Annonce
Østjylland

Årets Bernhardt uddeles: Forening sætter igen fokus på det gode bymiljø

Formanden for Foreningen for Bykultur i Aarhus, Bruno Viuf Larsen, da Træskibshavnen sidste år fik prisen Årets Bernhardt for et godt bymiljø. Foto: Flemming Krogh
Træskibshavnen og Stationsgade-kvarteret i Risskov har tidligere modtaget prisen Årets Bernhardt. Nu er Foreningen for Bykultur i Aarhus klar til at præmiere endnu et godt bymiljø, som borgere i fællesskab har sikret bevaringen af.
Annonce

AARHUS: Stationsgadekvarteret i Risskov vandt prisen, da Foreningen for Bykultur i Aarhus i 2017 for første gang uddelte prisen, Årets Bernhardt. Sidste år gik prisen til Træskibshavnen.

Nu er foreningen klar til igen at præmiere et kvarter, en gade, en landsby, et byrum, en baggård, en aktivitet eller en bygning som en gruppe af borgere har formået at bevare, sætte i stand, give nyt liv eller nyt indhold på en måde, så det danner rammen om et fællesskab og et godt bymiljø.

- Netop fællesskabet er noget, vi lægge meget vægt på i bedømmelsen, siger foreningens formand for Foreningen for Bykultur i Aarhus, Bruno Viuf Larsen.

De blev indstillet til prisen i 2018

Der indkom i alt 14 forslag til kandidater til, hvem der skulle have bykulturprisen, Årets Bernhardt, i 2018. Det var:

 • Miljøet omkring Træskibshavnen.
 • Det Gamle Gasværk i Brabrand.
 • Rosenvænget-kvarteret i Viby.
 • Danmarks Naturfredningsforening for fredningen af Botanisk Have.
 • Området ved Godsbanen.
 • Gårdhave i Fiskergade.
 • Kolonihaveforeningen Kirkevangen.
 • Egå Forsamlingshus.
 • Kragelundparken i Højbjerg.
 • Harlev-Framlev Grundejerforening.
 • Sct Joseph Hospital.
 • Elværket i Åbyhøj.
 • Strandparken.
 • Palle Jørgensen for initiativ til havnearbejderskulpturen på Mindet.
Annonce

Nyt og gammelt

Han og foreningen er ikke ligefrem imponerede over kommunens evne og vilje til at passe på det gamle Aarhus.

- Det er ikke noget, der politisk er meget fokus på. Selvom der er stor bygge- og investeringslyst, stiller kommunen ikke de krav til kvalitet, som den kunne. Kommunen burde stille større krav til byggerier og til byrum og arbejde på i højere grad at indpasse nybyggerier og sikre en bedre kobling mellem det nye og det gamle, siger Bruno Viuf Larsen.

Han peger på den nye Oluf Bagers Plads i Odense som et godt eksempel på, hvordan man vellykket kan bygge nyt omkring et gammelt, historisk hus.

Annonce

17 kandidater i 2018

Foreningen opfordrer nu folk til at indstille kandidater til Bernhardt-prisen, der har sit navn efter tidligere Aarhus-borgmester, Bernhardt Jensen.

Selve prisen består af et festtelt, en bænk eller andet, som vinderen kan bruge som led i fællesskabet. Plus øl og grillpølser til en lille fest i forbindelse med prisoverrækkelsen 14. juni.

I 2018 blev 17 forskellige steder indstillet til prisen – du kan se hvilke i faktaboksen. Blandt dem udvalgte Foreningen for Bykultur i Aarhus bestyrelse tre, der kom i en finale, hvor vinderen blev fundet gennem en afstemning, alle kunne deltage i, på stiften.dk.

De tre var Træskibshavnen, der altså vandt, Det gamle Gasværk i Brabrand og Rosenvænget-kvarteret i Viby. Omkring 3.600 deltog i afstemningen.

Hos alle tre kandidater spillede ildsjæle og fællesskabet omkring det en stor rolle.

Du kan andet sted i disse artikler se, hvordan du indstiller kandidater til Årets Bernhardt 2018.

Oluf Bagere Plads i Odense er et fint eksempel på, hvordan nybyggerier kan spille sammen med historiske bygninger, mener formanden for Foreningen for Bykultur i Aarhus, Bruno Viuf Larsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Annonce