AARHUS: Det kan blive en historisk dag, når 'Den danske Spiseguide' 31. oktober kårer vinderen af den prestigefyldte pris 'Årets Restaurant'.
Restaurant Frederikshøj, der holder til på Oddervej ved Mindeparken i Aarhus, er nemlig blandt de nominerede til prisen, der er blevet uddelt siden 1992.
Hvis Frederikshøj løber med titlen, bliver det første gang nogensinde, at en køkkenchef har vundet prisen tre gange. Spisestedet var nemlig 'Årets Restaurant' tilbage i 2012, og ejer og chefkok Wassim Hallal hev også titlen hjem i 2006, da han arbejdede for Molskroen.
De gentagende klap på skuldren gennem de seneste 15 år vækker da også glæde hos den erfarne restauratør:
- Det er en dejlig fornemmelse, at vi stadigvæk får den anerkendelse. Første gang, vi bliver hædret, er tilbage i 2006, så det er jo trods alt nogle år siden. Vi er glade for at have været en del af det i så mange år, siger han, da Århus Stiftstidende ringer efter en kommentar.
Ydmygt tak
Ifølge Wassim Hallal har nyheden om nomineringen vakt glæde hos hele holdet bag Frederikshøj og givet dem ekstra blod på tanden.
- Jeg kan kun sige ydmygt tak herfra for at være i den kategori i så mange år og have muligheden for at vinde igen, selvom feltet er enormt stærkt, og gastronomien i Danmark er blomstrende, siger han.
Nominerede til 'Årets Restaurant' 2021
Amstrup & Vigen
Ligger i Dyvig Badehotel
Dyvigvej 31, 6430 Nordborg
Bistro Boheme
Esplanaden 8, 1263 København
Frederikshøj
Oddervej 19, 8000 Aarhus
Lieffroy
Skræddergyden 34, 5800 Nyborg
Marchal
Ligger i Hotel d’Angleterre
Kongens Nytorv 34, 1050 København
The Samuel
Hellerupvej 40, 2900 Hellerup
Wassim Hallal, ejer og chefkok, Restaurant FrederikshøjVi har fulde huse hver dag, og det har vi mange måneder frem, så i den daglige drift betyder prisen nok ikke noget, men for mig selv og teamet betyder det utroligt meget
Frederikshøj tilhører den absolut tunge klasse, når det kommer til danske spisesteder. Foruden prisen som 'Årets Restaurant' har stedet siden 2015 kunne bryste sig af en Michelin-stjerne.
Muligheden for at snuppe endnu en titel som 'Årets Restaurant' får derfor ikke nogen økonomisk betydning for Frederikshøj, der ingen problemer har med at besætte bordene.
- Vi har fulde huse hver dag, og det har vi mange måneder frem, så i den daglige drift betyder prisen nok ikke noget, men for mig selv og teamet betyder det utroligt meget. Man får ligesom anerkendelse for den indsats, man yder hver dag, siger Wassim Hallal.
Flere århusianske håb
Restaurant Frederikshøj er ikke det eneste århusianske spisested, der er nomineret til en fin pris af 'Den danske Spiseguide'.
Den veganske restaurant Melone i Frederiks Allé er nemlig i spil til at vinde prisen for 'Årets Grønne Menu'.
Foruden en nominering som 'Årets Restaurant' kan Frederikshøj også notere sig en nominering i kategorien 'Årets Avec-vine-drikke'.
Nominerede til 'Årets Grønne Menu' og 'Årets Avec-vine-drikke' 2021
Årets Avec-vine-drikke
AOC
Dronningens Tværgade 2, 1302 København
Dyvig Badehotel
Dyvigvej 31, 6430 Nordborg
formelB
Vesterbrogade 182, 1800 Frederiksberg
Frederikshøj
Oddervej 21, 8000 Aarhus
Geranium
Per Henrik Lings Allé 4, 8. Sal, 2100 København
Kong Hans
Vingårdstræde 6, 1070 København
Lyst
Havneøen 1, 7100 Vejle
Me|Mu
Torvegade 9, 7100 Vejle
Syttende
Ligger i Alsik Hotel
Nørre Havnegade 25, 6400 Sønderborg
Søllerød Kro
Søllerødvej 35, 2840 Holte
Årets Grønne Menu:
Essens
Ligger i Hotel Frederiksminde
Klosternakken 8, 4720 Præstø
Gemyse
Ligger i Tivoli
Vesterbrogade 3, 1620 København
Lumskebugten
Esplanaden 21, 1263 København
Melone
Frederiks Allé 96, 8000 Aarhus
'Den danske Spiseguide' er blevet udgivet siden 1978 og indeholder anmeldelser og anbefalinger af omkring 300 restauranter og spisesteder i Danmark.
Bogen blev skabt af Bent Ole Christensen, der forgæves havde forsøgt at få Michelinguiden til at bedømme danske restauranter tilbage i 70'erne. Dengang lød svaret fra de franske madanmeldere dog, at det gastronomiske niveau i Danmark ikke berettigede til at komme i guidebogen.
Bent Ole Christensen lod sig dog ikke slå ud og kontaktede i stedet en japansk konkurrent til dækproducenten Michelin, som han fik overtalt til at sponsere en dansk pendant til den franske guidebog. Siden da har 'Den danske Spiseguide' skiftet sponsorer flere gange, men den er altid udkommet.