Klumme: Farvel og tak til hykleriparagraffen


Klumme: Farvel og tak til hykleriparagraffen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fredag bliver en mærkedag værd at fejre. Et flertal i folketinget afskaffer blasfemiparagraffen, og dermed træder Danmark - omsider - ind i 21. århundrede og ud af middelalder-mørket, hvor vi lovgivningsmæssigt har befundet os i selskab med en stribe af de mest forbenede, totalitære styrer på kloden.

Blasfemiparagraffen er en anakronisme, som burde være luget ud for længst. Ikke fordi den har megen praktisk betydning - bortset fra en verserende sag mod en nordjyde, der filmede en koranafbrænding og lagde den på nettet, har domstolene ikke just haft ophobet arbejdspukler af sager om gudsbespottelse - men fordi symbolværdien og beskyttelse af ytringsfriheden har gjort den lille lovtekst til en pinlig sag for Danmark.

Den lyder i al sin enkelthed:

Den, der offentlig driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil fire måneder.

Paragraffen handler ikke om forhånelse af befolkningsgrupper med fælles trosretning. Og afskaffelsen giver ikke frit lejde til forfølgelse af eksempelvis muslimer - det er fortsat ulovligt via særskilte paragraffer i straffeloven - det handler udelukkende om latterliggørelse af såkaldt hellige skrifter.

Og her er vi altså langt ude i 2017.

Religion i dag antager mange former, eksempelvis har store befolkningsgrupper et religiøst forhold til kost. Nogen vil gå så langt som til at kalde denne specielle besættelse for en lovreligion, men vi har omkostningsfrit kunne starte et bål af 5:2-kostvejledningsskrifter, hvis vi har haft lyst til det. Omvendt har blasfemiparagraffen gjort det ulovligt at gøre grin med religion, hvad enten det handler om hinduisme, islam, kristendom eller, går jeg ud fra, asatro.

Hvor har grænset gået? Ved ånder eller julemanden?

Den historiske baggrund handler naturligvis om beskyttelse af kristendommen. Rødderne går tilbage til dengang, religion var samfundets afgørende parameter i både lovgivning og livsførelse, og hvor straffen for gudsbespottelse var amputation af tunge og andre lemmer.

Den straframme er stadig gældende i primitive samfund i andre verdensdele, hvor det kan koste livet at kritisere den herskende religion. Og den internationale kritik i disse lande er besvaret med blandt andet henvisning til den lille håndfuld vestlige lande, Danmark inklusive, som også lader lovgivningen tage særligt hensyn til religiøse følelser. Ligesom Pakistan, Indonesien med flere legitimerer Danmark med blasfemiparagraffen krænkelseskulturen, som udgør en latent fare for det frie ord i vores tidsalder. Stærke kræfter arbejder for at gøre forbud mod religionsfornærmelse til en FN-sag.

I Danmark har vi et naturligt, afslappet forhold til religion, og blasfemiparagraffen har ikke bremset satire på skrift eller levende billeder - de famøse Muhammed-tegninger gav således ikke anledning til aktivering af blasfemiparagraffen, men symbolikken har ikke været til at tage fejl af.

Loven har beskyttet folks følelser og dermed begrænset den ytringsfrihed, vi bryster os så stolte af. Og et af argumenterne mod afskaffelsen har været den effekt, det vil have på diverse terrorgrupper og islamistiske celler, der turde være uenige i beslutningen.

Og så er vi i en højere potens af absurditet, for dansk lovgivning kan selvsagt aldrig dikteres af primitive trusler fra langskæggede krigere med maskinpistoler og selvmordsveste.

Nu forsvinder paragraffen og tak for det. Men hvorfor tog det et liberalt parti (Venstre) og et bredt favnende (Alternativet) så lang tid at komme til fornuft, mens et folkeligt (Socialdemokratiet) stadig sidder fast i mørket?

Og så er vi i en højere potens af absurditet, for dansk lovgivning kan selvsagt aldrig dikteres af primitive trusler fra langskæggede krigere med maskinpistoler og selvmordsveste.

Klumme: Farvel og tak til hykleriparagraffen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce