Annonce
Navne

Årsprogram præsenteret på en Glant Awten

Erik Skafte Overgaard er formand for Grænseforeningen for Randers og Omegn. Arkivfoto: Annelene Petersen
Grænseforeningen markerer på flere måder 100-året for genforeningen.

Er man sønderjyde eller interesserer sig for Sønderjylland, vil man vide, at en Glant Awten er et ganske særligt begreb. En sådan aften er utænkelig uden grønlangkål med tilbehør - naturligvis efter sønderjysk opskrift - og brø´tort.

Og præcis den recept blev naturligvis anvendt, da Grænseforeningen for Randers og Omegn, bakket op af foreningen i Mariagerfjord, indbød til Glant Awten i Johanneskirkens mødelokaler. Hertil kom et broget program af foredrag, oplæsning, sang og fællessang, altsammen ledet af formand Erik Skafte Overgaard, der også præsenterede foreningens program for året 2020. Naturligt præget af 100-året for genforeningen.

En Glant Awten byder også på et foredrag om relevante emner. Sidste år havde man valgt Gitte Hougaard-Werner som taler - hun skulle nogle måneder senere noget overraskende vise sig at blive nyvalgt til posten som formand for Sydslesvigsk Forening, SSF, den folkelige danske forening syd for grænsen, ikke at forveksle med vælgerforeningen SSV.

I år var taleren Jørgen Bruun Christensen, Nykøbing Mors, der er første næstformand for Grænseforeningen og desuden formand for Grænseforeningen Thy-Mors, og han gav tilhørerne er god orientering om, hvad der rører sig i Grænseforeningens regi i 2020.

Således vil der alene i første halvår være ikke færre end 1005 arrangementer rundt om i landet med relation til genforeningsjubilæet.

Et specielt indslag i 2020 bliver besøg af 5000 børn fra Sydslesvig, som kommer til Danmark i uge 20 og blandt andet skal medvirke ved arrangementer ved de mange mindesten, der blev rejst efter genforeningen i 2020, heraf mange i Randers-området.

Med sig havde Jørgen Bruun Christensen taget en meget speciel sang, som han selv i sin tid havde modtaget af en gammel sønderjysk kone under hans ophold på Rødding Højskole.

Sangen må være skrevet inden genforeningen og er en pudsig blanding af dansk og tysk.

Annonce
Grænseforeningens næstformand, Jørgen Bruun Christensen, fortalte om foreningens mange aktiviteter. Foto: Lars Salomonsen/Grænseforeningen

Ikke lige sangbar

Sangen skal synges på melodien til "Det haver så nyligen regnet". Den hedder "Sønderjyden har underlige Vaner", og når man læser samtlige seks vers, forstår man godt Jørgen Bruun Christensen lune bemærkning om, at den ikke kan synges alle steder - med tanke på grænselandet, formentlig.

- Men her i Randers tør I godt, konstaterede Jørgen Bruun Christensen.

Vi gengiver her sidste vers med oprindelig ortografi:

Tysken haver sig nyligen forregnet

Han har ganz gewiss gjort Regning ohne Wirt,

Sønderjyden til Tysken ej er egnet,

Endnu ej har han Verdenssproget lært.

Sehr famos er hans Svar,

Jeg er dansk som min Far,

Og min Søn bliver, hvad hans Fader var.

Apropos sang var der i aftenens løb også et indslag af sønderjyske sange med Birgitte Kaas Sørensen, akkompagneret af Ulrik Damm. To bestyrelsesmedlemmer, Karen-Margrethe Møller og Mai-Dorthe Damberg, gav prøver på sønderjysk oplæsning.

Årsprogrammet

Årsprogrammet indledes lørdag 22. februar i Helligåndshuset med et arrangement under navnet "Det lyder som et eventyr". Det holdes i samarbejde med Randers Amts Historiske Samfund og har tidligere mere udførligt været omtalt i avisen.

Det samme gælder arrangementet lørdag 28. marts på Værket i samarbejde med Randers Kammerorkester og Randers Folkeuniversitet.

"Danmark syd for grænsen" er emnet, når kulturredaktør på Flensborg Avis, Hans Christian Davidsen, kommer til et møde onsdag 22. april hos FOF og i samarbejde med netop FOF.

Grundlovsmødet fredag 5. juni holdes traditionen tro i samarbejde med Sct. Clemens Kirke. Talere i år bliver professor, dr. theol. Viggo Mortensen og forfatteren Doris Ottesen - de to er også ægtefæller.

Årets udflugt søndag 21. juni går til Flensborg, hvor der samme dag er de store danske årsmøder.

Der holdes et adventsmøde i Kristrup Sognegård og i samarbejde med Kristrup Sogn torsdag 26. november. Her taler lektor Edward Broadbridge. Og så er der igen Glant Awten søndag 17. januar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Ekspert: Det vil tage flere byrådsperioder at få bugt med konfliktkultur

Annonce