Annonce
Randers

16-årig FGU-elev: 'Det her er den vej, jeg skal gå'

Mads er glad for, at undervisningen er langt mere praktisk end i folkeskolen. Allerhelst vil han tilbringe sin tid i køkkenet og dygtiggøre sig. Foto: Annelene Petersen
16-årige Mads Bjerregaard glæder sig over at være startet i køkkenet hos Tom Zielke på Dalagervej i Virring. Her skal han dygtiggøre sig indenfor erhvervstemaet mad og ernæring, der indgår i den nystartede forberedende grunduddannelse.

Randers: - Jeg elsker bare at lave mad, siger Mads Bjerregaard med et stort smil og fortsætter:

- I foråret var jeg i praktik både i køkkenet her på Dalagervej og i køkkenet på Engboulevarden i det, der dengang hed Produktionsskolen. Praktikkerne gjorde bare, at jeg blev endnu mere sikker på, at det er den vej, jeg skal gå.

Sammen med omtrent 250 unge begyndte Mads 12. august som elev på den helt nye forberedende grunduddannelse, der forkortet kaldes FGU. FGU afløser blandt andet produktionsskolerne, kombineret ungdomsuddannelse og VUC’s almene voksenundervisning som uddannelsestilbud til unge under 25 år, der har brug for at blive klar til en erhvervsuddannelse, gymnasial uddannelse eller til at få et arbejde.

Tom Zielke, der er leder af køkkenet på Dalagervej, fortæller, at det var lige på og hårdt for hans 12 elever.

- Vi skulle være klar med 150 sandwich godt halvanden time efter, at de var mødt ind i mandags. Men vi har et godt køkkenhold med en blanding af nye og mere erfarne elever, så i fællesskab fik de det hele ordnet for alle de nye elever på de andre uddannelsesspor, roser han.

Og der bliver ikke tid til at slappe af for Tom og Mads. Køkkenet har nemlig en helt central funktion for den nye FGU-skole, da alle eleverne skal tilbydes et gratis måltid mad hver dag. Og det er fin mad, der serveres – i den første uge har der blandt andet været okseculotte, kylling og laks på menuen.

Men trods den bratte opstart, travlheden og de mange mennesker har det været en fin start for Mads Bjerregaard:

- Der er mange mennesker her, men her kan jeg lave det, jeg har drømt om hele mit liv, nemlig at lave mad. Og det er fedt at lære at lave mad til mange mennesker. Min leder Tom og de andre elever er gode til at hjælpe, så jeg synes, det har været en god start, og så glæder jeg mig til at komme rundt og prøve forskellige ting i køkkenet.

Tom Zielke fortæller, at man arbejder i små teams og praktiserer sidemandsoplæring, så de mere erfarne elever støtter og hjælper de mindre erfarne elever. Derudover benytter Tom sig af et rotationsprincip for at sikre, at alle eleverne kommer omkring de forskellige arbejdsfunktioner:

- Her i køkkenet laver vi tingene fra bunden, så vi kommer omkring mange basale funktioner. Og så er eleverne på skift i både det varme, det kolde, i bageriet og arbejder med syltning og røgvarer. De har én uge ved hvert område, og så skifter man.

FGU har tre forskellige uddannelsesspor, og Mads er elev på produktionsgrunduddannelsen. Som en del af uddannelsen skal Mads også have undervisning i dansk og matematik og gå til valgfag. Undervisningen er mere praksisrettet end i folkeskolen, og det er Mads glad for, men han understreger, at han helst vil være i køkkenet og blive dygtigere til at lave mad.

Før sommerferien gik han på Tirsdalens Skole og havde egentlig muligheden for at tage 10. klasse med. Det var også det, som hans mor helst ville have, at han skulle gøre, inden han skulle videre i uddannelse. Men efter, Mads havde været i praktik, var han ikke i tvivl om, at han ville starte hurtigst muligt, så han fik overtalt sin mor til, at det var ok, at han begyndte på FGU direkte efter 9. klasse:

- Det er perfekt til mig. For her kan jeg lave det, jeg er allerbedst til, siger Mads Bjerregaard.

To praktikforløb i køkkener gjorde Mads Bjerregaard endnu mere sikker på, at det er den vej, han ønsker at gå. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Cheftræner før kamp mod AC Horsens: Jeg ved godt, at folk gerne vil have Kamara på banen

Annonce