Mariager fik besøg af verdenseliten: Rosenhaven er rent guf for rosenentusiaster

Der blev studeret roser til den helt store guldmedalje, da op mod 60 rosenentusiaster fra blandt andet Australien, New Zealand, Japan, Canada, USA, og Tyskland tirsdag eftermiddag lagde vejen forbi rosenhaven i Mariager. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Mariager fik besøg af verdenseliten: Rosenhaven er rent guf for rosenentusiaster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Op mod 60 rosenentusiaster fra hele verden var med, da Det Danske Rosenselskab i anledning af World Rose Convention i Danmark arrangerede en tur til rosenhaven i Mariager.

Mariager: Der blev blitzet, noteret og intenst betragtet, da rosenentusiaster fra en lang række lande i hele verden tirsdag eftermiddag tog på oplevelsestur i rosenhaven i Mariager.

Det skete som afslutningen på rosernes OL, World Rose Convention 2018. Et konvent, hvor hele verdenseliten inden for alt, der har med roser at gøre, samles et sted i verden for at deltage i en række foredrag og tage på rundtur til forskellige seværdigheder, der alt sammen har med roser at gøre. Og denne gang var turen altså kommet til Danmark - og ikke mindst Rosernes By.

- For os er det her en enorm stor begivenhed. Det her er det største internationale besøg, Mariager nogensinde har haft, og det vil vare mange år, før den her lille by får så stor international opmærksomhed igen, siger rosenentusiast og medinitiativtager til rosenhaven i Mariager, Eskild Skau, om besøget.

Om Rosenhaven i Mariager
Rosenhaven i Mariager blev indviet i sommeren 2016 af daværende kultur- og kirkeminister Bertel Haarder. Forinden da havde frivillige kræfter - med Eskild Skau og tidligere borgmester i Mariager Erik Kirkegaard Mikkelsen i front - arbejdet et lille års tid med selve anlæggelsen af haven, som er placeret på kommunalt ejet jord.Året efter - i 2017 - fik Rosenhaven endnu engang fint besøg. Denne gang af dronning Margrethe, der i anledning af sit sommertogt til Mariagerfjord Kommune havde ytret ønske om at opleve rosenanlægget i Mariager.

I år er hovedeventen det netop overståede besøg fra World Rose Convent 2018, hvor omkring 60 rosenentusiaster fra hele verden lagde vejen forbi Mariager for at opleve de i alt 450 forskellige rosenarter, der er i haven.

Ville holde sig i skindet, men...

Eskild Skau er manden, der på mere eller mindre egen hånd har udtænkt både indhold og strukturel opbygning af rosenhaven i Mariager.

Men selvom havens gartner sædvanligvis står beredvilligt klar til at fortælle om haven og dens indhold, havde han i anledning af besøget fra rosenkonventets deltagere besluttet at holde sig i baggrunden.

- Min opgave i dag er udelukkende at være til stede som en slags guide. Det er jo professionelle rosenfolk, der kommer, og de skal ikke rejse fra den anden ende af jorden til Danmark for at høre en amatør som mig snakke om roser. Men jeg står selvfølgelig klar til at svare på alle de spørgsmål, de måtte have, lød det fra Eskild Skau forud for gæsternes ankomst.

Det varede dog ikke ret lang tid, før den lokale gartner fik svært ved at holde sig selv i skindet. Kort efter rosenentusiasternes ankomst og velkomsten, der blev klaret af Erik Kirkegaard Mikkelsen (som er den anden halvdel af rosenhavens initiativgruppe) kunne man således se Eskild Skau i livlig samtale med den ene gæst efter den anden.

Ét af ganske få rosarier

Det var Det Danske Rosenselskab, der havde planlagt tirsdagens oplevelsestur til Mariager. Og herfra er der ingen tvivl om, hvorfor roseneliten skulle have oplevelsen af den ydmyge have, der ellers kun har et par år på bagen.

- Ghita Nørby sagde det så fint forleden dag: Når man først er blevet stukket af rosens torne, så får man en lidenskab ind i blodet, der varer livet ud. Og eftersom rosenhaven i Mariager er et rosarium, hvilket betyder, at der udelukkende er roser i den, så er den ren guf for os rosenentusiaster. For der er faktisk kun ganske få af dem, siger rosenselskabets formand Inger Schierning.

Rosenhaven i Mariager var det helt store trækplaster for den del af rosenkonventets deltagere, som tog turen til Nordjylland. Derudover havde gæsterne også ytret ønske om at se en dansk kirkegård, hvilket betød, at selskabet efter besøget i rosenhaven lagde vejen forbi Mariager Kirke og den tilhørende kirkegård, inden de tog på slentretur ned gennem Rosernes By for til sidst af afslutte besøget med en fælles gallamiddag på Restaurant Landgangen.

Mariager fik besøg af verdenseliten: Rosenhaven er rent guf for rosenentusiaster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce