Fjordkommunens byråd og befolkning ligner ikke hinanden

Arkivfoto: Pia Pagaard M. Madsen

Fjordkommunens byråd og befolkning ligner ikke hinanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådet i Mariagerfjord har til opgave at sikre kommunens borgeres interesser på bedst mulig vis. Men ser man på sammensætningen af de folkevalgte byrådsmedlemmer, står det klart, at de på flere områder adskiller sig fra den befolkning, de repræsenterer.

Mariagerfjord: Der er i alt 29 pladser i byrådssalen i Mariagerfjord Kommune. Pladser, der hvert fjerde år bliver udfyldt af en gruppe politikere, som gerne skulle afspejle den befolkning og de holdninger, der gør sig gældende i fjordkommunen.

Men når man kigger efter, er der på flere områder ret store forskelle på sammensætningen i Mariagerfjord Byråd og den befolkning, det repræsenterer. Ét af stederne er den procentvise fordeling mellem mænd og kvinder.

I Mariagerfjord Kommune bor der ifølge Danmarks Statistik 42.092 borgere. Af dem er 20.718 eller cirka 49,2 procent kvinder. Men kigger man på det nuværende byråd, er det kvindelige køn kun repræsenteret ved syv ud af de nuværende 29 byrådsmedlemmer.

Det svarer til lidt under hver fjerde plads i byrådssalen.

Tendensen er den samme, hvis man kigger på andelen af kvinder blandt byrådskandidaterne til KV17. Her er 25 ud af 93 kandidater kvinder, hvilket svarer til bare 26,8 procent af alle kandidaterne.

Næsten 12 år i aldersforskel

Et andet sted, hvor der er markante, demografiske forskelle mellem befolkningen og byrådet, er, når det kommer til alder.

I Mariagerfjord Kommune er gennemsnitsalderen for den almindelige borger ifølge Danmarks Statistik og Avisen Danmark 43,5 år. Men i byrådet er gennemsnitsalderen 55,3 år - altså en gennemsnitlig aldersforskel på 11,8 år.

Yngste medlem af det nuværende byråd er 35-årige Søren Greve fra Hobro. Ældste medlem i Mariagerfjord Byråd er 72-årige Finn Cilleborg fra Socialdemokratiet.

Særligt det sidste ændrer sig dog med sikkerhed ved udgangen af denne valgperiode. Her har den garvede politiker fra Assens nemlig besluttet at forlade den kommunalpolitiske elite. I stedet vil 71-årige Erik Kirkegaard Mikkelsen (V) fra Mariager kunne overtage titlen som byrådets "grand old man" - hvis altså han opnår genvalg 21. november.

14 ud af 29 er selvstændige

Det sidste sted, hvor forskellen mellem befolkning og byråd i Mariagerfjord springer i øjnene, er på beskæftigelsesområdet.

Ifølge Danmarks Statistiks seneste tal fra 2015 er 4.427 af Mariagerfjord Kommunes 42.092 borgere offentligt ansatte (10,5 procent). I Mariagerfjord Byråd er tallet imidlertid syv ud af 29 byrådspolitikere (24,1 procent).

Repræsentationsgraden bliver ikke bedre, hvis man ser på antallet af borgere i Mariagerfjord Kommune, der er selvstændige erhvervsdrivende eller medarbejdende ægtefæller.

I alt går 1710 borgere i hele Mariagerfjord (4,0 procent) ind under denne beskæftigelsespost. Men i det nuværende byråd har 14 ud af de 29 medlemmer angivet sig selv som værende selvstændige - altså hele 48,3 procent af byrådsgruppen.

Sidst, men ikke mindst har kun ét byrådsmedlem angivet sig selv som værende privat ansat. Men dennes 3,4 procent i byrådet stemmer heller ikke overens med de 29 procent af Mariagerfjord Kommunes borgere, der ifølge Danmarks Statistik er privatansatte (12.209 borgere).

Spørgsmålet er så, om ovenstående demografiske og arbejdsmæssige forskelle overhovedet har betydning for den enkelte borger, når det bliver tid til at gå til stemmeurnerne. Det vil stå klart om små tre uger.

Fjordkommunens byråd og befolkning ligner ikke hinanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce