Et markant firma i dansk busdrift, De Grønne Busser med base i Hinnerup og i Hammel, har langfredag den 15. april bestået i 100 år.
Som Kim Nielsen, der er tredje generation i firmaet og fremover eneindehaver, bemærker:
- Et jubilæum, som ikke mange i busbranchen har oplevet, og endnu færre vil opleve i fremtiden.
I forbindelse med 100-års jubilæet går en bror til Kim Nielsen, Per Nielsen, på pension.
Det var brødrenes farfar, Johannes Nielsen, der i april 1922 etablerede De Grønne Busser med ruter fra Vitten til Randers og fra Vitten til Aarhus.
Firmadomicilet var oprindelig beliggende i Tinning, derefter blev det Vitten og senere igen Skjød.
Tilbage i 1922 blev der kørt til Randers tirsdag, torsdag og lørdag. Til Aarhus mandag, onsdag og fredag. I alle tilfælde med én daglig afgang, kørt af en 12 personers Ford.
Ruten til Randers blev solgt i 1930, senere generhvervet i 1958, men lukket i 1981.
Ser man på De Grønne Bussers historie, er det i det hele taget et gennemgående træk, at man ved de licititationer, der nu holdes med regelmæssige mellemrum, enten vinder eller taber ruter.
Legenden Vagn Nielsen
I 1953 overtages De Grønne Busser af Johannes Nielsens yngste søn, Vagn Nielsen, og har man fulgt blot lidt med i dansk busdrifts historie, vil man vide, at navnet Vagn Nielsen, gerne med tilføjelsen Skjød efter hjembyen, blev noget af en legende.
Vagn Nielsen var således formand for landsforeningen Danske Bilruter i årene 1969-78, og han udnævntes efterfølgende til foreningens æresmedlem.
Vagn Nielsen døde i juni 2019 og spøgte med, at han i en høj alder var blevet udnævnt til alt-mulig-mand i busfirmaet.
I Vagn Nielsens tid som indehaver blev der opført et nyt garageanlæg i Skjød, og et garageanlæg blev etableret i Hinnerup, hvor De Grønne Busser i dag har hjemsted.
Ved 50-års jubilæum i 1972 var der seks busser og otte chauffører i busfirmaet.
Stod udenfor
I 1981 blev de amtslige trafikselskaber dannet, da mange ruter ikke kunne overleve, og der skulle tegnes kontrakter. De Grønne Busser valgte som det eneste at holde sig uden for. Senere indgik man dog i samarbejdet.
I 1993 var De Grønne Busser med, da X-bus ruten Randers-Hadsten-Hammel-Silkeborg med forbindelse til Esbjerg blev etableret, og i 1995 flyttede administrationen fra Skjød til Hinnerup.
I 1998 vandt De Grønne Busser flere ruter i kontrakter med det daværende Aarhus Amt.
Men - der var en vis omkostning: Aarhus Amt forlangte nemlig, at alle busser skulle males blå.
- Farven kunne de tage fra os, men ikke navnet, hedder det lakonisk i busfirmaets historiske redegørelse.
Og i Silkeborg og Hinnerup kommuner måtte busserne gerne fortsat være grønne.
Combus-skandalen i 1999
Historien om De Grønne Busser er også danmarkshistorie. For i 1999 tabte man tre ruter til det statsejede Combus - tidligere DSBs rutebiler - og måtte sige farvel til en stribe medarbejdere.
Farven kunne de tage fra os, men ikke navnet.
Senere blev Combus solgt til Arriva, dengang et engelsk selskab, og trafikminister Sonja Mikkelsen (S) fik tilnavnet "Kludre-Mikkelsen", fordi staten tabte 500 millioner kroner på den handel.
- Og vi kunne som tabere af ruterne og skatteydere bare se til, som Kim Nielsen bemærker.
Ved 75-års jubilæet i 1997 havde De Grønne Busser 28 busser og 38 fastansatte chauffører.
Året 2021 blev ubehageligt for De Grønne Busser, der tabte licitationen på de stærkt benyttede ruter 118 og 918 X, Randers-Aarhus. Det betød farvel til 38 medarbejdere.
Aktuelle ruter
Men De Grønne Busser er stadig med. Aktuelt betjener firmaet følgende ruter:
114 Faarvang-Hammel-Aarhus, 115 Laurbjerg-Hadsten/Favrskov Gymnasium, 116U Galten-Skovby-Harlev-Tilst Gymnasium, 200 Hinnerup-Aarhus, 211 Allingåbro-Assentoft- Randers Busterminal, nemlig som en dubleringsbus om morgenen for Arriva, 211U Paderup Gymnasium-Assentoft-Ørsted- Udbyhøj Syd, og 221U Paderup Gymnasium-Assentoft- Auning-Ryomgård.
Der køres ud fra både Hammel og Hinnerup.
Kim Nielsen, De Grønne BusserOg vi kunne som tabere af ruterne og skatteydere bare se til.
Der er i dag godt en snes busser, 16 faste chauffører og lige så mange afløsere. En garagemand og en mekaniker sørger for, at materiellet er i orden.
Med skal også, at De Grønne Busser tre gange er kåret som Midttrafiks bedste busselskab hvad angår tilfredshed med kørsel og service.
I forbindelse med jubilæet er fremstillet et jubilæumsskrift, hvori brødrene Per og Kim Nielsen konstaterer, at De Grønne Busser stadig er en fornuftig forretning, og at man i øjeblikket sonderer markedet efter nye udbud og eventuelle andre muligheder inden for branchen.
I skriftet er der også mange tidstypiske fotografier, blandt andet af skiftende bustyper.