Annonce
Randers

Ønsker for 100 millioner og 25 millioner at give ud - politikerne skal vælge mellem børn, ældre og infrastruktur

Politikerne i Randers vil gerne bruge flere penge på ansatte i daginstitutionerne. Men der er også mange andre ting på ønskesedlen forud for budgetforhandlingerne. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix)
Ønskesedlen er lang, men politikerne i Randers har kun få penge at fordele, når de går i gang med at forhandle budgettet for 2022 på plads. Det kan betyde besparelser, hvis politikerne gerne vil prioritere nye ting. Lige nu kan du komme med forslag til, hvordan de kommunale skattekroner skal bruges.

Randers: 25,5 millioner kroner.

Det beløb kan politikerne i Randers bruge til lige hvad de vil i 2022. Resten af de skattekroner, randrusianerne leverer til næste år, er allerede disponeret, hvis man ser på det budgetforslag, som forvaltningen har præsenteret for 2022 og de tre efterfølgende år.

Hvis politikerne for eksempel vælger at gennemføre minimumsnormeringer allerede fra 2023, som byrådet tidligere har besluttet, så skal kommunen bruge 8,7 millioner kroner ekstra ud over, hvad der er afsat til børnepasning i budgetforslaget. Dermed er der allerede taget en stor bid af de 25,5 millioner kroner.

Annonce

Radikale Mogens Nyholm mener dog, at de 8,7 millioner kroner burde have været en del af budgetforslaget, fordi radikale sammen med SF, konservative og Socialdemokratiet tidligere på året gav hinanden håndslag på, at Randers skal gå foran og sikre endnu bedre normeringer i daginstitutionerne, end folketings-politikerne har bevilget.

I forvejen har et flertal på Christiansborg sidste år besluttet at tilføre flere penge til kommunerne, øremærket til at sikre minimum én pædagogisk medarbejder til tre børn i vuggestuen og én til seks børn i børnehaven senest 1. januar 2024.

I Randers vil de fire partier indføre minimumsnormeringerne allerede fra 1. januar 2023, og desuden have fokus på, at det rent faktisk sker i hver enkelt institution samtidig med, at andelen af uddannet personale øges.

- Hvis vi kan skaffe pædagoger, siger Mogens Nyholm.

Sådan laves budgettet

Forvaltningen præsenterer altid et forslag til budget, som spænder over fire år, basisbudgettet.

Frem til 16. september kan borgere komme med forslag og kommentarer til det administrative budgetforslag.

Et basisbudget tager afsæt i det budget, der blev vedtaget sidste år plus de økonomiske konsekvenser af beslutninger, der er truffet på byrådsmøder i løbet af det seneste år, og som rækker ind i årene efter. Konsekvenserne af økonomiaftalen mellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen er også indregnet i basisbudgettet. Samtidig har forvaltningen til opgave, at udforme et basisbudget i økonomisk balance.

Det er et forslag til et budget med afsæt i de beslutninger og de vilkår, der allerede eksisterer.

Det er et krav, at budgettet behandles to gange i byrådet. Ved den første behandling drøfter byrådet budgetforslaget.

Ved 2. behandlingen drøfter byrådet budgetforslaget samt eventuelle ændringsforslag.

Imellem 1. og 2. behandling af budgettet pågår der politiske forhandlinger om ændringsforslag til basisbudgettet. Resultatet af forhandlingerne er en politisk budgetaftale.

På baggrund af den politiske aftale tilretter forvaltningen budgettet.

Det tilrettede budget bliver 2. behandlet af byrådet og herefter er det vedtaget, og dét, der er gældende.

Lige nu er forslaget til budget i høring hos borgerne, og samtidig er politikerne i gang med at forberede sig på forhandlinger om, hvordan økonomien skal se ud til næste år. For én ting er, at man fremskriver driftsudgifter, planlagte projekter og forventet indkomst fra staten.

Noget andet er, om politikerne vil spare nogle steder for at skaffe penge til ting, de gerne vil have gennemført.

Mogens Nyholm peger på, at udgangspunktet for at lægge et budget for Randers Kommune er bedre, end det tidligere har været.

- I det mindste er vi ikke i minus, allerede inden vi begynder, det har vi jo før prøvet, siger han om tallene.

Pengene skal findes

Til gengæld er der ønsker for knap 100 millioner kroner, og så rækker 25,5 millioner ikke langt, heller ikke selv om kommunen måske har mulighed for at låne nogle ekstra millioner.

- Hvis vi vil mere end de 25 millioner kroner rækker til, så skal pengene jo findes andre steder, siger gruppeformand Steen Bundgaard (S).

Han oplyser, at Socialdemokratiet endnu ikke har lagt sig fast på, hvad partiet vil lægge vægt på i budgetforhandlingerne.

Ud over mere personale i daginstitutionerne, så er listen over ønsker lang - og koster meget mere end de 25,5 millioner kroner, politikerne som udgangspunkt kan bruge.

For eksempel er opsparing til klimabroen vigtig for en del politikere. Opsparingen til klimabroen har i flere år været på to millioner kroner om året, og stiger i følge budgetforslaget med samme beløb pr. år. Opsparingen udgør 13 millioner kroner i 2022 stigende til 19 millioner i 2025.

Ringboulevardens forlængelse og en opgradering af Højsletvej er blot nogle af de store og små infrastrukturprojekter, der også har brug for finansiering.

Dansk Folkeparti har allerede meldt ud, at partiet ved budgetforhandlingerne vil kæmpe for, at der skal forbedringer på Højsletvej hurtigst muligt.

Annonce

Farvel til tilbud?

Familieiværksætterne, der er et tilbud til førstegangsforældre, klippekorts-ordningen til ældre, ekstra bevillinger til Huset Nyvang og rengøring hver anden i stedet for hver tredje uge hos pensionister er nogle af de ting, politikerne enten skal beslutte sig for at nedlægge/nedjustere - eller bevilge ekstra penge til.

Blandt de mange andre ting, politikerne skal vælge, om de vil bevilge penge til i 2022, er:

- Fortsat tilskud på 700.000 kroner årligt til Randers Stadsarkiv.

- 35 millioner kroner årligt ekstra til socialområdet - til finansiering af blandt andet særligt dyre enkeltsager samt børnehandicap.

- En bevilling på 15 millioner kroner til renovering af de selvejende haller.

- En million kroner i tilskud til renovering af Håndværksmuseet.

I alt har udvalgene ønsker for 96 millioner kroner, og dertil kommer som nævnt en række tilbud og serviceydelser, som forsvinder, hvis der ikke gives nye bevillinger i 2022.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Den hårdtslående skønhedsdronning fra Randers fylder 50

Randers FC For abonnenter

Seneste trupnyt: Randers FC-anfører glipper pokalopgør mod barndomsklub - Graves ude af topopgør

Miljø

Risiko for usynlig gift i drikkevandet: Syddjurs vil undersøge 37 private brønde og boringer ved Tirstrup

Randers

Lone Andersen forlader Randers Statsskole - har fået nyt job

Alarm 112

Har brændt siden i morges: Alle brandfolk på Djursland kæmper med brand hos trævirksomhed

Randers For abonnenter

Smitten i Randers-forstad tredoblet siden fredag - også i kommunen er der vækst i coronasmitte: Sådan skal du forholde dig til tallene

Erhverv

Så er retssagen i gang: Bonusser kan have udløst ulovligt salg af flybrændstof til syrisk borgerkrig

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Forsvarsministeriet kendte til forurening og trussel mod grundvand: Ordførere kritiserer manglende orientering

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Kultur

’Pretty Woman – The musical’ kommer til Værket i efteråret 2022

Navne For abonnenter

'Brødrene' har løst et utal af opgaver under og over jorden - blandt andet pipelinen med øl til Storegade

Leder

Der skal otte nye i Randers Byråd. Mindst. Sådan kan din stemme skabe den nødvendige fornyelse og stoppe den dumme fnidderfnadder.

Annonce