Annonce
Randers

Asser og Brian gjorde corona-tiden lidt mindre trist for børn og unge: Nu er de blevet hædret om Randersborgere

Asser Øllgaard og Brian Sørensen blev mandag udnævnt til Årets Randersborger for deres udsendelser fra Randers Regnskov, da landet i tre måneder var lukket ned på grund af corona-krisen. Foto: Lars Rasborg
Fra Randers Regnskov sendte makkerparret Asser Øllgaard og Brian Rasmussen i foråret biologiundervisning direkte fra regnskoven til tusindvis af børn. De blev kaldt corona-helte, og har nu fået titlen Årets Randersborger.
Annonce

Randers: Intet er som det plejer at være i år. Normalt bliver Årets Randersborger udnævnt i forbindelse med afviklingen af Randers Festuge i august, og kåringen plejer at ske under stor festivitas med mange tilskuere.

Men i år blev arrangementet udskudt til oktober, og blev afviklet under hensyntagen til corona-restriktionerne.

Desuden plejer Årets Randersborger for det meste at være én person. Men i år tilfaldt prisen to, nemlig makkerparret Asser Øllgaard, der er leder af formidlingsafdelingen i Randers Regnskov og Brian Rasmussen, leder af udstillingsafdelingen samme sted.

De blev landskendte og elskede af skolebørn i tusindvis, da de, kort efter at landet lukkede ned som følge af corona-epidemien, udviklede et koncept for live biologiundervisning fra Randers Regnskovs skoletjeneste hver dag fra 9-9.30.

Her var Asser Øllgaard vært og Brian Rasmussen kameramand og medvært. Udsendelserne blev rent teknisk optaget med en Iphone, med udstyr til at holde telefonen stabil.

Annonce

Masser af følgere

Det tog Randers Regnskov omkring 10 år at få 35.000 følgere på Facebook, men på kun 10 dage under corona-nedlukningen at nåede regnskoven 100.000.

Mere end 50.000 daglige seere fulgte med på Regnskovens facebookside, der kom i titusindvis af kommentarer og 5-700 børnetegninger blev dagligt sendt til regnskoven.

Og udsendelserne er set af dansksprogede seere i hele verden, i rigsfællesskabet med Grønland og Færøerne, af børn i Norge og Sverige, og i Australien, New Zealand og USA.

Mange forskellige emner blev berørt, og der var hele tiden masser af ideer til, hvad næste udsendelse skulle handle om, fortæller Asser Øllgaard.

Normalt er Årets Randersborger på forhånd blevet tippet om, at han eller hun skal møde op på scenen for at få prisen. Men denne gang lykkedes det at overraske årets to modtagere, der blev kaldt ud fra deres daglige dont for at modtage hæderen fra borgmester Torben Hansen. Foto: Lars Rasborg

- Der er jo noget spændende at fortælle om alt. Sex er sjovt, og skelettet er sjovt - alt er sjovt. Naturen har fundet på det hele, vi formidler bare, understreger han.

Og hvis landet bliver så ramt af corona igen, at skolerne må lukke, så åbner regnskovens online biologitime igen, lover årets Randersborgere.

- Det har været en fornøjelse, at fok har haft lyst til at lege med. Det er jo det, regnskoven handler om, at vise hvor fantastisk naturen er, siger Asser Øllgaard.

Efter at Randers Regnskov åbnede igen senere på året, myldrede det ind med børn, der blandt andet kom for at møde deres idoler fra udsendelserne, der blev lavet under mottoet "Biologi er magi".

Og for de to biologi-nørder har det været dejligt at møde nogle af de mange børn og unge, som de har lavet udsendelser for.

- Det har været rigtig hyggeligt at sige hej, understreger Brian Rasmussen.

Asser Øllgaard og Brian Rasmussen lavede live undervisning med masser af drama og spændende fortællinger, hvor regnskovens beboere ofte spillede en aktiv rolle. Arkivfoto: Annelene Petersen
Annonce

De greb muligheden

"Makkerparret er kåret til Årets Randersborgere fordi de greb muligheden for at skabe begejstring for naturen i en tid med bekymring. De var firstmovers i de dage, hvor mange andre forholdt sig afventende.


De kastede sig ud i noget nyt, turde handle og finde løsninger – og dermed repræsenterer de både fascinationen af naturen, som hele kommunen deler, og de præsenterer evne til at omstille sig, tænke nyt og handle på sin ide.

Dommerkomiteen


De kastede sig ud i noget nyt, turde handle og finde løsninger – og dermed repræsenterer de både fascinationen af naturen, som hele kommunen deler, og de præsenterer evne til at omstille sig, tænke nyt og handle på sin ide. Og ikke mindst så præsenterer de også Regnskovens ønske om at bidrage til at forståelse og fascination for biologi og natur", lyder en del af begrundelsen for, at komiteen valgte de to som Årets Randersborger.

Sådan så det ud, da Asser Øllgaard og Brian Rasmussen i foråret lavede biologi direkte fra Randers Regnskov. Arkivfoto: Annelene Petersen

Komitéen består af fem byrådsmedlemmer, repræsentanter fra turistforeningen, Erhverv Randers, Kulturelt Samvirke og Samvirkende Idrætsklubber i Randers (SIKR).

- Det var et meget kort møde der skulle til, for at en enig komité besluttede at Asser Øllgaard og Brian Rasmussen skulle have årets pris. De har lavet noget exceptionelt for fællesskabet, og for vores by, understreger borgmester Torben Hansen.

Direktøren for Randers regnskov, Henrik Herold, fik i 1996 titlen Årets Randersborger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Alle har brug for omsorg og nærhed

Danmark

Her er tallene, du ikke må se: 48 smittede med minkvariant i Region Midtjylland

Randers

Dagens lokale coronatal: Faldende smittetryk i alle fem kommuner

Annonce