Annonce
Favrskov

Å-bad i Ulstrup kan blive en realitet - men først skal pengene findes

Ingeniørfirmaet Cowi har lavet en undersøgelse, der beskriver, hvordan der kan etableres et å-bad ved Dannebrogspladsen i Ulstrup. Badet kan ligge ved siden af marinaen. Nu er spørgsmålet, hvor pengene til byggeriet skal komme fra. Illustration: Cowi
Et å-bad på Dannebrogspladsen vil koste 5,6 millioner kroner. Byrådet har fået lavet en forundersøgelse, der beskriver rammerne for et helt unikt friluftsbad på kanten af åen.
Annonce

Ulstrup: Et å-bad i Ulstrup kan etableres for 5,6 millioner kroner. Dertil kommer, at der skal bruges godt 200.000 kroner årligt på driften af badet. Det fremgår af en undersøgelse, ingeniørfirmaet Cowi har lavet for Favrskov Kommune. Byrådet har betalt for undersøgelsen, og nu skal politikerne beslutte, om der skal arbejdes videre med planerne.

Sagen er på dagsordenen i teknik- og miljøudvalget torsdag, og skal derefter i byrådet. Formanden for udvalget, Anders G. Christensen (V), understreger, at det ikke er planen, at kommunen skal finansiere det helt specielle friluftsbad, der kommer til at ligge ved Dannebrogspladsen, hvor der i forvejen er sket mange nye rekreative tiltag.

- Nu har vi et beslutningsgrundlag, som for eksempel kan bruges, hvis der skal søges om penge hos private fonde. Nu er det op til Ulstrup-borgerne, siger han.

Han henviser til, at det er de lokale foreninger og indbyggere, der skal stå for at skrabe de fleste penge sammen til opførelsen af badet.

- Der er heller ikke taget stilling til driften, men det vil byrådet i givet fald skulle tage stilling til, siger Anders G. Christensen.

Anne-Mette Kirkegaard, Ulstrup Lokalråd, glæder sig over, at der nu foreligger en beskrivelse af projektet.

Skitseforslag til å-bad

Et skitseforslag beskriver å-badet i Ulstrup således:

400 kvadratmeter bassin total fordelt på:
- 55 kvadratmeter børnebassin (vanddybde ca. 0,6 m ved middelvande)
- 70 kvadratmeter juniorbassin (vanddybde ca. 1,0 m ved middelvande)
- 275 kvadratmeter svømmebassin (vanddybde ca. 2,0 m ved middelvande)
- 155 kvadratmeter træbroer, siddetrin, trapper og ramper
- 85 kvadratmeter flydeponton med lavt fribord til anløb af småbåde og kajakker

Å-badets disponering af bassiner tilgodeser god vandudskiftning i å-badet.

Annonce

Sæt Ulstrup på landkortet

- Vi vil naturligvis gøre alt, hvad vi kan, og med de ressourcer vi har, for at løfte opgaven med at skaffe penge. Vi vil bruge vores energi på at søge relevante fonde, og vil også bidrage praktisk, hvis vi kan, men vi er en relativt lille forening, siger Anne-Mette Kirkegaard.

Derfor tror og håber hun på, at Favrskov Kommune vil bidrage økonomisk til både anlæg og drift af å-badet.

- Det vil være en fin måde for politikerne at sætte den vestlige del af kommunen på landkortet. Et å-bad vil være attraktivt i forhold til bosætning i Ulstrup, mener Anne-Mette Kirkegaard, der understreger, at lokalrådet vil gå konstruktivt ind i arbejdet med at skaffe finansiering til å-badet.

I Bjerringbro er man også godt på vej med et å-bad ved Gudenå.

I Randers var der indtil for nylig store planer om at etablere et flodbad i bunden af Randers Havn.

Annonce

Ingen politisk opbakning

Men de planer er nu droppet, og den forening, der havde taget tøjlerne i forhold til projektet, har nedlagt sig selv. Inden da havde foreningen fået lavet et projekt og havde kontakt til en række fonde.

Nedlæggelsen skyldes, at politikerne i Randers Kommune ikke havde den store lyst til at støtte projektet, for eksempel ved at påtage sig driften af et flodbad, selv om private stod klar til at skaffe pengene til anlæg.

Formanden for den nu nedlagte forening Flodbad Randers, Morten Arnesen, sagde i december 2018 til amtsavisen:

- Vi har tre store fonde, der længe har stået og ventet på at kunne komme i gang med ideen. Vi kan ikke blive ved med at holde dem hen, og derfor er det også ekstra ærgerligt, at der har været vilje, lyst og kapital til det her andre steder fra, end i den by, der rent faktisk ville få glæde af et havnebad.

Sidste år var planerne om et flodbad i Randers langt fremme. Både private og erhvervslivet var med på ideen og klar til at skaffe pengene. Men politikerne i byrådet kunne ikke bakke op, og derfor er planerne nu skrinlagt. Illustration: Randers Arkitekten
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce