevalgte bestyrelser i institutionerne, som nok skal sørge for, at institutionerne afspejler det samfund, som de er en del af. I bund og grund er kosten deres ansvar. I praksis vil næppe nogen institutioner tvinge deres brugere til at spise mad, der er imod deres religion og tradition, og i de private hjem vil der stadig blive serveret medisterpølse, spegepølse og frikadeller - hvis det altså passer ind i tidens smag og kostråd.

Men frikadellen er igen sat på debatmenuen. Velbekomme.

Vi må jo på den igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce