Annonce
Randers

Ældre skal lære udlændinge det danske sprog

Ensomheden kan ofte komme snigende med alderen. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Den socialøkonomiske virksomhed Elderlearn ønsker at sætte randrusianske ældre i stævne med udlændinge, der ønsker at lære dansk. På den måde får de ældre mere indhold i livet, mens de sprogstuderende kan pudse de danske gloser af.

Randers: "Pas på, ellers kører jeg dig fandme ned," udbrød en ældre herre med et fast greb om håndtaget på sin rollator, mens jeg stod og kiggede på hylderne i det lokale supermarked. Han kiggede lidt på mig, lidt på rollatoren, og så begyndte han at grine som for at forsikre mig om, at hverken mit liv eller mine skinneben var i fare.

- Det går da ikke, så får du bare taget kørekortet, sagde jeg.

- Nej nej, det er bare noget jeg siger til folk. Så bliver de jo ligesom nødt til at reagere, forklarede han.

Og det havde han jo unægteligt ret i. Vi snakkede kort om vind og vejr, og han fortalte, at han boede alene i nærheden og kom i supermarkedet dagligt. Ikke så meget for at handle. Mest for at køre folk ned med sin rollator, eller i hvert fald true med det.

- Ellers kan det godt blive lidt trist derhjemme, sagde han.

En ensom alderdom er en frygt, som mange har. Desværre er det en virkelighed, som over 50.000 danskere over 65 år oplever, og det kan gå ud over livskvaliteten, både mentalt, men også fysisk, hvor det kan komme til udtryk i kraft af forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme og stofskiftelidelser.

Derfor har de to iværksættere Andreas Reventlow og Nicklas Stenfeldt stiftet den socialøkonomiske virksomhed Elderlean, som med udgangspunkt i frivillighed går målrettet efter at bekæmpe ensomhed blandt ældre og samtidig hjælpe udlændinge med at blive bedre til dansk.

Annonce
Andreas Reventlow (tv.) og Nicklas Stenfeldt (th.) håber at kunne hjælpe ensomme ældre og udlændinge, der vil lære dansk, i det nye år. Pressefoto
Kilde: Statens Institut for Folkesundhed. Grafik: Emil Häggqvist

Sprogskole på plejehjem

Ideen opstod, da Andreas Reventlow i forbindelse med sociologi-studiet var på udveksling i Wien og skulle have forelæsninger på tysk. Han havde en måned til at løfte sit aftenskole-tysk op på et niveau, hvor han kunne være med i undervisningen.

Løsningen fandt han på et plejehjem i Tyskland, hvor der var masser af ældre, der manglede nogen at snakke med, og han samtidig kunne få lært sproget på, simpelthen ved at tale det. En løsning, som begge parter vandt på.

- Vi ved, at frivilligt arbejde kan være med til at afhjælpe ensomhed. Gennem vores projekt får de ældre glæde af, at det frivillige arbejde bliver bragt hjem til dem. Stort set ligegyldigt hvor svækket man er som ældre, kan man altid føre en samtale, siger Andreas Reventlow.

Elderlearn matcher sprogstuderende, der ønsker at lære dansk, med ældre, der ønsker at lave frivilligt arbejde og på den måde få mere indhold og formål i hverdagen.

- Vi spørger de ældre, om de har lyst til at hjælpe sprogstuderende og omvendt. På den måde føler begge parter, at de har hjulpet et andet menneske, og det er meget stærkt. Det gør en kæmpe forskel, forklarer Nicklas Stenfeldt.

Stort behov

Ensomhed kan ofte opstå med alderen, eksempelvis når man forlader arbejdsmarkedet, eller hvis man bliver skilt eller mister en ægtefælle. Dårlig mobilitet kan også påvirke det sociale liv i en sådan grad, at det kan være svært at holde fast i sine gamle relationer. Mere end hver tiende over 75 år siger, at de sjældent eller aldrig har kontakt med venner.

- Jeg var ude til et besøg for nyligt, hvor den ældre sagde, at vi lige skulle sige til, hvis han talte for lavt, for han var ikke så vant til at snakke med folk. Det er jo et meget konkret eksempel på, at nogen mennesker virkelig har brug for det her, siger Andreas Reventlow.

Han har gennem projektets levetid opdaget, at det kan give en ekstra værdi, at de besøgende kommer fra andre kulturer, og dermed ofte har en iver for at lære en masse om Danmark.

- Mange af de ældre oplever, at deres historier får en værdi igen, fordi nogen er nysgerrige på alt hvad der er dansk. Dagligdagsfortællinger om Danmark, der normalt ville være en kort historie, kan pludselig blive lang og spændende, fordi modtageren har en helt anden tilgang, forklarer han.

Randers i kikkerten

Elderlearn har i noget tid har et samarbejde med København, Frederiksberg, Ishøj og Høje-Taastrup kommuner, men satser hårdt på at brede konceptet ud i resten af landet fra årsskiftet. Og her er Randers især interessant for den relativt nye virksomhed.

- Vi vil meget gerne i dialog med Randers Kommune. Det er en af de kommuner, hvor befolkningstætheden er relativt høj, og det gør det nemmere at matche ældre og udlændinge. Vi har erfaret, at det betyder en del, at de frivillige bor forholdsvist tæt på hinanden, siger Nicklas Stenfeldt.

Både han og Andreas Reventlow understreger desuden, at der ikke er nogen krav om, at de ældre deltagende skal være ensomme. Det vigtigste er, at de ønsker at hjælpe et andet menneske.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Virksomhed er forberedt: Klar til at flytte produktion til England, hvis brexit-aftale falder

Alarm 112

Fire rumænere er anholdt for indbrud og indbrudsforsøg i seks politikredse

Annonce