Polakkerne er ikke rejst hjem - de er blevet fyret

Prodan-direktør Per Hastrup fastholder, at det er blevet sværere at skaffe polske medarbejdere. Han har specielt brug for folk, der vil arbejde aften og nat, hvilket de færreste danske arbejdere ønsker. Arkivfoto

Polakkerne er ikke rejst hjem - de er blevet fyret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Metal-formand undrer sig over lokal DI-formands beklagelser over at måtte sige nej til ordrer, fordi hans polske medarbejdere er rejst hjem som følge af bedre tider i Polen.

Randers: - Det virker lidt underligt at klage over, at man ikke kan skaffe flere polske medarbejdere, når man selv har fyret en halv snes stykker.

Ordene kommer fra formand for Metal Østjylland Finn Andersen og er en kommentar til en udtalelse i sidste uge fra formanden for DI Randers-Norddjurs, administrerende direktør i underleverandørvirksomheden Prodan A/S i Randers.

I et interview i DR P4 Østjylland fortalte Per Hastrup, at man hos Prodan har måttet sige nej til flere nye ordrer, fordi man ikke har kunnet skaffe erstatning for en halv snes polske medarbejdere, som har forladt virksomheden. Når man ikke som tidligere let har kunnet rekruttere nye, kvalificerede medarbejdere fra først og fremmest Polen, skyldes det blandt andet, at lønnen og mulighederne i Polen er blevet væsentligt bedre, hvorfor flere polakker søger tilbage til hjemlandet.

- Den klagesang lyder lidt hul, når vi nu ved, at de faktisk har fyret de pågældende polske medarbejdere, siger Finn Andersen.

Finn Andersen finder det besynderligt, at man kan klage over, at polakkerne rejser hjem, når man selv har fyret dem.  Arkivfoto: Metal Randers
Finn Andersen finder det besynderligt, at man kan klage over, at polakkerne rejser hjem, når man selv har fyret dem. Arkivfoto: Metal Randers

Uomtvisteligt

Hertil siger Per Hastrup, at han godt forstår Finn Andersens indvending.

- Det er nemlig rigtigt, at vi for cirka 14 måneder siden var nødsaget til at afskedige i alt cirka 20 mand, hvoraf cirka halvdelen var polakker. Det skyldtes en nedgang i tilgangen er ordrer, primært fordi vi mistede en stor kunde. Nu har vi imidlertid efter hårdt arbejde stort set genvundet det tabte. Men til gengæld har vi så fået problemer med at skaffe den fornødne, kvalificerede arbejdkraft, siger Per Hastrup og fortsætter:

- Det er uomtvisteligt, at vi i flere tilfælde har været tvunget til at sige nej til ordrer, fordi vi har måttet se i øjnene at vi ikke har kunnet honorere kundens ønske om en bestemt leveringstid. Vi har masser af ledig maskinkapacitet, så hvis vi kunne bemande maskinerne døgnet rundt og altså ikke kun inden for normal arbejdstidi dagtimerne, ville vi sagtens kunne tage ordrerne ind.

Det er med andre ord på aften- og natholdene, der mangler folk, og det er typisk tjanser, som danske medarbejdere helst undgår, mens polakkerne gerne arbejder både aften og nat.

- Der er bare ingen polakker at tage af i øjeblikket, siger Per Hastrup.

Politisk sigte

Finn Andersen erkender, at manglen på kvalificeret arbejdskraft i metalindustrien er reel.

- Men jeg synes, man skal melde ærligt ud, hvordan tingene hænger sammen. Efter radiointerviewet at dømme skyldes problemerne med at efterkomme ordrer, at 10 af Prodans polske medarbejdere har sagt op og er rejst hjem. Og det er jo ikke rigtigt. De er fyret, og de fleste har fået nye job i Randers. Det ligner en politisk udmelding med det sigte at få beslutningstagerne til at lette adgangen til landet for udenlandsk arbejdskraft. Og faktisk er jeg også lige blevet bekendt med, at der lige nu går et par industriteknikere rundt på Prodan med en fyreseddel.

- Vi mener, at man i stedet for at hente arbejdskraft i udlandet burde sørge for opkvalificering af flere ufaglærte, siger Finn Andersen, som dog tilføjer:

- Når alt det er sagt, skal også nævnes, at Prodan faktisk er blandt de virksomheder, der går forrest i bestræbelserne på at få flere unge til at vælge smedefagene. Virksomheden er også god til at henvende sig til os, når den mangler folk. Langt hen ad vejen tror jeg, vi er enige med Per Hastrup om mange ting.

Uenigheder

Det mener også Per Hastrup selv, men han peger på, at der er uenigheder, som, hvis de blev løst, kunne bane vejen for en løsning af Prodans aktuelle vanskeligheder med at bemande maskiner i aften- og nattetimerne. Han ønsker dog ikke at udtale sig om, hvad uenighederne mere præcist går på.

- Der er tale om spørgsmål, som jeg ikke ønsker at diskutere gennem avisen. Fordi jeg tror, det er meget nemmere at nå frem til aftaler, som begge parter kan leve med, når vi snakker sammen ansigt til ansigt, siger Prodan-direktøren.

Polakkerne er ikke rejst hjem - de er blevet fyret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce