Annonce
Østjylland

Æblemost på den gamle måde

Helle Kristensen, der er museumsinspektør, hjælper til i orangeriet med mostningen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Auning: I efterårsferien har Gl. Estrup Herregård inviteret indenfor til ægte gammeldaws hygge. Her er der blevet plukket, skåret og mostet æbler, græskar er blevet syltes og varm kakao drukket. Familier og alle interesserede har kunnet lave egen æblemost helt fra bunden, samtidig med at de har fået et indblik i, hvordan man gjorde, dengang bedstemor var ung.

Den søde duft af æbler svæver om orangeriet i herregårdens baghave. Der er godt gang i mosteriet, som er en populær aktivitet for hele familien. Og det hele bliver selvfølgelig lavet fra bunden. Først skal æblerne plukkes, så skylles, derefter skæres, kværnes og til sidst i presseren, der får den gyldne saft til at strømme ned i beholdere i litervis.

Andrea Pedersen, Thea Nielsen, Marie Søndergaard, Agnes Andersen og Julie Christensen er taget herned netop fordi, de kunne lave deres egen æblemost.

– Det er en sjov efterårsaktivitet, og vi prøvede det sidste år, så det ville vi gerne igen, uddyber Marie Søndergaard.

De har to kæmpe kurve fyldt med æbler. De har dog ikke plukket dem selv. På grund af et dårligt æbleår og mange deltagere, står æbletræerne total rippede. Herregården, der har over 200 historiske æblesorter, har dog helgarderet sig og sørget for at skaffe æbler, så de besøgende stadig får oplevelsen med at moste æbler.

– Det er jo meget moderne at have fokus på brugen af naturens råvarer, selvforsyning og mindre madspild, forklarer museumsinspektør Helle Kristensen, der er meget begejstret over de besøgendes interesse for at lave noget selv.

Selv synes hun, det er sjovt, hvordan en gammel herregård kan være så moderne og eftertragtet. Hun understreger, at det er vigtigt, at børnene selv kommer ud og mærker, hvor tunge kurvene med æbler er, hvor hårdt det kan være at presse den sidste dråbe ud, og ikke mindst glæden over at drikke noget, man selv har lavet.

Andrea Pedersen, Thea Nielsen, Marie Søndergaard, Agnes Andersen og Julie Christensen har prøvet det før og glæder sig til at tage most med hjem. Foto: Anne Myrup Pedersen
Her bliver æblerne kværnet på gammeldagsvis med håndsving. Foto: Anne Myrup Pedersen
Selvom æblerne er dyrket på gammeldags maner er det god skik lige at skylle dem. Foto: Anne Myrup Pedersen
Det kan være hårdt at presse så mange liter most, men smagen er besværet værd. Foto: Anne Myrup Pedersen
Orangeriet er fyldt dag efter dag. Nostalgi og selvforsyning er populært og moderne. Foto: Anne Myrup Pedersen
De mindste skal have kulturarven ind under huden, og det får det bedst ved at gøre det selv. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce