Annonce
Randers

Årbog spækket med ny viden om østjysk kulturarv

Museum Østjyllands årbog 2019 rummer masser af gode historier. Her er det medlemmer fra Grenaa Cykle Klub omkring 1887, hvor klubben netop var etableret. På samme tid blev der startet cykelklubber mange steder i landet. Fotokilde: Grenaa Egnsarkiv
Hvad har Ebeltoft Bibliotek til fælles med kulturmiljøer i Mols Bjerge og Grenaas første cykelklub? Det nemme svar ville være: Ingenting. Men faktisk har de tre emner det til fælles, at man kan læse om dem alle i Museum Østjyllands årbog, som netop er udkommet.
Annonce

Østjylland: Museum Østjyllands årbog 2019 er udkommet og tager læseren på en rundtur i Djurslands og Kronjyllands kulturarv. Turen spænder over små 200 sider og 6-7.000 år fra stenalderbopladser på Helgenæs over historien om Randers Husmoderforening og til de sange, der blev sunget i 1970ernes kollektiver på Djursland.

I årbogen kan man læse om den såkaldte blåtryksteknik, der netop er kommet på Unescos liste over verdensarv. Blåtrykket har været praktiseret i Farvergården i Ebeltoft, som i dag er museum, hvor publikum kan besøge trykkammeret, hvor det fine kunsthåndværk blev udøvet.

De sidste år har været rige på fund af skatte i det østjyske område, og læserne præsenteres for historien bag de fornemme sølvskatte fra de urolige år, hvor fremmede hære hærgede landet flere gange. Fra 1600-tallet er historien om de mange trolddomsprocesser, som fandt sted på Djursland. Her blev heksenes tilståelser blandt andet skaffet gennem såkaldt pinlige forhør - tortur.

Annonce

Shamanistiske ritualer

En form for magi blev der også udøvet på Djursland i stenalderen. Et stort internationalt forskningsprojekt viser blandt andet, at store dele af Djurslands stenalderbefolkning for 5.000 år siden flyttede sammen på en stor boplads lige uden for Grenaa. Her deltog de i shamanistiske ceremonier, hvor dele af bjørne og elge importeret fra Sverige spillede en vigtig rolle.

Bogen kan købes på Museum Østjyllands butikker i Randers, Grenaa og Ebeltoft. Medlemmer af Museum Østjyllands medlemsklub kan hente et gratis eksemplar på museet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Kun højre kant på papiret: Vito skaber forvirring i ny rolle

Annonce