Annonce
Debat

Østdanmark skal kæmpe for ny havvindpark i Kattegat

Læserbrev: Det var alletiders nyhed, da Folketinget i juni 2020 vedtog en ny stor havvindmøllepark ud for Hesselø i Kattegat. En sådan ny havvindmøllepark er ny grøn strøm og tusinder af nye jobs til Østdanmark.

Men et år senere har Energistyrelsen sat udbuddet af Hesselø-parken på pause. De foreløbige havbundsundersøgelser har vist en blød lerbund i dele af det område, der er udpeget til parken. Teknikken skal selvfølgelig være i orden. Men Østdanmark skal kæmpe for, at Folketinget får afsøgt alle løsninger, der kan realisere en Kattegat-park.

Det handler om et Danmark i balance. Lige nu truer de næste års massive udbygning af havvinden at drible uden om Østdanmark – og i stedet ske primært i Nordsøen og ved Bornholm. Det vil trække Danmark skævt og skade erhvervsudviklingen, som er afhængig af adgangen til energi. Politikere skal sørge for den balance.

Annonce

Der er stærke argumenter for en havvindmøllepark i Kattegat.

Energistyrelsen har påvist, at Hesselø var et godt bud på placering. Den konflikter ikke med vigtige fugleområder eller natur og miljø i øvrigt. Den ville kunne skydes hurtigere i gang end de store energiøer. Og så åbner den for masser af nye jobs i Østdanmark. Anholt Havvindmøllepark gav op til 8000 jobs i anlægsfasen – og den nye Hesselø-park er mere end dobbelt så stor.

Grenaa Havn står som professionel vindmøllehavn klar. Vi har anerkendt ekspertise og erfaring som base- og servicecenter for vindmølleprojekter fra etableringen af Anholt Havmøllepark. Havnen har derfor allerede plads, udstyr og et erfarent mandskab. For Østdanmark vil det være en klar gevinst at fastholde denne ekspertise som en styrkeposition, som regionen kan bygge ovenpå til gavn for ny vækst og jobs.

De næste uger kan være afgørende for Hesselø-parken. Derfor gælder det om for Østdanmark at mobilisere alle kræfter i kampen for en park i Kattegat. Folketinget skal sørge for at afsøge alle alternative placeringer ved Hesselø i Kattegat. De bør have forrang frem for yderligere udbygning ved Kriegers Flak, Nordsøen og Bornholm. Folketinget skal også undersøge nye innovative løsninger, som for eksempel kan løse udfordringen med blød havbund. Pointen er: Østdanmark skal kæmpe for en park i Kattegat – for arbejdspladser i midten af Danmark og et Danmark i balance.

Der er stærke argumenter for en havvindmøllepark i Kattegat.

Annonce
Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Opdateret: Broslagsmål endte med at skille Kjærsgaard fra de konservative - dermed er det også et farvel til vigtige poster

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Sundhedsministeren er smittet med corona

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Erhverv

Jeanne glæder sig til at hente sit nyeste køb hjem fra grænsen: En lyserød truckerdrøm er gået i opfyldelse

Randers

Flytning af lyntestcenter i Randers skaber jubel blandt podere: Rykker ind i varmen på Falckstationen

Boligsalget slår sidste år flere uger inden årsskiftet

Randers

Politisk julebombe: Christina Kjærsgaard forlader Konservative og bliver byrådsmedlem for Østbroen

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Julemænd på motorcykler mødt af smil og vink: Se videoen af de festlige fyre, som spredte glæde og larm på regionshospitalet

Annonce