Annonce
Østjylland

Østjysk overblik: Udligningsreform rammer kommuner i Østjylland helt forskelligt

- Med meldingen om, at det er okay at sætte skatten op, kommer vi til at gøre det, siger Skanderborgs borgmester, Frands Fischer (S).
Først skulle Favrskov af med 40 millioner kroner. Nu slipper kommunen med det halve. Syddjurs Kommune står til at få dobbelt så meget som i første omgang.

ØSTJYLLAND: Det var noget af en mavepuster til borgmestrene i Skanderborg og Favrskov, da regeringen i januar præsenterede sit forslag til en udligningsreform, der tager penge fra de rigeste kommuner og giver til de fattigste kommuner.

Men at Skanderborg skulle være så rig en kommune, at den måtte af med næsten 55 millioner kroner, det forstod borgmester Frands Fischer (S) ikke.

Nu har regeringen så indgået et forlig om en udligningsreform med Venstre, radikale, SF og Alternativet. Forliget betyder, at Skanderborg Kommune ”slipper” med at skulle af med 42,8 millioner kroner.

Samtidig får Skanderborg – og alle andre kommuner, der skal af med penge – lov til at sætte skatten op uden straf.

Og det forventer Frands Fischer, at byrådet i Skanderborg kommer til at gøre.

- Med meldingen om, at det er okay at sætte skatten op, kommer vi til at gøre det. Men det kan ikke undgå at få konsekvenser. Vi er en kommune i vækst, vi vil gerne ansætte flere, men nu bliver det ikke på det niveau, vi håbede, siger Frands Fischer, der helt fundamentalt ikke forstår, at en kommune med en pænt høj skatteprocent på 25,7 skal betale penge til kommuner med lavere skatteprocent.

Favrskov Kommune

I regeringens første udspil skulle Favrskov Kommune af med 40,6 millioner kroner. I forligs-udgaven af udligningsreformen er beløbet halveret.

20 millioner kroner skal Favrskov nu aflevere til mindre bemidlede kommuner. Det glæder kommunens borgmester, Nils Borring (S). Men glæden er behersket.

- Det går den rigtige vej, men ikke helt den rigtige vej, når vi stadig er i minus. Jeg er ikke tilfreds med andet end plus, siger Nils Borring, der er utilfreds med matematikken bag udligningen mellem kommunerne.

- For så god er vores økonomi heller ikke. Det kan da godt være, at vi har udvist rettidig omhu, og at vi har en god kassebeholdning. Men vi har hele tiden sagt, at vi har landets næstlaveste finansieringsgrundlag – altså de penge, vi har at drive skoler og alt andet for. Og derfor har vi sammen med andre østjyske kommuner gjort vores til at presse på for at få udligningsreformen i den rigtige retning, siger Nils Borring.

Annonce

Syddjurs Kommune

En af de østjyske kommuner, der får penge ud af udligningsreformen er Syddjurs Kommune. Og Syddjurs Kommune står nu til at få tilført mere end dobbelt så mange penge.

Regeringens udspil gav Syddjurs Kommune 21,2 millioner kroner. Forliget siger 50,2 millioner kroner. Altså 29 millioner kroner mere til Syddjurs, end kommunen stod til at få i første omgang.

Og pengene falder på et tørt sted i en kommune, der netop måtte vedtage et revideret budget, fordi dette års økonomi var så anstrengt, at der var risiko for, at Syddjurs Kommune blev sat under administration af Indenrigsministeriet.

- Det er en positiv overraskelse, for vi har haft rigtigt svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Vi er bundet af, at vi har sociale- og beskæftigelsessager, som koster dyrt, men som vi skal betale. Det var derfor vi kom ud med et underskud så stort, så vi måtte genåbne budgettet, siger Ole Bollesen (S), borgmester i Syddjurs Kommune.

- Det går den rigtige vej, men ikke helt den rigtige vej, når vi stadig er i minus, siger Favrskov-borgmester Nils Borring (S).
Annonce

Norddjurs Kommune

Norddjurs Kommune har også sit at slås med rent økonomisk. Men kommunen får ikke nær så meget ud af udligningsreformen som Syddjurs Kommune. I regeringens udspil stod Norddjurs Kommune til 52,2 millioner kroner. Med forliget er tallet steget til 56,7 millioner kroner.

Alligevel er Jan Petersen (S), borgmester Norddjurs Kommune, ikke utilfreds.

- Det er tilfredsstillende, at forliget er en smule bedre end regeringsudspillet, som jeg kaldte et godt grundlag, da det kom. Det bygger grundlæggende på den målsætning, at landet skal være i bedre balance. Landkommuner, tyndt befolkede kommuner og kommuner med en befolkning med brug for velfærdssamfundet får et bedre finansielt grundlag, og det kan jeg kun være tilfreds med, siger Jan Petersen, der glæder sig over, at forliget er så bredt.

- For det gør det langtidsholdbart, siger Jan Petersen.

- Det er en positiv overraskelse, for vi har haft rigtigt svært ved at få økonomien til at hænge sammen, siger Ole Bollesen, borgmester i Syddjurs Kommune. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Odder Kommune

Det er en aftale, der vækker glæde på borgmesterkontoret i Odder.

- Der er jo en verden til forskel på at være 10,5 millioner bagud, når man skal til at lægge budget fremfor det endelige resultat på 0, siger borgmester Uffe Jensen (V).

I regeringens udspil i januar var der nemlig lagt op til, at Odder Kommune skulle af med 10,5 millioner kroner oven i de 55 millioner kroner kommunen allerede bidrager med.

Et udspil, der fik borgmesteren til at stille dårligere service og højere skat i udsigt.

Udsigten er heldigvis blevet lysere med tirsdagens politiske aftale, omend der stadig er et par grå skyer over Odder.

- Vi har jo stadig en udfordring med mange børn og ældre, som for Odder Kommune svarer til seks millioner kroner ekstra i udgifter. De penge skal vi gerne have dækket i den aftale, der nu skal laves mellem regeringen og KL, siger Uffe Jensen.

- Landkommuner, tyndt befolkede kommuner og kommuner med en befolkning med brug for velfærdssamfundet får et bedre finansielt grundlag, og det kan jeg kun være tilfreds med, siger Jan Petersen, borgmester i Norddjurs Kommune.
Odders borgmester Uffe Jensen (S) havde bebudet, at der skulle spares på kernevelfærd og kigges på skatten. Nu ser det ud til, at han kan undgå at sætte en skattestigning i spil.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce