Annonce
Randers

1000 ejendomme skal tjekkes i Vorup: Der er pøller og toiletpapir i regnvandet og regnvand i spildevandet

1000 ejendomme i Vorup skal kigges efter i kloakken, for der er både regnvand i spildevand og spildevand i regnvandet. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Nf-Nf/Ritzau Scanpix
Både spildevand i regnvandet og regnvand i spildevandet er der for meget af, har Vandmiljø Randers konstateret for et område i Vorup, der tæller 1000 ejendomme. Det næste halvandet år skal kloakkerne kigges efter, og er der fejl, skal ejeren betale regningen.
Annonce

Vorup: Lige om lidt går Vandmiljø Randers i gang med at besøge 1000 ejendomme i Vorup for at se, om deres kloakseparering nu også adskiller spildevand fra regnvand efter hensigten. Der er nemlig alt for meget vand, der pumpes i rensningsanlægget, hvilket indikerer, at regnvand løber ind, og der er sågar også fundet toiletpapir og afføring i regnvandet. Så noget skal der gøres.

Undersøgelsen, som Vandmiljø Randers står for, er betalt over vandafgiften, men opdages der fejl på kloak- og regnvandssystemet skal ejeren selv betale for at få det lavet. Og det kan i grelle tilfælde blive en bekostelig affære.

- Måske op mod 20.00 kroner. Hvis det skulle løbe op i 50.000 kroner ville det være meget usædvanligt, for alle ejendommene ligger jo tæt på kloakken, det vil sige, at der ikke er meget lange rørføringer, som typisk bliver en bekostelig affære at grave op, siger projektleder Jacob Cornelius Hansen, Vandmiljø Randers.

Han opfordrer ejere af ejendomme i området til at tjekke forsikringen, for er der fejl på kloakken ved et hus, der er handlet inden for de seneste par år, kan det være, at forsikringen dækker.

Annonce

10-15 procent med fejl

Han tilføjer, at der uden tvivl er fejlkoblinger, så det beskidte spildevand bliver ledt over i det rene regnvand.

- Vi havde en prøveperiode i 2019 på 84 ejendomme i Vorup, og her viste det sig, at der var fejl på 10-15 procent. Og vi kan se, at pumperne i spildevandsanlægget ikke står stille på noget tidspunkt. Det burde de, og det betyder, at enten er der regnvand med, eller også siver der grundvand ind, siger han.

Projektlederen oplyser, at der er penge at spare for forbrugerne, for hvis alt vand blev ledt det rigtige sted hen, kunne man spare mellem seks og ti millioner kroner om året i Randers, skønner han.

Derfor er der heller ingen tvivl om, at Vandmiljø Randers ikke stopper sin undersøgelse ved de 1000 ejendomme i Vorup. Andre steder skal kloakkerne også kigges efter.

- Men det er ikke sikkert, at det bliver så stor en bid, som denne gang, hvor arbejdet er sat til at vare halvandet år, siger Jacob Cornelius Hansen.

Eftersynet i Vorup løber fra juni 2020 til december 2021. Området, der er blevet udpeget til et eftersyn af fejltilslutninger, er et større område af Vorup, der siden 1950’erne og frem er blevet separatkloakeret, så regnvand og spildevand løber i hver sin ledning.

- Vi har haft en del udfordringer i denne del af Vorup med pladsmangel i blandt andet spildevandsledningen, der jo ikke er dimensioneret til at rumme regnvand. Udfordringer vi ikke burde have, da området er separatkloakeret. Adskillelsen af regnvand og spildevand til hver sin ledning sikrer, at for eksempel spildevandsmængden - hvor der ikke er de store udsving - er konstant og stabil, så vi alene leder spildevandet til rensning på vores renseanlæg, forklarer Jacob Cornelius Hansen.

Vandmiljø Randers oplever, at udfordringerne skyldes fejltilslutninger, også kaldet uvedkommende vand. Fejltilslutninger der også er skyld i, at spildevand løber ind i regnvandsledningerne, så der udledes toiletpapir, tis og lort til regnvandsbassiner og Gudenå.

- Vi har simpelthen set, at der er pøller og toiletpapir med i regnvandet, siger projektlederen.

Annonce

Hvor mange vides ikke

Overvågning af områdets vandmængder samt screening af blandt andet såkaldt ristegods i det udpegede område har givet et godt billede af, hvor udfordringerne kan være.

- Vi er heldige i Randers, da vi har et godt overvågningssystem, så problemområderne kunne udpeges, men præcist hvor er en langt større udfordring, der kræver arbejde fra både boligejerne, Randers Kommune og os, siger Jacob Cornelius Hansen.

Vandmiljø Randers er godt klar over, at flere boligejere nok ikke ved meget om deres ejendoms kloaksystem.

- Vi forventer, at de boligejere, vi efterser kloak hos, er i god tro om kloaksystemets tilslutning. Flere boliger er handlet igennem årene, og i denne handel indgår husets installationer og tilslutninger - både de korrekt udførte og de ikke helt så korrekt udførte. Der, hvor der er sket fejltilslutning, får boligejer besked fra Randers Kommune om at udbedre fejlen, fortælle Jacob Hansen fra Vandmiljø Randers.

Det sker ved et påbud, og kloakmestre skal så melde ind til Randers Kommune, når arbejdet er udført.

Eftersynet af fejltilslutninger og ikke mindst de kommende udbedringer skal forhindre, at spildevand flyder med ud i regnvandsbassiner og Gudenåen, og at spildevand ikke finder vej op af kloakken ved kraftige regnskyl.

- Gevinsten ved at adskille regnvand og spildevand må ikke spoleres af forkerte tilslutninger. Det giver et forkert billede af det arbejde, der er og bliver gjort. Nogle få ejendommes kloakker kan medføre problemer, og det skal selvfølgelig bringes i orden, siger Jakob Aarup fra Randers Kommune. Han tilføjer, at der tidligere er efterset kloakker på blandt andet Hjulmagervej og Karetmagervej, samt i Spentrup, og her var der fejl i separeringen i helt op til en tredjedel af ejendommene.

Alle berørte boligejere i Vorup har modtaget brev fra Randers Kommune og Vandmiljø Randers.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce