Annonce
Randers

15-20 biler holdt klar, da genbrugspladsen åbnede tirsdag morgen: - Det er tiltrængt at få tømt traileren

Lars Bogner var kørt fra sit hjem i Romalt klokken 6.20 for at kunne læsse det første af to læs affald af på Randers Genbrugsplads. Det var tiltrængt, da han for nylig er flyttet i nyt hus, fortæller han. Foto: Annelene Petersen
Morgenfriske randrusianere holdt i kø tidligt tirsdag morgen for at komme ind på genbrugspladsen i Randers, som klokken syv åbnede igen efter to ugers nedlukning. Det hele forløb roligt og lige efter planen, fortæller Randers Kommunes sektionsleder, som prioriterer borgernes og medarbejdernes sikkerhed på genbrugspladserne højere end kvaliteten af affaldssorteringen i disse tider.

Randers: Tirsdag morgen klokken 7.00.

Det var tidspunktet, hvor genbrugspladsen i Randers igen blev åbnet for private efter to ugers nedlukning for at begrænse spredningen af coronavirussen. Tre timer tidligere på dagen end normalt.

Nye tider kræver nye tiltag. I første omgang ugen ud.

Bedømt på de 15-20 biler, der pænt holdt i kø og ventede på, at klokken blev hel, var det en ventet åbning.

Det vidste de godt inde på kommunen. De havde jo set, at der var kommet pres på hos kollegerne i Horsens, da deres genbrugspladser blev åbnet i weekenden.

En rådhusbetjent, som allernådigst er udlånt hele ugen, såfremt det bliver nødvendigt, stod derfor klar ved indkørslen for at dirigere de morgenfriske randrusianere, mens han samtidig havde et skarpt øje på sin tæller, så begrænsningen på tyve biler på pladsen ikke blev overskredet på noget tidspunkt.

Første mand i køen var Lars Bogner fra Romalt, som så sit snit til endelig at komme af med en masse forskelligt tingeltangel. Det hober sig jo hurtigt op på sådan et par uger, når man lige er flyttet i nyt hus og skal have sorteret sagerne og ordnet en masse småting.

- Det har da været lidt træls timing (med nedlukningen, red.), men det har også været et fornuftigt tiltag. Det er rettidig omhu. Men det er nu tiltrængt at få tømt traileren. Jeg er morgenmenneske, så det passede mig fint at komme så tidligt afsted. De åbningstider må de gerne fortsætte med, så kan vi jo få noget ud af dagen, griner Lars Bogner.

Annonce
- Vi har været hjemme og har ikke haft andet at lave end at gå ude i haven. Så går tiden jo med det. Vi har forårsklippet stauder og buske, så nu vil jeg gerne have tømt min trailer, så jeg kan få hentet noget spagnum, siger Bent Christensen, som har taget egen kost og skovl med på genbrugspladsen tirsdag morgen. Foto: Annelene Petersen

Glædeligt overraskede

Allerede en halv time efter åbningen var Lars Bogner tilbage med dagens andet og sidste trailerlæs affald, som han uden videre kunne trille ind på pladsen med.

Ingen kø, ingen sure miner. Men mindst lige så vigtigt holdt folk god afstand til hinanden, var få i bilerne, og dem, som fandt det nødvendigt, havde medbragt egne redskaber.

Alt sammen til stor glæde for Allan Poulsen, som er sektionsleder ved Affald og Genbrug i Randers Kommune og tirsdag morgen var trukket i en lånt arbejdsjakke for at hjælpe med at åbne genbrugspladsen i Randers.

- Folk er fuldstændig stille og rolige. Mange af dem havde nok forventet, at de skulle holde og vente lidt, så de ser ud til at være blevet glædeligt overraskede. Vi har forsøgt at vise rettidig omhu og advaret om, at alle ikke behøver at komme på én gang for at undgå, at det bliver kaos. Og det ser ud til, at de har lyttet efter og tager ansvar, siger Allan Poulsen, mens han i radioen hjælper med at håndtere en borger, der forgæves var kørt til genbrugspladsen i Asferg. Der åbner de nemlig først klokken 10.

Sikkerheden er vigtigst

Det har været et par travle dage på arbejde, siden det lørdag stod klart, at genbrugspladserne igen kunne åbne.

Løsningen med udvidet åbningstid blev vedtaget på et videomøde i kriseberedskabet, skilte, som vejleder folk i sundhedsmyndighedernes anbefalinger, blev hasteproduceret, og så skulle personale, som ellers var blevet bedt om at afspadsere eller holde ferie, hurtigt kaldes tilbage.

Det lykkedes tydeligvis, for der er rigeligt af orange frakker til at holde styr på pladsen, men arbejdsgangen er en noget anden end normalt.

Først og fremmest bliver der kun lukket tyve biler ind ad gangen, men personalet holder også mere afstand end vanligt. To meter for at være helt præcis.

- Medarbejderne kan ikke på samme måde gå hen og hjælpe eller vejlede. De kan dog stadig holde øje med, at affaldet ender de rigtige steder, men i de her tider er kvaliteten af det sorterede mindre væsentligt i forhold til personalets og borgernes sikkerhed, siger Allan Poulsen.

Henrik Berg Kjeldsen er en af de erhvervskunder, som gerne har måttet aflevere affald på genbrugspladsen de seneste to uger, da forbuddet kun gjaldt private. Han forventer, at der er lidt ekstra pres på de kommende dage, men at det så ebber ud igen. Foto: Annelene Petersen
- Der er masser af plads. Vi havde troet, at der ville være flere. Det er godt organiseret, siger Gitte Blindbæk, som sammen med sin mand, Kaj Larsen, smider resterne af gamle lofter og skabe fra ombygninger i både hus og sommerhus ud. Haveaffaldet ligger også derhjemme og venter på at blive kørt væk. Foto: Annelene Petersen
Allan Poulsen fra Randers Kommune har haft travlt de seneste dage for at få genåbningen af genbrugspladserne til at forløbe gnidningsfrit. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Annonce