Annonce
Østjylland

Æblemost på den gamle måde

Helle Kristensen, der er museumsinspektør, hjælper til i orangeriet med mostningen. Foto: Anne Myrup Pedersen

Auning: I efterårsferien har Gl. Estrup Herregård inviteret indenfor til ægte gammeldaws hygge. Her er der blevet plukket, skåret og mostet æbler, græskar er blevet syltes og varm kakao drukket. Familier og alle interesserede har kunnet lave egen æblemost helt fra bunden, samtidig med at de har fået et indblik i, hvordan man gjorde, dengang bedstemor var ung.

Den søde duft af æbler svæver om orangeriet i herregårdens baghave. Der er godt gang i mosteriet, som er en populær aktivitet for hele familien. Og det hele bliver selvfølgelig lavet fra bunden. Først skal æblerne plukkes, så skylles, derefter skæres, kværnes og til sidst i presseren, der får den gyldne saft til at strømme ned i beholdere i litervis.

Andrea Pedersen, Thea Nielsen, Marie Søndergaard, Agnes Andersen og Julie Christensen er taget herned netop fordi, de kunne lave deres egen æblemost.

– Det er en sjov efterårsaktivitet, og vi prøvede det sidste år, så det ville vi gerne igen, uddyber Marie Søndergaard.

De har to kæmpe kurve fyldt med æbler. De har dog ikke plukket dem selv. På grund af et dårligt æbleår og mange deltagere, står æbletræerne total rippede. Herregården, der har over 200 historiske æblesorter, har dog helgarderet sig og sørget for at skaffe æbler, så de besøgende stadig får oplevelsen med at moste æbler.

– Det er jo meget moderne at have fokus på brugen af naturens råvarer, selvforsyning og mindre madspild, forklarer museumsinspektør Helle Kristensen, der er meget begejstret over de besøgendes interesse for at lave noget selv.

Selv synes hun, det er sjovt, hvordan en gammel herregård kan være så moderne og eftertragtet. Hun understreger, at det er vigtigt, at børnene selv kommer ud og mærker, hvor tunge kurvene med æbler er, hvor hårdt det kan være at presse den sidste dråbe ud, og ikke mindst glæden over at drikke noget, man selv har lavet.

Andrea Pedersen, Thea Nielsen, Marie Søndergaard, Agnes Andersen og Julie Christensen har prøvet det før og glæder sig til at tage most med hjem. Foto: Anne Myrup Pedersen
Her bliver æblerne kværnet på gammeldagsvis med håndsving. Foto: Anne Myrup Pedersen
Selvom æblerne er dyrket på gammeldags maner er det god skik lige at skylle dem. Foto: Anne Myrup Pedersen
Det kan være hårdt at presse så mange liter most, men smagen er besværet værd. Foto: Anne Myrup Pedersen
Orangeriet er fyldt dag efter dag. Nostalgi og selvforsyning er populært og moderne. Foto: Anne Myrup Pedersen
De mindste skal have kulturarven ind under huden, og det får det bedst ved at gøre det selv. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Randers For abonnenter

Skrigende måger koster nattesøvnen i midtbyen: Hotelgæster er begyndt at give dårlige anmeldelser

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Jyske Bank er tæt på at være klar til at rykke ind i sit nye, bæredygtige randersdomicil

Randers For abonnenter

Derfor kommer mågerne til midtbyen: Der er mad, der er bosteder og der er ingen rovdyr

Randers

Niels gav op efter seks forsøg på at at aflevere pantsække: Pantudfordrede randrusianere må væbne sig med tålmodighed

Randers FC For abonnenter

Timing, ambitionsniveau og erstatninger? Søren Pedersen går i dybden med profilsalg

Randers

Corona-tiden har været god for Lillebjørn

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Østjylland

Ny multibane i Grenaa: Idrætsforeninger vil skabe et nyt samlingspunkt for familier og unge

Randers

Borgmesterløfte: Plan for parkering er lige på trapperne - men ikke alle kan få en p-plads lige uden for døren

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Alarm 112

Kedelig stigning i trafikken: Flere forsøgte at liste branderten hjem

Randers For abonnenter

DFs byrådsmedlem vil ikke vaccineres mod covid-19: - Jeg er for ung til at agere forsøgsperson og vil ikke lade mig presse til at blive stukket

Sport For abonnenter

Roser, nyopdagelse og oplagte punkter at forbedre: Ole Bitsch evaluerer testsejren mod Horsens

Annonce