Annonce
Randers

12-tal satte kronen på værket for ordblinde Malene

Malene Fiil Paetch kunne som årets første student fra Tradium hejse flaget foran skolen. Efter en studentereksamen med flotte karakterer. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Malene Fiil Paetch sluttede sin handelseksamen med et 12-tal. Efter en gymnasietid med særlige udfordringer.

Annonce

RANDERS: Naturligt nok var det en strålende tilfreds Malene Fiil Paetch, der torsdag formiddag kunne lade sin far sætte studenterhuen med det blå bånd på hovedet. Sidste eksamen i faget afsætning kom i hus med et fornemt 12-tal. Det fulgte op på en stribe af flotte karakterer.

- I de mundtlige fag er det 12-tallerne, der fylder - mens jeg i de skriftlige eksamener ligger mellem 04 og 10, fortæller hun.

En forskel, der på ingen måder er overraskende: Malene Fiil Paetch har gennemført sine tre år på Tradium som ordblind. Og fordi både hun og hendes forældre har været helt åbne om Malenes problem, har skolen kunnet hjælpe hende, så hendes studentereksamen kom sikkert i hus.

- Allerede inden jeg startede i 1.g på Tradium, blev jeg testet og fik et computerprogram specielt til ordblinde. Et program, der kan læse tekster op for mig - og for eksempel hjælpe med at foreslå ord til mine skriftlige opgaver, fortæller hun.

Farmand Søren Kjul Fiil Paetch kunne stolt sætte studenterhuen med det blå bånd på sin datters hoved eftser sidste eksamen, der afsluttede tre gymnasieår med et 12-tal. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Mere besværligt

Hun er ikke i tvivl om, at vejen til en studenterhue er en smule smallere og mere besværlig, når man er ordblind.

- Selvfølgelig har jeg da oplevet hverdagen i gymnasiet anderledes end andre. Jeg har ikke været den, der bare stillede sig op og læste op. Men meget af det pres, jeg har oplevet, er nok kommet fra mig selv. Jeg vil gerne have, at tingene skal være i orden, siger hun og tilføjer:

- Og så er sprogfagene ikke lige min stærke side. Men om det hænger sammen med min ordblindhed, eller om jeg bare ikke har sprogøre, det ved jeg faktisk ikke.

Alligevel har Malene haft tid til et almindeligt ungdomsliv ved siden af handelsgymnasiet med arbejde, sport og venner. Og hendes erfaringer fra sin gymnasietid har på ingen måde afskrækket hende fra engang at læse videre.

Måske.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal foretage mig i fremtiden. Lige nu skal jeg holde et sabbatår, fortæller hun.

Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Det kan lade sig gøre

I øvrigt har Malene Fiil Paetch alene i sin egen klasse været i selskab med 5-6 andre elever, der ligeledes er ordblinde. Og rektor Dorte Mulvad fortæller, at på Malenes årgang på 289 elever er der 13 ordblinde unge mennesker.

- Og det er så vigtigt at få slået fast med syvtommersøm, at der ikke er noget flovt i at være ordblind. Det er selvfølgelig en ekstra udfordring for de elever, det handler om. Men Malene viser jo med al tydelighed, at man godt kan få en flot studentereksamen alligevel, siger hun.

Som årets første student på Tradium blev det også overladt til Malene at hejse skolens flag efter vel overstået eksamen - inden huen blev fejret i kantinen med jordbær og druesaft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC For abonnenter

Profiler manglede på træningsbanen: Avisens bud på Randers FC's 11 startere på Fyn

Randers FC

Kampen minut for minut: Randers FC kæmpede forgæves for udligning i de sidste minutter

Annonce