Annonce
Randers

Øboere på Anholt nægter at tage til Randers for at blive vaccineret

Pfizer-vaccinen skal opbevares ved 80 grader kulde, hvilket gør transporteringen besværlig. Foto: Morten Pape
Først tre timer på en færge, derefter en togtur på to timer, til sidst et vaccinestik, og så turen tilbage igen. Sådan ser vaccineplanen ud for de ældre på Anholt. Det gør nu, at flere af øboerne vælger at takke nej til tilbuddet, fordi besværet og udgiften ved transporten er for stor.
Annonce

Henrik Gimbel er 80 år og bor på øen Anholt. Han er en af dem, der vælger at takke nej til vaccinen.

- Det er forbandet dyrt, eftersom vi har en dygtig læge her på Anholt, som sagtens kunne gøre det, siger Henrik Gimbel i Radio4 Morgen.

Det er ikke kun den lange transporttid, der er et problem. For at turen hænger sammen, er det nødvendigt for Henrik Gimbel at tage en overnatning i Randers.

- Det er forbundet med en overnatning og så kommer der almindelig forplejning oven i, det er hundedyrt ved siden af. Efter vaccineringen kan man få lov til at gå igen, og så 14 dage efter gentager det sig, siger Henrik Gimbel.

Henrik Gimbel er ikke den eneste, der oplever den lange tur som et problem. Der er i alt fem ældre borgere på Anholt, som har takket nej til vaccinen. Den samme tendens ses også på Tunø og Endelave, hvor ældre afviser vaccinen, da diverse skavanker gør rejsen uoverskuelig for dem.

På radiokanalen har man også talt med Dorte Winther, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer, der også mener, det er vigtigt, at regionerne transporterer vaccinerne hele vejen ud til øerne.

- Udfordringen er, at hvis man bor på en småø langt væk fra fastlandet, og muligvis er gået i isolation og modtager hjemmehjælp derhjemme, så skal du flytte dig til fastlandet. Det er grellest for borgerne, der skal fra Anholt til Randers, siger Dorte Winther.

Når Henrik Gimbel takker nej til vaccinen, er det ikke, fordi han er bekymret for at blive smittet på turen derover.

- Jeg vil egentligt gerne vaccineres, fordi det er tudedumt ikke at gøre det, siger Henrik Gimbel.

Når de i Radio 4 Morgen spørger ham, hvad der skal til, for at han vil tage vaccinen, er han ikke i tvivl:

-Helt på spidsen, så skulle de sende vaccinen over til vores læge, og så giver han os den.

Herunder kan du lytte til tirsdagens fulde indslag fra Radio4 Morgen, hvor den 80-årige øboer fra Anholt, Henrik Gimbel, og formanden for Sammenslutningen af Danske Småøer medvirker:

Ole Thomsen, koncerndirektør i Region Midtjylland, medvirkede senere samme dag i Radio4 Morgen, hvor han fortæller, hvilke overvejelser regionen gør sig for at løse øboernes vaccine-problem:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Reportage og reaktion fra basket-braget i Aarhus: Tre minutter afgjorde topopgøret

Annonce