Annonce
Danmark

Øver øksekast og knivkampe: Nordfront vil overtage magten

Nordfront er en nazistisk gruppe, der stammer fra Sverige, og som de seneste år har gjort sit indtog i blandt andet Danmark, hvor medlemmerne kæmper for at skabe et "racerent" Norden. Foto: Ritzau/Scanpix
Selv om Nordfront kun består af en lille gruppe danskere, må du ikke lade dig narre: Det er en farlig gruppe, som vil gøre alt for at sikre et ”racerent” Norden. Myndighederne frygter et angreb som Breiviks og har sat alt ind på at forebygge, at det går så galt.
Annonce

Bevægelse: Efter næsten to årtier, hvor nazismen har ligget i dvale, er den igen begyndt at vise tænder i Danmark.

Oftere og oftere bliver byer plastret til med plakater, der hylder Hitler. Nazister med hagekorsmalede bannere indtager skolegårde og brøler højreekstremistiske holdninger i megafoner. Davidsstjerner bliver klistret på jøders private hjem. Og listen fortsætter.

Den nazistiske bevægelse Nordfront tager selv ansvaret for størstedelen af de nazistiske handlinger - og er af politiet mistænkt for de fleste andre. Det er da også to medlemmer af netop Nordfront, der i disse dage sidder på anklagebænken i Randers, hvor de er tiltalt for at have overhældt 84 jødiske gravsten med maling.

Men hvem er folkene bag Nordfront egentlig, og hvad vil de? Er de en trussel mod vores samfund – eller mod enkelte individer? Det kan du blive klogere på herunder.

Annonce

Had mod jøder

Nordfront er en ny gruppe, der også omtaler sig selv som ”Den Nordiske Modstandsbevægelse”. Den er opstået i Sverige, og har siden bredt sig til Danmark, Norge og Finland.

- Det er en stærkt hierarkisk og autoritær bevægelse, som kan sammenlignes med bandemiljøet. For at blive medlem skal man bevise, at man er villig til at ofre sig for sagen, som handler om at skabe et ”racerent” Norden, har Chris Holmsted Larsen, der er chefkonsulent ved Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme, tidligere udtalt til Randers Amtsavis.

Bevægelsen selv kalder sine medlemmer ”nationalsocialister” og vil ikke anerkende ordet nazist, men det er ikke desto mindre den rette betegnelse at bruge, mener Chris Holmsted Larsen.


Det er nazisme på en måde, vi ikke har set i mange år. De er meget fundamentalistiske, og kan langt hen ad vejen sammenlignes med ekstremistiske islamistiske grupper.

Chris Holmsted Larsen, chefkonsulent, Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme


Om der er tale om ”nynazister” eller ” traditionelle nazister” kan derimod diskuteres. Chefkonsulenten, der forsker i højreekstremisme, mener dog, at Nordfront primært dyrker det gamle nazistiske menneskesyn, der blandt andet indebærer et indædt had til jøder samt en holdning om, at nordiske kvinder bør gå hjemme og føde en masse børn for at udbrede den ariske race.

Annonce

En farlig gruppe

Nordfront vil ikke selv ud med antallet af danske medlemmer, men Chris Holmsted Larsen vurderer, at der i Danmark sandsynligvis er færre end 50 medlemmer. Andre eksperter mener, at antallet må ligge omkring 100. Under alle omstændigheder er det ikke nogen stor gruppe - men det er en farlig gruppe.

I sin seneste vurdering af terrortruslen har PET øget trusselsvurderingen af højreekstremistiske grupper som Nordfront, og det er der ifølge Holmsted god grund til.

- Det er nazisme på en måde, vi ikke har set i mange år. De er meget fundamentalistiske, og kan langt hen ad vejen sammenlignes med ekstremistiske islamistiske grupper, forklarer han.

- Nordfront har én klar masterplan, der handler om at afskaffe demokratiet og overtage magten – og de vil bruge alle nødvendige midler for at nå deres mål, fastslår han.

Chris Holmsted Larsen fortæller, at Nordfront har én klar masterplan: At afskaffe demokratiet og overtage magten. Foto: Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme

Når man bliver medlem af Nordfront, er det et krav, at man lærer at kaste med økser, slås med kniv og betjene våben. Alt sammen med det ene formål at forberede sig på den revolution, Nordfront drømmer om.

Chris Holmsted Larsen understreger, at Nordfront endnu er så lille en gruppe, at den ikke aktuelt udgør en trussel mod demokratiet. Til gengæld udgør den en reel trussel mod minoritetsgrupper og dem, der åbent omfavner mangfoldighed.

- Vi så, hvad Anders Behring Breivik var i stand til i Norge, og det er terrorangreb som hans, der i disse år er den største trussel. Vi har flere eksempler på unge højreekstremistiske nordiske mænd, der forsøger at overgå Breiviks angreb. Heldigvis er det endnu ikke lykkedes - blandt andet takket være gode efterretningstjenester. Men det er en konstant trussel, vi som land må forholde os til, siger han.

Annonce

En fortid med mord

En trussel fra højreekstremister er ikke ny for vores samfund. Siden anden verdenskrig har nazismen bølget frem og tilbage.

- I de første årtier efter krigen er nazismen på et absolut minimum. Der er ingen opbakning til nazisterne, formentlig på grund af en stærk kollektiv erindring om holocaust og besættelsen, fortæller Chris Holmsted Larsen og fortsætter:

- Nazismen forsvinder dog ikke, men overlever i små lommer, hvor nazistiske krigsveteraner mødes og i det skjulte dyrker nazismen.

I 1970’erne får nazismen en opblomstring i form af en gruppe unge nynazister, der forsøger at genrejse nazismen som en politisk bevægelse.

De aktiviteter vokser ind i 1980’erne og kulminerer i 1990’erne, hvor de danske nazister forsøger at blive en gadebevægelse.

- I de år går nazismen ud på at handle her og nu. Man vil sparke den nazistiske revolution i gang i gaderne med vold, mord og terrorhandlinger, forklarer chefkonsulenten og tilføjer:

- Den taktik er dog ingen succes for nazisterne, og mange af dem ryger bag tremmer.

Med 00’erne følger igen en årrække med mere tilbagetrukne aktiviteter, og sådan fortsætter det faktisk, indtil Nordfront i 2017 for alvor begynder at etablere sig i Danmark.

- Nordfronts koncept er det modsatte af 90’ernes spontanitet. Hos Nordfront handler det om stille og roligt at opbygge en revolutionær bevægelse ved at hverve medlemmer, træne og nøje planlægge overtagelsen af samfundet, forklarer han.

Annonce

Stor modstand i Danmark

Fælles for alle årtierne er, at nazismen i Danmark altid har været en relativt lille bevægelse.

- Der er påfaldende stor forskel sammenlignet med Sverige, der har en meget større nazistisk bevægelse, konstaterer Chris Holmsted Larsen og uddyber:

- Det kan der være flere forklaringer på. Først og fremmest at Danmark har oplevet besættelsen. Men også, at nazisme grundlæggende opfattes som noget tysk, og Danmark historisk har en vis fjendtlighed over for Tyskland, fordi det er et land, vi har tabt flere krige til. Derudover formåede de svenske nazister under krigen at holde sig inden for lovens rammer, og dermed kom de mere uskadte ind i efterkrigstiden.

Selv om de danske nazister ikke udgør nogen stor gruppe, er det næppe en gruppe, der vil forsvinde.

- Kunsten er at holde dem på et niveau, hvor de ikke udgør en trussel mod demokratiet eller de samfundsgrupper de har udset sig som fjender, fastslår Holmsted.

Derfor er der i Danmark afsat betydelige ressourcer til forebyggelse. Blandt andet har man oprettet Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme med det formål at udbrede viden til lærere, ssp-medarbejdere og andre, der kan videreformidle informationen til de unge.

- Den mest ideelle forebyggelse er at klæde de unge på til selv at kunne gennemskue propaganda og de ekstremistiske miljøer, så vores demokratiske modstandskraft styrkes, fastslår han.

Avisen Danmark har forsøgt at få en kommentar fra Nordfront, men Nordfront er ikke vendt tilbage.

Fredag morgen satte Radio4 fokus på retssagen og talte i den forbindelse med Axel Præstmark, chefredaktør på Randers Amtsavis. Lyt med herunder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce