Annonce
Randers

Årsdagen for Langå-sabotagen markeres

Jernbanebroen over Gudenå ved Langå blev for 76 år siden sprængt i stykker af danske modstandsfolk. Gerningen mindes nu på årsdagen. PR-foto
Annonce

Langå: Natten mellem 17. og 18. november 1943 udførte danske modstandsfolk den største og mest betydningsfulde jernbanesabotage under den tyske besættelse. Det skete i Langå, da jernbanebroen over Gudenå blev sprængt i stykker.

I Langå værner man om den lokale historie, og derfor ønsker Langå Egnsarkiv at skabe en tradition for at markere årsdagen for sprængningen. Jernbanesabotagen standsede al togdrift i to uger og blokerede for Nazi-Tysklands transport af tropper og materiel op gennem Jylland. Det var Hvidstengruppen, der leverede sprængstoffet til sabotagen.

- Det er vigtigt at huske historien. For det er vores historie, der gør os til dem, vi er i dag, siger formand for Langå Egnsarkiv, Egon Kristensen.

Sidste år blev der på foranledning af byrådsmedlem og folketingskandidat Iben Sønderup sat en formidlingstavle op ved selve stedet for sprængningerne. I dag ses resterne af den gamle bro stadig på stedet.

I år finder markeringen af årsdagen for jernbanesabotagen i Langå sted søndag 17. november klokken 11.00 ved formidlingstavlen. Der vil være en kort tale ved Iben Sønderup. Langå Egnsarkiv står for fællessang, og Hjemmeværnskompagni Hvidsten vil være repræsenteret med fane.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce