Annonce
Østjylland

100 år med Landsforeningen af Menighedsråd

Inge Lise Pedersen har skrevet jubilæumsbogen. Privatfoto
Tidligere formand har skrevet en bog om den jubilerende forening, men overser vigtige personer fra Viborg.
Annonce

Her i 2020 er det 100 år siden, Landsforeningen af Menighedsråd blev dannet, omend dengang under et andet navn.

I samme forbindelse har den tidligere formand Inge Lise Pedersen, selv årgang 1939 og formand i årene 2006 til 2015, skrevet en bog med titlen "Rådene der forandrede folkekirken", hvor man får en historisk redegørelse, begyndende med den lov om menighedsråd, som I.C. Christensen (V) fik indført helt tilbage i 1903.

I sit forord skriver Inge Lise Pedersen, at bogen er præget af, at hun ikke selv er en neutral iagttager, men, som hun skriver, "selv har deltaget i spillet".

Man kunne også godt få den mistanke, at forfatteren synes bedre om en bestemt kirkeminister, nemlig Bodil Koch (S), som omtales hele 13 gange, end om en Tove Fergo (V). Sidstnævnte får en mindre pæn karakteristik, og hendes embedsperiode er tilmed anført forkert. Tove Fergo var kirkeminister fra 2001 til 2005, ikke fra 2002.

I bogen anfører Inge Lise Pedersen, at nok regnes sognepræst S. Th. Balslev for grundlæggeren af  foreningen, men hun gør gældende, at sognepræst Peder Severinsen spillede en mindst lige så aktiv rolle. Sidstnævnte redigerede da også foreningens blad fra 1922 og frem til sin død i 1939.

I bogens kapitler orienteres man om de begivenheder, der gennem årene udspillede sig omkring den forening, som i nogle år hed Landsforeningen af Menighedsråd og Menighedsrådsmedlemmer. I 1927 blev navnet forkortet til Landsforeningen af Menighedsråd. Navnet blev igen ændret i 1961 til Landsforeningen af Menighedsrådsmedlemmer og har siden 2005 været det aktuelle. Det oplyses i øvrigt, at 99 procent af alle menighedsråd i Danmark er medlemmer.

Annonce

Minus aftryk fra Viborg

Jubilæumsbogen ville have vundet ved at indeholde navnene på formændene gennem 100 år.

Så ville også to markante aftryk fra Viborg - i hvert fald på en måde - have fundet vej.

Birthe Lund var foreningens første formand. Arkivfoto: Jens Frandsen

For den enes vedkommende, den i dag 89-årige Birthe Lund, ville der endda være tale om den første kvindelige formand overhovedet, da hun blev formand i 1994 og bestred posten frem til 2001. Men hun omtales overhovedet ikke. Birthe Lund har hjemme i Kirkeligt Centrum.

Omtalt bliver ej heller Orla Ervolder, i dag 88 år. Han var ganske vist kun formand i et enkelt år. Men blev det på en baggrund, som ikke synes at have behaget bogens forfatter.

Baggrunden kan der sættes ét bestemt navn på - Erik Davidsen. Han karakteriseres af en tidligere formand som "meget socialdemokratisk, grov og brovtende", og Inge Lise Pedersen nævner da også, at der på et tidspunkt måtte indføres en "lex Davidsen", af hvilken det fremgik, at formandens beretning ikke var bestyrelsens, men alene formandens egen opfattelse. Begrundelsen var, at Erik Davidsen i 1975 havde fremsat nogle meget grove personlige beskyldninger i sin formandsberetning.

Davidsen var meget politisk engageret og opfordrede alle til at stemme på socialdemokratiske kandidater ved menighedsrådsvalgene. Bogen rummer da også en herlig Erik Werner-tegning, hvor man ser Davidsen stå foran et par ben med nagler - klart nok Jesus på korset - og spørgende opad: "Er du socialdemokrat - ja eller nej"?

Annonce

Davidsens exit

Erik Davidsens årelange tid som landsformand sluttede brat i 1983, da han på et landsmøde på Nyborg Strand igen fremturede.

Orla Ervolder var formand et enkelt år på en særlig baggrund. Arkivfoto: Morten Pedersen

Orla Ervolder fra Viborg husker tydeligt, hvordan Davidsen tre gange blev bedt om at "rette ind".

- Det ville han ikke, og i stedet blev der dannet et flertal, også bestående af grundtvigianere, der pegede på mig som formand, fortæller Ervolder, der selv kommer fra Indre Mission.

Blandt dem, der var med til at vælte Davidsen og vælge Ervolder, var nu afdøde S.P. Kjær, Randers, som dengang var formand for Kristrup Menighedsråd og grundtvigianer.

Det blev kun til et enkelt formandsår for Ervolder:

- Grundtvigianerne kunne ikke leve med, at der sad en missionsmand som formand, konstaterer Ervolder nøgternt.

Han blev afløst af Henning Rasmussen, ikke at forveksle med politikeren af samme navn, som stillede den betingelse for at lade sig vælge, at Orla Ervolder ville forblive medlem af forretningsudvalget, og det var han i de følgende fire år.


Grundtvigianerne kunne ikke leve med, at der sad en missionsmand som formand.

Orla Ervolder


Jubilæumsbogen har bestemt sine kvaliteter. Men ved genoptryk må der læses korrektur, fordi tegnsætningen er nærmest ikke-eksisterende, og der er konkrete fejl, som bør rettes.

Inge Lise Pedersen var i en årrække ansat på Institut for Dialektforskning ved Københavns Universitet.

Bogen er udkommet på forlaget Eksistensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fra kulkælderen til topscorer-bejler: Mentaltræner bag Vitos vilde forandring

Randers

August i Randers spækket med kultur

Annonce